Ειδήσεις

Ιερά μνήμη των αγίων, ενδόξων, πανευφήμων και πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτην Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Τ.Κ. Πευκοφύτου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε ότι, η Εκκλησία μας εορτάζει τους δύο Πρωτοκορυφαίους Αποστόλους και μας καλεί όλους σε μια πνευματική εγρήγορση, ενθυμούμενοι την προσωπικότητά τους και την παρουσία τους μέσα στο χώρο της Εκκλησίας.

Αυτοί οι στύλοι της Εκκλησίας και οι φωστήρες της οικουμένης, κήρυξαν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού και επισφράγισαν την πίστη και την ομολογία τους προς το πρόσωπό Του, με τον μαρτυρικό θάνατό τους.

Οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος, ήταν δύο ξεχωριστές προσωπικότητες, ταυτόσημες αλλά και διαφορετικές. Ο Απόστολος Πέτρος ήταν μαθητής του Χριστού, ενώ ο Απόστολος Παύλος ήταν αρχικά διώκτης Του, αλλά ταυτίζονται στην κλήση που δέχτηκαν από τον Κύριο και στην ομολογία της πίστεως που επέδειξαν.

Ο Απόστολος Παύλος μεταστράφηκε, όταν ο Κύριος τον κάλεσε στο αποστολικό αξίωμα και επικαλούμενος την ιδιότητα του Ρωμαίου πολίτη, ταξίδεψε ακούραστα στα πέρατα του κόσμου, για να κηρύξει το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Υπέστη ταλαιπωρίες, φυλακίσεις, διωγμούς, αμφισβητήσεις, για να καλέσει τους ανθρώπους στη βασιλεία του Θεού και έγινε “Τοις πάσι τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώσει”.

Ο Απόστολος Πέτρος, που είναι η πέτρα της πίστεως και της ομολογίας, εγκατέλειψε την οικογένειά του και την περιουσία του, για να γίνει μαθητής του Χριστού και με τον ενθουσιασμό του προσέφερε πολλά στην Εκκλησία, με τις καθολικές επιστολές του και με το κατά Μάρκον ευαγγέλιο, αφού ο Ευαγγελιστής Μάρκος ήταν ακουστής του Πέτρου και κατέγραψε τη διδασκαλία του. Ο Απόστολος Πέτρος ομολογεί: «ουκ έστιν εν άλλω ουδενί η σωτηρία”, δηλαδή δεν υπάρχει τίποτε άλλο από την εν Χριστώ σωτηρία.

Αυτοί οι Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι, ήταν ενωμένοι εν Πνεύματι, αφού το Άγιο Πνεύμα τους κατηύθυνε και έδωσαν ολόκληρη την ύπαρξή τους στην Εκκλησία του Ιησού Χριστού, που ονομάστηκε Αποστολική, γιατί εδραιώθηκε πάνω στη διδασκαλία και στο μαρτύριο των Αποστόλων.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, θα πρέπει να εμπνεόμαστε από τα πρόσωπα των Αποστόλων, να αποδεχόμαστε την κλήση μας από τον Χριστό, να προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε την πίστη μας σ’ Αυτόν, να ωριμάσουμε πνευματικά και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής μας, με τη Χάρη του Ιησού Χριστού.

 

Προηγούμενο άρθρο Θετταλών Δράσεις – Το τρίτο τεύχος κυκλοφορεί
Επόμενο άρθρο Άρχισε η εγκατάσταση ψηφιακών υδρομέτρων