Ειδήσεις

Κάλεσμα σωματείων για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς


Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου και η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείου και ΚΥ, καλούν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία, τις γυναίκες να συμμετέχουν στην Απεργιακή Συγκέντρωση της 1ης Μάη στις 11꞉00 πμ στην κεντρική πλατεία .

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης , συνεχίζουμε και ανοίγουμε δρόμο στο μέλλον.

Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν!

Οι χιλιάδες λαού που πλημμύρισαν την πόλη εδώ και ενάμιση μηνά, ανέδειξαν πώς το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήρθε να προστεθεί στη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που νοιώθει στο πετσί του ο λαός και η νεολαία. Μια πολιτική που έχει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης, της προηγούμενης και όλων των κομμάτων που κυβέρνησαν. Μια πολιτική που θυσιάζει τον λαό στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν ξεχνάμε και δεν σωπαίνουμε!

Αυτή η βαρβαρότητα δεν είναι μόνο Ελληνική, αφού είδαμε και άλλα αντίστοιχα «ατυχήματα» που έχουν συμβεί σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως πρόσφατα στην Ολλανδία με τον εκτροχιασμό τρένου. Οι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος φώτισαν το γεγονός ότι τα τρένα της καπιταλιστικής οικονομίας παντού κινούνται πάνω στις ίδιες ράγες, τις ράγες του κέρδους. Αυτό φανερώνουν οι μαζικοί αγώνες των συνδικάτων στην Γαλλία και των εργαζομένων στις μεταφορές στην Γερμανία. Και αυτές οι κινητοποιήσεις είναι ένα δείγμα της τεράστιας και αστείρευτης δύναμης του αγωνιζόμενου λαού, που μπορεί πραγματικά να «φέρει τα πάνω κάτω.

Δεν φταίει λοιπόν η κακιά (χ)ώρα όπως εύστοχα φωνάζει ο λαός μας. Φταίει το κέρδος και η πολιτική της απελευθέρωσης και εμπορευματοποίησης που βάζει την ανθρώπινη ζωή στο ζύγι του κόστους – οφέλους. Στο όνομα του κέρδους… ανάγκη του λαού για μαζικές μεταφορές και μετακινήσεις έγινε εμπόρευμα και προωθήθηκε η απελευθέρωση των μεταφορών σταθερά, απαρέγκλιτα από όλες τις κυβερνήσεις οδηγώντας σήμερα σε απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζωών.

Το κέρδος είναι η αιτία πίσω από κάθε τραγωδία με θύμα τον ίδιο τον λαό κάθε φορά. Σε πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς, χιόνια φαίνεται όλη η γύμνια του επιτελικού κράτους, που παίζει στα ζάρια τη ζωή του λαού για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Καρδίτσα

  • Δυόμιση χρόνια μετά τις πλημμύρες του Ιανού και ακόμα τρέμουμε από το πρώτο ψιλοβρόχι, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο, ούτε κανένας σχεδιασμός ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι αγρότες πρώτα και κύρια το γνωρίζουν καλά αφού κάθε χειμώνα πλημμυρίζουν και το καλοκαίρι δεν έχουν νερό να ποτίσουν. Το ΚΥ Μουζακίου ακόμα φτιάχνεται…
  • Τα δημοτικά σχολεία στο Κοσκινά και στο Παλαμά ακόμη στεγάζονται σε κοντέινερ ενώ συνολικά στην Π.Ε. Καρδίτσας υπάρχουν 13 ακατάλληλα σχολεία που με τον πρώτο σεισμό μπορεί να πέσουν πάνω στα παιδιά μας.
  • Πρόσφατο παράδειγμα, που δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό, είναι το νηπιαγωγείο της Μητρόπολης όπου νερά έτρεχαν από το ταβάνι με ένα απλό ψιχάλισμα. Αυτά τα καμπανάκια ηχούν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία με τον αγώνα τους, για να μη ζήσουμε νέες τραγωδίες και έρθουν πάλι να μας πουν ότι φταίει η κακιά η στιγμή.
  • Οι γραμμές του τρένου που περνάνε μέσα από την πόλη των Σοφάδων αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για τους κατοίκους ενώ στο παρελθόν έχουν γίνει ατυχήματα στο σημείο. Γι αυτό η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στους Σοφάδες είναι επιτακτική ανάγκη.
  • Ο καρκινογόνος αμίαντος που υπάρχει στις στέγες των σπιτιών στα σεισμόπληκτα των Καμινάδων και του Μουζακίου εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκθέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Όλη η χώρα είναι μια απέραντη κοιλάδα των Τεμπών…..

….από τους χώρους δουλειάς, από τις υποβαθμισμένες δομές Υγείας και Παιδείας, στους δρόμους, ακόμα και μέσα στα σπίτια μας κινδυνεύουμε να πνιγούμε. Για το κράτος και τις κυβερνήσεις του, το μόνο που αξίζει είναι να ανοίγει δρόμο και να διασφαλίζει την κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, κόντρα στο συμφέρον του λαού.

