Ειδήσεις

Iερά μνήμη του αγίου και ενδόξου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτην Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 5:30΄μ.μ., επί τη ιερά μνήμη του αγίου και ενδόξου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Τ.Κ. Απιδέας.

Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Τ.Κ. Αμπελειάς Φαρσάλων.

Κατά την ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, και στην εκκλησία ακούμε το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου (συγκεκριμένα 17ον κεφάλαιο). Είναι αυτό το οποίο, διαβάζεται στην μνήμη των Ιερομαρτύρων Αγίων της Εκκλησίας μας. Ο Θεός όπως είναι γνωστό, αλλά όχι και πολύ κατανοητό όπως τελικά αποδεικνύεται, δημιούργησε τον κόσμο. Δηλαδή δημιούργησε, ένα πραγματικό κόσμημα. Γιατί αυτό σημαίνει η λέξη κόσμος, κόσμημα, ομορφιά. Και μέσα σε αυτόν τον κόσμο προσλαμβάνουμε όλοι οι άνθρωποι, τον χώρο που κινούμαστε και υπάρχουμε. Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο αυτός, αλλά και εκείνος ο οποίος ο άνθρωπος δημιουργεί την δική του ανθρώπινη τραγωδία. Τραγωδία που συνοδεύεται με την μεταβολή του κόσμου, σε μια άκοσμη κατάσταση. Τραγωδία, βέβαια είναι, πως για αυτή την άσχημη μεταβολή ευθύνεται η κορωνίδα της κτίσεως, ο άνθρωπος. Η έλλειψη και η προσπάθεια κατανόησης, είναι αυτό που οδηγεί στην τραγική συνομιλία του κόσμου του Θεού με τον κόσμο των ανθρώπων. Αυτή η κατάσταση ήταν τότε (δίωξη του Χριστού, των Αποστόλων, Αγίων) και τώρα (με διάφορες μορφές και καταστάσεις). Αν λοιπόν, δεν κατανοήσουμε την μεγάλη δωρεά και φιλανθρωπία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού προς τον άνθρωπο, αν δεν αναγνωρίσουμε την μεγάλη του θυσία, αυτή δηλαδή να γίνει ο άκτιστος Θεός κτιστός άνθρωπος, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την δική μας σωτηρία τότε δεν θα μπορέσουμε να συμπορευτούμε, με τον δημιουργό μας. Ο Άγιος Ιερομάρτυς Χαράλαμπος στην προχωρημένη ηλικία των 103 ετών (198 μ.Χ.), με την ιερή παρουσία και ιερό παράδειγμά του, ενδυνάμωνε τους μάρτυρες της πίστεως και πίστευαν στον αληθινό Τριαδικό Θεό. Ταπεινώθηκε, υπέστη πολλά βασανιστήρια, δέχθηκε μεγάλες προκλήσεις από τον αυτοκράτορα και τον έπαρχο της περιοχής, με αποτέλεσμα να μαρτυρήσει. Κι αυτό γιατί ο αυτοκράτορας αδυνατούσε να κατανοήσει πως αυτός ο γέρων άνθρωπος υπηρετούσε, διακονούσε, με την αγία του ιερωσύνη και την τέλεση των ιερών μυστηρίων στον άκτιστο Θεό. Δεν μπορούσε να κατανοήσει την δική του θυσία, την τελευταία δοξολογία προς τον Κύριο της δόξης. Στο σημείο αυτό θα αναφερθούμε και στον Άγιο Νικόμημο τον Θεολόγο, ο οποίος σε έναν από τους περίφημους λόγους του αναφέρεται και στον ιερομάρτυρα διδάσκαλο Ελεάζαρο των Επτά Μακκαβαίων και της μητέρας τους Σολομωνής. Και αυτός με τον θάνατό του, πραγματοποίησε την τελευταία του θυσία προς τον Θεό. Ο εν λόγω Ευαγγελιστής μας μεταφέρει με πολύ ωραίο και γλαφυρό τρόπο, τα λόγια του Χριστού μας. Το παράδειγμα και η ζωή του Αγίου Χαραλάμπους, μας διδάσκουν πολλά. Τι απομένει, λοιπόν; Απομένει η πραγματική και ουσιαστική πίστη, με την οποία μεταμορφώνονται όλα. Οι διώκτες γίνονται πιστοί και εμείς ανοίγωντας την καρδιά μας γινόμαστε άξιοι της κοινωνία της χάριτος του Θεού στην ζωή μας».

 

Προηγούμενο άρθρο Δημόσια τοποθέτηση της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία για το αγροτικό – διατροφικό ζήτημα και τη νέα ΚΑΠ
Επόμενο άρθρο Η πρόταση της Λαικής Συσπείρωσης για την ολοκληρωμένη και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών