Ειδήσεις

Ιερά Αγρυπνία επί τη μνεία της μετακομιδής του ιερού λειψάνου του αγίου οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνοις


Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιεζεκιήλ Κωνσταντάς, την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, προέστη της ακολουθίας του Εσπερινού επί τη μνεία της μετακομιδής του ιερού λειψάνου του αγίου και ενδόξου οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνοις στο ομώνυμο Ιερό Προσκύνημα στα Βούναινα.

Εν συνεχεία, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Σιακάρας, προέστη της ακολουθίας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.

Κατά την ιερά Αγρυπνία, ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών απότμημα του ιερού λειψάνου του αγίου και ενδόξου οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνοις, το οποίο φυλάσσεται στο Ιερό Προσκύνημα.

Ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουναίνοις. Καταγόταν από τα μέρη της Ανατολής (μάλλον Καππαδοκία). Ο αυτοκράτωρ Λέων ΣΤ ὁ Σοφός (886-912) εξετίμησε τα ιδιαίτερα χαρίσματά του, τον ανεκήρυξε Δούκα και τον διώρισε ως αρχηγό του αυτοκρατορικού αποσπάσματος της Λαρίσης. Επιδρομή βαρβάρων εστάθη αφορμή να καταφύγει στα βουνά του Τυρνάβου και κατόπιν των Βουναίνων, όπου, αφού έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα ως ασκητής, έλαβε το μαρτυρικό τέλος στον κορμό μιας δρυός. Ήταν 9 Μαΐου του 902 μ.Χ.

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Προχωρά σε σύμβαση η ενεργειακή αναβάθμιση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας