Ειδήσεις

Ημερίδα για τα κορακοειδή στο Παυσίλυπο


Την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023, στην αίθουσα της ΠΕΔ Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Επιπτώσεις των κορακοειδών σε αστικό περιβάλλον – Η περίπτωση του πάρκου Παυσίλυπου στην Καρδίτσα».Κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής του τμήματος Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Περικλής Μπίρτσας, ο οποίος με τις γνώσεις του,  την αμεσότητα, την γλαφυρή παρουσίαση, αλλά και το χιούμορ του, κέρδισε από νωρίς το ακροατήριο. Παρέμβαση έκανε  και η Δασοπόνος και Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια, κ. Ευρύκλεια Μουζοπούλου που συμμετέχει στην έρευνα για τα κορακοειδή στο Παυσίλυπο.

                 Η ενημερωτική αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε από τοΚΕΠΕΑ Μουζακίου (Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία) και την ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για το Περιβάλλον τον Άνθρωπο και την Ποιότητα Ζωής), με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, τον προβληματισμό, την ανάδειξη του θέματος και για λήψη αποφάσεων από τους αρμόδιους προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε με Livestraming στις γειτονικές πόλεις των Τρικάλων και Λάρισας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Κα Λία Ρογγανάκη αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Θεσσαλίας συνδέοντας το θέμα της ημερίδας με θέματα Δημόσιας Υγείας.Χαιρετισμό απέστειλε και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βάσω Ζιάκα.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα είδη κορακοειδών στην Ελλάδα. Τέσσερα από τα οποία απαντούν στην Καρδίτσα και παρέθεσε κάποια στοιχεία από την έρευνα που πραγματοποιείται για τα κορακοειδή στο Παυσίλυπο για λογαριασμό του Δήμου Καρδίτσας. Το νέο σχετικά είδος είναι τα λεγόμενα χαβαρόνια (corvus frugilegus) που εδώ και 2 χρόνια εμφανίζονται στο Παυσίλυπο με τον πληθυσμό τους να αυξάνει.                             Τόνισε τα θέματα που σχετίζονται με την ύπαρξή τους, όπως τις κραυγές  τους, την διασπορά των απορριμμάτων τους, την μετάδοση παθογόνων και ασθενειών, την πιθανότητα επιθετικής συμπεριφοράς σε άλλα ζώα και ανθρώπους, ζημιές σε σπίτια και οχήματα, σε αγροτικές καλλιέργειες και άλλα.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε στους τρόπους μείωσης των επιπτώσεων των κορακοειδών, στους τρόπους με τους οποίους διαχειρίζεται το θέμα στην Ευρώπη σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες, αλλά και στο ηθικό μέρος αφού όλες οι μορφές ζωής έχουν δικαιώματα για την ύπαρξή τους στο φυσικό τους χώρο.

Ακολούθησε  ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου τέθηκαν θέματα φιλοζωίας, συσχετίστηκε η σχέση τους με τα παγόνια στο Παυσίλυπο, της πετυχημένης απομάκρυνσής τους από αγροικίες, ενώο κ. Μπίρτσας και η κ. Μουζοπούλου απάντησαν εύστοχα σε πολλές ερωτήσεις και απορίες.

Γενικότερα οι παρευρισκόμενοι, όπως δήλωσαν, έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι για την ενημέρωσή τους στο θέμα αυτό.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Επισκέψεων Γιώργου Κωτσού, Υποψήφιου Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Οσίων Μετεωριτών Πατέρων Καλαμπάκας