….οι χιλιάδες νεκροί της πανδημίας , είναι αποτέλεσμα της υποστελέχωσης προσωπικού , ιατρών , νοσηλευτών και των υποβαθμισμένων δομών υγείας , ενώ την ίδια ώρα θησαύριζαν οι ιδιωτικές κλινικές με τους κλινικάρχες να τρίβουν τα χέρια τους με την χρηματοδότηση από το κράτος.

…. Στις πολιτικές που έχουν κάνει τους χώρους δουλειάς “κοιλάδες των Τεμπών”, αφού πλάι στους 57 νεκρούς των Τεμπών, θρηνούμε 1 νεκρό εργαζόμενο από “εργατικό ατύχημα” κάθε τρεις μέρες, 400 νεκρούς εργάτες και εργάτριες από εργατικές ασθένειες .

Από την άλλη μας μοιράζουν τα καλάθια της ντροπής για να τα βγάλουμε δήθεν πέρα, όμως το καλάθι που δίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους περιλαμβάνει εξαντλητικά ωράρια, Κυριακές, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, μισθούς ψίχουλα και μια σειρά άλλους νόμους που εξασφαλίζουν εργαζόμενους σύγχρονους δούλους και τσακίζουν τις ζωές μας για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας. Είναι ένα καλάθι που έχουν φροντίσει να γεμίσει με δεκάδες αντεργατικούς νόμους όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις που στέκονται σούζα και νομοθετούν κάθε απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι ανατιμήσεις σε ρεύμα, ενέργεια, καύσιμα και τώρα έρχεται και στο νερό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της εμπορευματοποίησης κοινωνικών αγαθών. Ένας μπούσουλας από ευρωπαϊκές οδηγίες όπου όλες οι κυβερνήσεις υπηρετούν πιστά, στη κατεύθυνση ανοίγματος νέων πεδίων κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Ο λαός θα πει το νερό νεράκι όπως το είπανε και οι λαοί των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών και θα το χρυσοπληρώνει όπως πληρώνει τώρα την ενέργεια δυσχεραίνοντας και άλλο το επίπεδο διαβίωσης του.

Παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ). Αυτές τις ίδιες πολιτικές που μετράνε τις ζωές μας σαν κόστος, που μπροστά στα κέρδη τους δεν σταματάνε σε κανένα έγκλημα.

Καλούμε τα σωματεία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα να κλιμακώσουν τη δράση τους ενόψει Πρωτομαγιάς , για την επιτυχία της απεργιακής μάχης

 

Εμείς παράγουμε τον πλούτο, εμείς τον δικαιούμαστε!

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν σ΄αυτή την τραγωδία και να αποδοθούν άμεσα ευθύνες
  • Άμεση πρόσληψη στον ΟΣΕ και την HELLENIC TRAIN μόνιμου προσωπικού με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των πολύ μεγάλων και σοβαρών ελλείψεων σε όλες τις ειδικότητες. Αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση του προσωπικού.
  • Άμεση ολοκλήρωση των έργων υποδομής και ασφαλούς λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου όπως η αυτοδιοίκηση, η φωτοσήμανση, το ETCS κ.α.
  • Σωστή συντήρηση και επισκευή του τροχαίου υλικού και της γραμμής. Αντικατάσταση όλων των συρμών μεγάλης παλαιότητας με νέους σύγχρονους κι ασφαλείς.
  • Μέτρα ασφαλούς κυκλοφορίας των τρένων ιδιαίτερα κατά τη διέλευσή τους από κατοικημένες περιοχές όπως στη πόλη των Σοφάδων. Εξασφάλιση φυλάκων διαβάσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις διαβάσεις.
  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές κόντρα στην πολιτική που βάζει την ασφάλεια των επιβατών και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Παλεύουμε για την ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Άμεση ανέγερση του ΚΥ Μουζακίου.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας για να μην ζήσουμε ξανά ΙΑΝΟ. Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και στο οδικό, στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, όχι με προσωρινά μπαλώματα.
  • Λέμε όχι στην «απελευθέρωση» στην εμπορευματοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
  • Έλεγχος εδώ και τώρα αντισεισμικής θωράκισης σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, χώρους δουλειάς.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα, όπως στο Παλαμά και Κοσκινά και συντήρηση των υπαρχουσών και ανέγερση νέων εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών.
  • Με ευθύνη του κράτους να αντικατασταθούν άμεσα οι αμιαντοσκεπές στα σεισμόπληκτα των Καμινάδων του Μουζακίου

Τιμάμε την εργατική Πρωτομαγιά με τη συνέχιση της πάλης μας ενάντια στο κράτος και τις κυβερνήσεις του, ενάντια στην εργοδοσία και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Παλεύουμε για τις ζωές μας, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς στο βωμό του κέρδους.

Οργανώνουμε τη πάλη μας μέσα από ζωντανές και μαχητικές διαδικασίες!

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τα σωματεία των ΕΒΕ, τους συλλόγους γυναικών, τα μαθητικά και φοιτητικά συμβούλια, όλους του λαϊκούς φορείς, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση και να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 11πμ

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Προηγούμενο άρθρο Η Καρδίτσα υποδέχεται την τιμία κάρα του πολιούχου της Αγίου Σεραφείμ
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας