Ειδήσεις

Κάλεσμα της ΕΟΑΣΚ για συμμετοχή στην κινητοποίηση για την προστασία των Αγράφων


Το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση  που οργανώνει το συντονιστικό αγώνα Αγράφων, το Σάββατο 5 Ιούνη, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και ώρα 7.00 μμ, στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας. 

Στην περιοχή μας, όπως και σε ολόκληρη την χώρα, κάθε βουνό είναι πλέον χώρος τοποθέτησης αιολικών πάρκων, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους, την τοπική οικονομία και το ίδιο το περιβάλλον. Επίσης σε πεδινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις αντί να ενισχύετε η παραγωγικότητα με σχεδιασμό και μέτρα στήριξης παραγωγής προϊόντων που είμαστε ελλειμματικοί και για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας καταστρέφονται από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ταυτόχρονα διοχετεύουν πακτωλούς χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις της “πράσινης” οικονομίας επιβαρύνουν το λαό µε το πανάκριβο πράσινο ρεύµα, τους πράσινους φόρους, την αγορά νέων «οικολογικών αυτοκινήτων». Κλείνουν τα µάτια μπροστά στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, στην έκρηξη της ανεργίας, την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης και τη σπατάλη ενέργειας από την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, µε την γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης της χώρας. Από την άλλη τα έργα του Αχελώου και του υδροηλεκτρικού φράγματος που θα παράγει φτηνή και ακίνδυνη ενέργεια δεν είναι επιλέξιμα έργα.

Κι όλα αυτά αγνοώντας προκλητικά τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, που αντιμετωπίζονται με οξυμένη καταστολή και διώξεις.

Όσο για την αντιπλημμυρική προστασία και μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, παραμένει ανύπαρκτη και οι όποιες παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με κάποιες αποκαταστάσεις και είναι μακριά από τις ανάγκες της περιοχής και των κατοίκων τις, ενώ αρκετοί αγρότες ακόμα περιμένουν ουσιαστικές και δίκαιες αποζημιώσεις.

Διεκδικούμε :

– Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες στον Τύμπανο, άμεση ανάκληση των αδειών για τα 2 αιολικά πάρκα στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και το ΒοΪδολίβαδο και των υπόλοιπων αδειών για ΑΠΕ στην περιοχή.

– Την εκπόνηση συνολική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κλπ) στην περιοχή των Αγράφων και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο.

– Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

– Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

– Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

– Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

– Μείωση 50% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και αφορολόγητο πετρελαίου.

– Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής.  Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

– Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και στο οδικό, στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να γίνουν άμεσα, κλειστό κύκλωμα άρδευσης στη λίμνη Πλαστήρα και επέκτασή του στη λίμνη Σμοκόβου. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές όπου εμφανίζονται ακόμα προβλήματα.

 

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθρο Γ. Καραβίδας: Αντί των αποφασισθέντων δελτίων τύπου της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Μ., έρχονται τα δημοσιεύματα προσωπικής προβολής του κου Δημάρχου Μουζακίου