Ειδήσεις

Καμία θετική απάντηση από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, για τα προβλήματα των ορεινών χωριών του Δήμου Καρδίτσας


Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (28/7/2022) οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, ανέδειξαν για ακόμη μια φορά με επερώτησή τους προς την περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού, χρονίζοντα προβλήματα των κατοίκων των ορεινών χωριών του Δήμου Καρδίτσας και συγκεκριμένα:

  • Της μη τοποθέτησης επί χρόνια, γέφυρας στον Μέγδοβα ποταμό, στη θέση «Ρογκάκια» μεταξύ Νεράιδας και Καροπλεσίου,
  • Της μη ένταξης στην εργολαβία της ΤΕΡΝΑ, της αποκατάστασης των ζημιών από τον ΙΑΝΟ στα οδικά τμήματα Σαραντάπορο – Νεράϊδα, Ίταμος – Καροπλέσι και Ραχούλα – Παλιοζωγλόπι,
  • Της μη χαλικόστρωσης των 8 χλμ του Παραμεγδόβιου δρόμου Καρδίτσας-Καρπενησίου και της μη κατασκευής της γέφυρας επί του Μέγδοβα

Από την απάντηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, δεν προέκυψε κάποια θετική εξέλιξη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

  1. Για τη μη τοποθέτηση της γέφυρας «Μπέλευ», στα ήδη κατασκευασμένα βάθρα προ 12ετίας, στη θέση «Ρογκάκια» στον ποταμό Μέγδοβα, που θα συνέδεε τα χωριά Νεράιδα με Καροπλέσι, ενώ σε προηγούμενες επερωτήσεις που κάναμε, μας είχαν απαντήσει αρχικά, ότι δεν ήταν κατάλληλα τα βάθρα, στη συνέχεια πρόσθεσαν και την δικαιολογία ότι ο «ΙΑΝΟΣ» τους ανάγκασε να μην κάνουν να δώσουν προτεραιότητα στην αποκατάσταση των καταστροφών του και όχι σ’ αυτό το έργο.

Τώρα ο κ. περιφερειάρχης, μας ενημέρωσε ότι η γέφυρα «Μπέλευ» του στρατού που είναι εγκαταλειμμένη δίπλα στα βάθρα, είναι ακατάλληλη και γι’ αυτό δεν τοποθετήθηκε. Επομένως δεν υπάρχει διαθέσιμη γέφυρα και όταν κατασκευαστεί η γέφυρα Καραϊσκάκη, που έπεσε από τον «ΙΑΝΟ» και αποδεσμευτεί η γέφυρα «Μπέλευ» που υπάρχει εκεί, τότε θα μπορέσει να αξιοποιηθεί εκείνη.

Βεβαίως κανένας «Ιανός» δεν φταίει που δεν έγινε αυτό το έργο, το οποίο παραμένει ανεκτέλεστο εδώ και 12 χρόνια που ο κ. Αγοραστός είναι περιφερειάρχης και επομένως υπεύθυνος που δεν έγινε, ούτε καμιά μεγάλη δαπάνη απαιτεί, ούτε είναι σύνθετο και χρονοβόρο.

Ολα αυτά είναι φτηνές δικαιολογίες για να κρύψει η περιφερειακή αρχή, την ευθύνη της, για την μη κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, αφήνοντας αποκλεισμένους τους κατοίκους και επισκέπτες της Νεράιδας, του Καροπλεσίου και όσων θα χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο δρόμο.

  1. Σχετικά με τη μη ένταξη στην εργολαβία της ΤΕΡΝΑ, της αποκατάστασης των ζημιών από τον ΙΑΝΟ στα οδικά τμήματα Σαραντάπορο – Νεράϊδα, Ίταμος – Καροπλέσι και Ραχούλα – Παλιοζωγλόπι, η απάντηση του κ. περιφερειάρχη ήταν ότι ενημέρωσε το υπουργείο γι’ αυτό το πρόβλημα, ζητώντας να συμπεριληφθούν και τα συγκεκριμένα οδικά τμήματα στην εν λόγω εργολαβία, χωρίς όμως να υπάρχει καιρό τώρα καμία απάντηση από το υπουργείο, αλλά και καμία επιπλέον κίνηση από την πλευρά της περιφέρειας. Επομένως είναι άγνωστο το τι θα απογίνει με τα συγκριμένα οδικά τμήματα που έχουν σοβαρά προβλήματα και ο κίνδυνος αποκλεισμού των χωριών αυτών είναι πιθανός σε μια νέα κακοκαιρία.
  2. Σε ότι αφορά τη μη χαλικόστρωση των 8 χλμ του Παραμεγδόβιου δρόμου από την πλευρά της Καρδίτσας και τη μη κατασκευή της γέφυρας επί του Μέγδοβα, ο κ. περιφερειάρχης, απάντησε ότι δεν κρίνεται σκόπιμη να γίνει, πριν ολοκληρωθούν όλα τα έργα, γιατί απο τις βροχές, θα χαλάσει και θα είναι άδικη σπατάλη χρημάτων, τα οποία δεν υπάρχουν. Χαλικόστρωση και ασφαλτόστρωση του δρόμου θα γίνει όταν ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις και όλα τα απαραίτητα τεχνικά έργα. Το πότε θα γίνει αυτό δεν μας το εξήγησε και όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό θα πάρει πολύ καιρό. Σε ότι αφορά δε, την κατασκευή της γέφυρας επί του Μέγδοβα, που θα συνδέσει τους νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας, που οι μελέτες της έχουν ολοκληρωθεί από το 2015, δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά για το πότε θα γίνει αυτή.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, θεωρεί ότι η περιφερειακή αρχή του κ. Αγοραστού, όπως και οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είναι υπόλογες απέναντι στους κατοίκους και επισκέπτες των ορεινών χωριών του Δήμου Καρδίτσας, γιατί δεν έλυσαν τα συγκεκριμένα και άλλα προβλήματα τους, ενώ δείχνουν ταχύτητα και γαλαντομία σε χρήμα, όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου στην Θεσσαλία.

Οι μόνιμοι αλλά και εποχιακοί κάτοικοι των ορεινών χωριών του Δήμου Καρδίτσας, όπως και των άλλων δήμων της περιοχής (Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου), δεν πρέπει να περιμένουν παθητικά την λύση των προβλημάτων τους.

Ο δρόμος του οργανωμένου και μαζικού αγώνα, απέναντι στην σημερινή και την εκάστοτε περιφερειακή αρχή και κυβέρνηση, που στηρίζουν με τις πολιτικές τους τα κέρδη των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών, αλλά και η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών δύναμης, με την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, είναι μονόδρομος. Ετσι θα αποσπαστούν μικρές και σε μια πορεία και μεγαλύτερες λύσεις στα προβλήματά τους.

Το ΚΚΕ και οι εκλεγμένοι του με τη Λαική Συσπείρωση, στην Περιφέρεια και στους Δήμους, είναι μπροστά σ’ αυτόν τον αγώνα.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως του Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Τρία νέα Υποθαλάσσια Μουσεία στον Δυτικό Παγασητικό αποδόθηκαν στην κοινωνία