Ειδήσεις

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ κούνησε τη Θεσσαλία – Σε επιφυλακή οι αρχές της Καρδίτσας


Στους δρόμους βγήκαν οι Καρδιτσιώτες την ώρα του ισχυρού σεισμού των 6 Ρίχτερ που ταρακούνησε όλη τη Θεσσαλία στις 12:16 το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Μαρτίου.

Αμέσως έσπευσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τους χώρους εργασίας και για αρκετή ώρα έμειναν εκτός.

Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν ενέτειναν την αγωνία και μέχρι να υπάρξει ακριβής πληροφόρηση για το τι ακριβώς συνέβη και που όλοι ήταν ανάστατοι.

Όλοι με τα τηλέφωνα στα χέρια προσπαθούσαν να ενημερώσουν τους δικούς τους ανθρώπους αλλά και να πληροφορηθούν και οι ίδιοι για το μέγεθος και το επίκεντρο του σεισμού.

Ο σεισμός σημειώθηκε μεταξύ Ελασσόνας και Λάρισας και συγκεκριμένα 21 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της πρώτης.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Η αρχική εκτίμηση για τον σεισμό ήταν 5,9 Ρίχτερ και αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στα 6 Ρίχτερ.

Αμέσως σήμανε συναγερμό σε όλη τη Θεσσαλία.

Σε ό, τι αφορά στην Καρδίτσα, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, ενώ οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα.

Τα περισσότερα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη και οι αρμόδιοι ελέγχουν ήδη τα πάντα.

Ήδη, το σύνολο των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Νομό μας έχει δώσει στη δημοσιότητα τηλέφωνα για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.

Η πρώτη – και όπως όλα δείχνουν κύρια – σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ σημειώθηκε, λοιπόν, στις 12:16 το μεσημέρι της Τετάρτης από το γνωστό ενεργό ρήγμα του Τυρνάβου. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός (είχε εστιακό βάθος μολις 10 χιλιόμετρα) και γι’αυτόν τον λόγο είχε και μεγάλη ισχύ και μεγάλη διάρκεια, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που άκουσαν τη χαρακτηριστική βοή του Εγκέλαδου.

Εκτεταμένες ζημιές κτιρίων καταγράφονται στα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη και Δαμάσι που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Μικροζημιές παρατηρήθηκαν βέβαια σε όλη τη Θεσσαλία με αντικείμενα να πέφτουν από τη θέση τους σε σπίτια και καταστήματα.

Μπαράζ μετασεισμών

Ακολούθησε μπαράζ δεκάδων μετασεισμών – με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 5 Ρίχτερ – οι οποίοι επιτείνουν το άγχος των κατοίκων. Οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ μεγάλη μερίδα των κατοίκων παραμένει ακόμα σε εξωτερικούς χώρους έπειτα από σχετική σύσταση των αρχών.

Ζημιές γύρω από το επίκεντρο

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η Πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες.

Τουλάχιστον 30 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή Μεσοχώρι του Δήμου Ελασσόνας από τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα. Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.

Στο Μεσοχώρι, μια γυναίκα κατάφερε την τελευταία στιγμή να βγει από το σπίτι της, ενώ όπως είπε στις αρχές ο άνδρας της ήταν εγκλωβισμένος σε αυτό. Ο άνδρας εντοπίστηκε ζωντανός. Ο άνδρας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, είναι τετραπληγικός και απεγκλωβίστηκε σώος.

Άλλα πέντε άτομα απεγκλωβίστηκαν συνολικά στο Μεσοχώρι.

Oι προειδοποιήσεις των σεισμολόγων

Σεισμολόγοι προειδοποίησαν πως η μετασεισμική δραστηριότητα θα είναι έντονη τις επόμενες ώρες και προτρέπουν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο in.gr έκανε λόγο για έναν πολύ ισχυρό σεισμό που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. «Η περιοχή έχει μία αυξημένη σεισμικότητα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και δεν μπορούμε να πούμε ακόμη εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό» τόνισε.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 ρίχτερ προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί. Μάλιστα ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός και μείνει έξω από τα σπίτια του για κάποιες ώρες. Στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών μαζί με κλιμάκια μηχανικών ετοιμάζονται να μεταβούν στην περιοχή.

Πλήρης κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού

Με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού.

Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Σε ανακοίνωση προέβη η Πολιτική Προστασία για τον σεισμό 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα.

Όπως αναφέρει η Πολιτική Προστασία, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές σε μια οικία στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου και ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν λίγο επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ατόμου, καθώς και σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Ξεκινούν άμεσα οι πρώτες αυτοψίες σε κτίρια και κατοικίες για την αποτίμηση των ζημιών από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Την καταγραφή των ζημιών πραγματοποιούν μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και υπό το συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος συμμετέχει στην κυβερνητική αποστολή στην περιοχή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση στην περιοχή που επλήγη από τον Εγκέλαδο.

Σε επιφυλακή και το Υπουργείο Εσωτερικών

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων από τον εγκέλαδο στην Ελασσόνα, σύμφωνα και με τις οδηγίες του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η ηγεσία του ΥΠΕΣ είναι έτοιμη να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν.

Τόσο ο υπουργός, Μάκης Βορίδης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας επικοινώνησαν, από την πρώτη στιγμή του ισχυρού σεισμού με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, με δημάρχους της περιοχής καθώς και με τους τοπικούς βουλευτές προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση.

 

Προηγούμενο άρθρο Λέκκας: Αισιόδοξο μήνυμα οι ισχυροί μετασεισμοί για την εκτόνωση του φαινομένου
Επόμενο άρθρο Στη διάθεση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας μηχανικοί του ΤΕΕ-ΚΔΘ