Ειδήσεις

Κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας για συμμετοχή στην απεργία της 10ης Ιουνίου


Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά. Βασίζεται στις Οδηγίες της Ε.Ε. για «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και φέρνει συντριπτικό χτύπημα στο 8ωρο.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουμε εμπειρία, καθώς είμαστε από τους πρώτους κλάδους όπου εξειδικεύτηκαν και νομοθετήθηκαν οι αντιδραστικές κοινοτικές Οδηγίες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομοθέτησεήδη από το 2017 τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Οι Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και η Ομοσπονδίας μας προειδοποιήσαμε από τότε ότι άνοιγε ο δρόμος για την κατάργηση του 8ώρου για όλους τους εργαζόμενους.

Ο τότε νόμος βασίστηκε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/88 και προβλέπει τα εξής:

  • Μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 48 ωρών, με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Όρισε ως ανώτερο επιτρεπτός εβδομαδιαίο χρόνος εργασίας τις 60 ώρες!!! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας γιατρός μπορεί να δουλεύει για 12 ώρες, 5 μέρες τη βδομάδα, για τουλάχιστον ένα μήνα.
  • Σπάσιμο του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», με τις εφημερίες ετοιμότητας, στις οποίες ο γιατρός μπορεί να κληθεί να παρουσιαστεί στο νοσοκομείο ανά πάσα στιγμή, να μην προσμετρώνται στο 48ωρο και συνεπώς να μη θεωρούνται εργάσιμος χρόνος.
  • «Ισοδύναμο αντισταθμιστικό χρόνο» μέσα στις επόμενες 14 μέρες σε περίπτωση που παραβιαστεί η προβλεπόμενη εβδομαδιαία ανάπαυση.

Όμοια, με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔοι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους έως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Οι πρόσθετες ώρες εργασίας θα αντισταθμίζονται σε βάθος εξαμήνου.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ υποκριτικά ισχυρίζεται ότι «συμφιλιώνεται η επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή», ότι «ο εργαζόμενος θα είναι ελεύθερος να επιλέξει πώς θα δουλέψει», όπως η τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑπανηγύριζε διότι «δίνει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να εξασφαλίσουν σταδιακά ανθρώπινες συνθήκες εφημέρευσης, οργάνωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων τους και κάλυψης των λειτουργικών αναγκών τους».

Και αν συμβαίνουν αυτά στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας, είναι εύκολα κατανοητό τι θα συμβεί στους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εκεί ο νόμος που καθορίζει τα πάντα είναι η πάση θυσία επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους.

Ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας αποτελεί βασικό πυλώνα των εργασιακών σχέσεων. Η ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία και τη ζωή των εργαζομένων. Η φυσική φθορά από την υπερεργασία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμιστεί από ανάπαυση μέρες ή και μήνες αργότερα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι πολλές ώρες εργασίας συνδέονται με κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Συγκεκριμένα, 55 ή περισσότερες ώρες εργασίας τη βδομάδα χαρακτηρίζονται από τον ΠΟΥ «σοβαρός κίνδυνος για την υγεία». Το ίδιο αρνητικές είναι και οι επιπτώσεις του ακανόνιστου ωραρίου εργασίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Ανυπολόγιστες είναι και οι συνέπειες στην κοινωνική και οικογενειακή ζωήαπό την αποδιοργάνωση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας.

Η απορρύθμιση του ωραρίου στην περίπτωση των γιατρών θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία και την ασφάλεια των ασθενών. Η πιθανότητα ιατρικού λάθους συνδέεται με την αύξηση του χρόνου εργασίας και με την εξάντληση.Η ποιότητα περίθαλψης των ασθενών, που ήδη είναι υποβαθμισμένη λόγω της χρόνιας και αυξανόμενης υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, θα πέσει ακόμα περισσότερο.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απορρίψαμε τον νόμο για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας μας στο σύνολό του.

Εδώ και 4 χρόνια παλεύουμε για τη μη εφαρμογή του, υπερασπιζόμενοι σθεναρά τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμοενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Απαιτούμε:

  • Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ!

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Οδηγός τεχνογνωσίας για Υποθαλάσσια Μουσεία στη Μεσόγειο η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Στο 32.52% η εμβολιαστική κάλυψη στην Π.Ε. Καρδίτσας