Ειδήσεις

Κ. Αγοραστός: Η Θεσσαλία γράφει ιστορία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη


«Η Θεσσαλία γράφει ιστορία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Είμαστε ομάδα, σαν ομάδα οργανωνόμαστε και λειτουργούμε για την επίτευξη κοινού στόχου. Όλοι μαζί, είμαστε συμμέτοχοι στην μεγάλη προσπάθεια που, σε εποχή πολυκρίσης,  οδηγεί σε  παραγωγή χιλιάδων έργων ουσίας που αντανακλούν στην καθημερινότητα των ανθρώπων, στην κοινωνία και στην οικονομία» δήλωσε  ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας με αποκλειστικό θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας που για το οικονομικό έτος 2023 διαμορφώνεται στα 255.161.000 ευρώ, αυξημένος κατά 3,5 εκατ. ευρώ σε σχέση  με το προηγούμενο έτος.

«Είναι ένας προϋπολογισμός  με επίκεντρο τον άνθρωπο, με τη φιλοσοφία της συλλογικής ηγεσίας όπου αποφασίζουν αυτοί που καλούνται και να υλοποιήσουν, σχεδιασμένος από κάτω προς τα πάνω. Με  σοβαρότητα, ρεαλισμό, συνέπεια στην  εξοικονόμηση χρηματικών πόρων, με χρηματοοικονομική  αρχιτεκτονική  και   σωστή διαχείριση της κατανομής των χρημάτων που δεν δημιουργεί οικονομικές στρεβλώσεις και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις. Ευχαριστώ τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας για την ομαδική, άρτια, συστηματική και αποτελεσματική δουλειά τους.  Ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2023,   καταρτίστηκε  σύμφωνα με το αυστηρό πλαίσιο που θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών,   πέρασε όλες τις διαδικασίες ελέγχου και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας,  είναι από τους μοναδικούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα που δεν έχει δανειστεί την τελευταία δεκαετία, ούτε έχει ληξιπρόθεσμα χρέη.  Με σωστό προγραμματισμό, συνέπεια  και λιτή  διαχείριση αποδεικνύουμε καθημερινά ότι με λίγα κάνουμε πολλά και όχι με πολλά λίγα»πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

Μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας –  ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Συνοχής, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, έργα Ιανού κ.α.- και τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις που διεκδικούμε και κερδίζουμε,   την τελευταία δεκαετία στη Θεσσαλία έχουν ολοκληρωθεί και εξελίσσονται έργα  συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5,7δισ ευρώ, που δημιουργούν  θέσεις εργασίας,  βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη και μας πάνε όλους μαζί μπροστά» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας γράφει ιστορία στην Ευρώπη,  είναι πρώτη Περιφέρεια στη χώρα στην επίτευξη  των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, επιλέχτηκε στις 100 κλιματικά ουδέτερες περιοχές της Ευρώπης και στις 200 καλές πρακτικές greendeal της Ευρώπης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι διαχρονικά παρούσα  σε κάθε κρίση, μπροστά σε κάθε πρόκληση, πίσω από κάθε μεγάλο έργο, υπερβαίνοντας αρμοδιότητες και αναλαμβάνοντας ευθύνη απέναντι στον πολίτη : Στην πανδημία στηρίξαμε  το κρατικό σύστημα υγείας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό  και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, στηρίξαμε  τους εργαζόμενους επιχειρήσεων σε αναστολή εργασίας, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και τους νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν τα δημιουργικά τους όνειρα πράξη,    είμαστε η μόνη Περιφέρεια που ανέλαβε και ολοκλήρωσε τα αθλητικά έργα του Ελλάδα 2004, η Περιφέρεια με τα πιο σύγχρονα  οδικά δίκτυα που δημιουργούν συνθήκες ασφάλειας και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων,  Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις που αλλάζουν την εικόνα των πόλεων, ενεργειακές αναβαθμίσεις,αντιπλημμυρικά έργα παντού, έργα πόσιμου νερού, έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, έργα πολιτισμού,  έργα τουρισμού  όπως τα Υποθαλάσσια μουσεία που ανέδειξαν τη Θεσσαλία σε παγκόσμιο καταδυτικό προορισμό, έργα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έργα πολιτικής προστασίας,   έργα που στηρίζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και ακολουθούν τη φιλοσοφία buildbackbetter,  ώστε να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον.Και έργα  230 εκατομμυρίων ευρώ για τον άνθρωπο,με δομές, δράσεις και προγράμματα με  βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα, που στηρίζουν ευάλωτες   κοινωνικά ομάδες,   προωθούν την  κοινωνική ένταξη και καταπολεμούν  τις ανισότητες, τη φτώχεια και τις διακρίσεις.

Μαζί, δημιουργούμε πρότυπο ανάπτυξης  που στέλνει μήνυμα αλλαγής σε όλα τα επίπεδα: Αλλάζουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων,αλλάζουμε το επίπεδο διαχείρισης, συνεργασίας, απορροφητικότητας και αποτελεσματικότητας με έργα που  δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης και ένα καλύτερο, βιώσιμο  μέλλον στο οποίο όλοι έχουν μερίδιο» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η Περιφερειακή Αρχή  υπερψήφισε η  παράταξη «Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια». «Παρών» δήλωσαν οι παρατάξεις  «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» και «Πρωτοβουλία». Λευκό ψήφισε η παράταξη «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλία». Κατά  ψήφισαν οιπαρατάξεις  «Λαϊκή Συσπείρωση» και  «Αριστερή παρέμβαση στη Θεσσαλία».

 

 

Προηγούμενο άρθρο 2η αγωνιστική του 9ου πρωταθλήματος αγωνιστικού τάβλι Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα εορτασμού της Ημέρας Ενόπλων Δυνάμεων στην Καρδίτσα