Ειδήσεις

Κ. Τσιάρας: Σε πλήρη εξέλιξη το μεγαλύτερο κτιριακό πρόγραμμα στην δικαιοσύνη


Αυτή την περίοδο συντελείται το μεγαλύτερο κτιριακό πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ στην ελληνική Δικαιοσύνη, με την κατασκευή επτά νέων δικαστικών μεγάρων μέσω του προγράμματος ΣΔΙΤ, σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στο Κιλκίς, στην Έδεσσα, στις Σέρρες, στο Βόλο, στη Λαμία, στο Ηράκλειο και στα Χανιά, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επιλογή και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι έχει υπογραφεί ήδη η διακήρυξη για το νέο πρωτοδικείο και την νέα εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ώστε μέχρι το τέλος του 2026 να έχουμε ένα νέο πρωτοδικείο και μια νέα εισαγγελέα Πρωτοδικών 50.000 τ.μ. στον χώρο που βρίσκεται πάνω από το Εφετείο, πάνω από τον ‘Αρειο Πάγο. “Θα έχουμε ένα τετράγωνο Δικαιοσύνης στην Αθήνα, το οποίο θα οριοθετείται στην καρδιά της Αθήνας και θα δίνει μια ταυτότητα συνολικά στη Δικαιοσύνη, και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε συμβάλει ουσιαστικά σε ένα πολύ μεγάλο βήμα που αφορά τη δικαιοσύνη γενικότερα στην Ελλάδα, πολύ δε περισσότερο στο μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας που είναι το Πρωτοδικείο της Αθήνας” είπε ο κ. Τσιάρας. Επίσης ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την αγορά κτιρίου για το νέο δικαστήριο του Πειραιά.

“Αν όλα αυτά δεν συνιστούν μια τεράστια προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα, με αναβαθμισμένες υποδομές, με υποδομές που αξίζουν και στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και στους Έλληνες πολίτες, και που να δημιουργούν τον λόγο για τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν, αυτό είναι ένα ερώτημα, το οποίο, αν δεν απαντάται από τους αξιότιμους συναδέλφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι βέβαιο ότι θα απαντηθεί από τους Έλληνες πολίτες” τόνισε ο κ. Τσιάρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

“Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κλείνουμε έναν πολύ μεγάλο κύκλο μεταρρυθμίσεων που έχουμε επιχειρήσει στην ελληνική δικαιοσύνη τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια. Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικότερη εξέλιξη που αφορά σε κάτι απολύτως θετικό σε ό,τι αφορά την λειτουργία του δικαστικού μας συστήματος” τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης κατά την ομιλία του και απάντησε στα επιμέρους ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσιάρας απέρριψε την κριτική που αφορά σε κενά στην διαδικασία των προσλήψεων, λέγοντας πως υπάρχουν τρία μέλη του ΑΣΕΠ στην Επιτροπή και εξέφρασε την απορία του για το πώς μπορεί να εκφράστηκαν έστω και δειλά κάποια ερωτήματα ή κάποια υπόνοια ερωτημάτων, σε σχέση με τη διαφάνεια της συγκεκριμένης διαδικασίας. “Αν υπήρχαν τέτοιου είδους ζητήματα, προφανώς θα τα είχαμε δει σε κάθε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Όταν όμως διασφαλίζεται η ακεραιότητα, η διαφάνεια του διαγωνισμού, με την παρουσία τουλάχιστον των τριών μελών του ΑΣΕΠ που προσδιορίζονται από το σχέδιο νόμου, δεν μπορεί να διατυπώνονται τέτοιου είδους ερωτήματα. Όπως επίσης και το γεγονός ότι με ρωτήσατε, γιατί δεν κάνουμε τον διαγωνισμό που προβλέπεται με τον νόμο που ψηφίσαμε, κατά τον Κώδικα των Δικαστικών Υπαλλήλων; Μα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εσείς εκφράσατε ανησυχία για τη διαφάνεια του διαγωνισμού, όταν ήδη προσδιορίζεται ο διαγωνισμός με τη συμμετοχή των τριών μελών του ΑΣΕΠ. Σε μια άλλη περίπτωση, αλήθεια, θα λέγατε ότι μπορούμε να κάνουμε έναν διαγωνισμό χωρίς τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ; Αυτό θέλω να μου το απαντήσετε κάποια στιγμή στις επόμενες συνεδριάσεις, για να το καταλάβω. Διότι εδώ νομίζω, ότι η προσπάθεια του να διατυπώσει κανείς μια διαφορετική άποψη ή να αντιπαραθέσει επιχειρήματα, προφανώς αντιβαίνει σε κάποια ζητήματα, τα οποία νομίζω ότι είναι η αρχή, κατά βάσιν, όλης της διαδικασίας που ακολουθεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα, εδώ και τουλάχιστον δυόμισι δεκαετίες, από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου που αφορά στο ΑΣΕΠ” ανέφερε.

Σχετικώς με την αμφισβήτηση που υπήρξε, ότι δεν λύνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών των δικαστηρίων, ο κ. Τσιάρας, αφού τόνισε ότι είναι απολύτως γνωστό ότι μέσω των κλασικών διαδικασιών πρόσληψης του Δημοσίου, μέσω του ΑΣΕΠ, η δυνατότητά του να στελεχώσουμε τη Δικαιοσύνη με δικαστικούς υπαλλήλους είναι ανύπαρκτη, εξήγησε ότι η προσπάθεια για αναζήτηση της λύσης στο θέμα αυτό, κατέληξε στη σύσταση της συγκεκριμένης διαδικασίας, επαναλαμβανόμενη κάθε χρόνο με συγκεκριμένους όρους στο μοντέλο της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ώστε να μπορέσει να λύσει το πρόβλημα σε ένα συγκεκριμένο βαθμό. Έθεσε δε το ερώτημα ιδιαιτέρως προς την εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πόσοι δικαστικοί υπάλληλοι προσελήφθησαν επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. “Διότι το να έρχεται εδώ κανείς και να κάνει κριτική με τόσο μεγάλη ευκολία, όταν η δική του περίοδος είναι απολύτως προβληματική σε όλα τα μέτωπα και σε όλα τα επίπεδα, νομίζω ότι συνιστά τουλάχιστον μία ανακόλουθη στάση σε σχέση με την πολιτική επιχειρηματολογία” παρατήρησε.

“Αν έρχεται ο καθένας υποκριτικά, απλά και μόνο για να κάνει μια κριτική η οποία δεν εδράζεται σε μια πολιτική θέση, αλλά σε μια έκφραση ενδεχομένως του συνδικαλιστικού οργάνου της ΟΔΥΕ, θα το δεχτώ αυτό. Αυτό όμως δεν είναι πολιτική, και πρέπει να το καταλάβουμε αυτό” είπε επίσης. Διαβεβαίωσε δε, ότι όσα θέματα τέθηκαν και δημιουργούν ενδεχομένως προβληματισμό, αποτέλεσαν σημεία προβληματισμού και του ίδιου του υπουργείου καθ’ όλη την περίοδο που ετοιμαζόταν το νομοσχέδιο.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com

Προηγούμενο άρθρο Η ακολουθία του Αγιασμού επ' ευκαιρία της ενάρξεως του μηνός Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθρο Ο μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας αγκάλιασαν το πρωτοπόρο πανελλαδικά πρόγραμμα της Βασιλοτροφίας