Ειδήσεις

Καμίνι η Καρδίτσα λόγω του καύσωνα


Στα ύψη έφθασε ο υδράργυρος την Παρασκευή 30 Ιουλίου στην Καρδίτσα καθώς το θερμόμετρο έφθασε τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική και ταλαιπωρώντας αρκετά τους πολίτες.

Τα δύσκολα, όμως, φαίνεται πως δεν τα έχουμε δει ακόμα καθώς από το Σάββατο οι θερμοκρασίες θα ανέβουν και άλλο.

Σύμφωνα με το meteo.gr, στην Καρδίτσα το Σάββατο το θερμόμετρο θα δείξει 41 βαθμούς Κελσίου, την Κυριακή 42, τη Δευτέρα 43, την Τρίτη 44 και την Τετάρτη 42 βαθμούς.

Ο καύσωνας διαρκείας που ταλανίζει τη χώρα μας θα κρατήσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, γι ΄αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους και ειδικά από τις ευπαθείς ομάδες.

Ήδη, όσοι Καρδιτσιώτες έχει χρειαστεί να μετακινηθούν έχουν νιώσει έντονα το αίσθημα δυσφορίας που προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες όπως, εξάλλου, και όσοι εργαζόμενοι κινούνται στο δρόμο ή βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Ποιες περιοχές είναι το «Death Valley» της Ελλάδας

Οι περιοχές της Ελλάδας όπου συνήθως ο υδράργυρος «χτυπάει κόκκινο» είναι οι ακόλουθες :

– Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας
– Θεσσαλικός κάμπος
– Πεδινή Φθιώτιδα – Ευρύτερη περιοχή Λαμίας
– Νότιο τμήμα Ηπείρου – Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα
– Δυτική Στερεά (Αιτ/νία) – Πέριξ του Αγρινίου
– Κωπαΐδα Βοιωτίας – Ευρύτερη περιοχή Θήβας
– Κεντρική Εύβοια – Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας
– Πεδιάδα Ηλείας – Ευρύτερη περιοχή Πύργου
– Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)
– Λακωνικός κάμπος – Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης
– Αργολικός κάμπος – Άργος, Ναύπλιο
– Δυτική Αττική
– ΒΑ Κορινθία – Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου
– Ανατολική Ρόδος
– Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)

Σε αυτές τις περιοχές, πιθανότατα σε αυτόν τον καύσωνα, θα σημειωθούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες».

Όπως σημειώνει ο κ. Καλλιάνος: «Όλες οι παραπάνω θερμοκρασίες αποτελούν εκτιμήσεις με τα υπάρχοντα στοιχεία. Κάποιες φορές είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές ειδικά όταν αναφερόμαστε μετά την 3η-4η μέρα στις προγνώσεις μας».

 

Δευτέρα προς Τρίτη η κορύφωση του κύματος καύσωνα

«Καυτές» προβλέπονται, λοιπόν, οι επόμενες μέρες με τον υδράργυρο να χτυπά «κόκκινο» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η κορύφωση του κύματος θα σημειωθεί Δευτέρα προς Τρίτη, ενώ ο καύσωνας θα αρχίσει να υποχωρεί από Τετάρτη, με τις θερμοκρασίες ωστόσο να παραμένουν υψηλές.

Όπως ανέφερε, η ΕΜΥ θα εκδίδει ανά τριήμερο τα όρια των θερμοκρασιών, ωστόσο για το επόμενο τριήμερο η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 44 βαθμούς ενώ σε τοπικό επίπεδο ενδέχεται να σημειωθούν και υψηλότερες θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υψηλές θερμοκρασίες οφείλονται στις αέριες μάζες που μεταφέρουν πολύ θερμές μάζες από τις ακτές της Αφρικής προς την Ελλάδα.

 

Καύσωνας που ξυπνά μνήμες του 1987

Σκηνές από το μέλλον ενός πλανήτη παραδομένου στην κλιματική αλλαγή, θα βιώσουν οι κάτοικοι της χώρας αυτές τις ημέρες. Ένα ακραίο και επικίνδυνο φαινόμενο παρατεταμένου καύσωνα, που ξυπνά μνήμες του 1987, εξελίσσεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει κατά τόπους ακόμη και στους 45°C, οι ελάχιστες τιμές δεν θα πέφτουν κάτω από τους 27°C – ακόμη και σε μη αστικές περιοχές – ενώ η κορύφωση της ζέστης προβλέπεται να ξεκινήσει την Κυριακή και να διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις μέρες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο από αυτά που οι επιστήμονες ανέμεναν ότι θα εκδηλώνονταν στη Νότια Ευρώπη μερικές δεκαετίες αργότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, «σε αυτό το τρίτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού θα έχουμε κατά μέσο όρο μέγιστες θερμοκρασίες 43 °C, που σε ορισμένες περιοχές θα φτάσουν τους 44 ή 45 βαθμούς. Η κορύφωση του φαινομένου ξεκινά από σήμερα με υψηλότερες τιμές την Κυριακή, που θα διαρκέσουν μέχρι και την Τετάρτη». Ο ίδιος επισημαίνει πως στο επίκεντρο του καύσωνα θα βρεθούν «περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ο Κάμπος των Σερρών, η Θεσσαλία, η Αττική, περιοχές της Βοιωτίας, όπως ο Αλίαρτος και η Θήβα, η Δυτική Ελλάδα, το Αγρίνιο, και η Πελοπόννησος – Ηλεία και Αργολίδα».

Δύο είναι τις ατμοσφαιρικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες δημιουργώντας τις συνθήκες εκδήλωσης του ακραίου φαινομένου: Η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική και οι έντονα καθοδικές τους κινήσεις. «Μπορούμε να μιλήσουμε για μια «θερμή λίμνη» κατ’ αντιστοιχία της «ψυχρής λίμνης» που είχαμε αναφέρει στην περίπτωση των πλημμυρών της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης», λέει ο μετεωρολόγος και προσθέτει: «Ο αντικυκλώνας που σχηματίζεται πάνω από τα Βαλκάνια, την Ελλάδα και την Ιταλία, θα λειτουργήσει ως «καπάκι στη χύτρα» που κλείνει και από κάτω βράζει. Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν μεγάλες θερμοκρασιακές αλλαγές στην επιφάνεια, λόγω των καθοδικών ανέμων που επικρατούν αυτήν την περίοδο, η ζέστη θα εγκλωβίζεται προκαλώντας τις υψηλές θερμοκρασίες».

Στο ίδιο πλαίσιο οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του meteo.gr επισημαίνουν πως «η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας. Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης και καθώς ο καύσωνας θα έχει μεγάλη διάρκεια, αυτή η διεργασία θα οδηγεί σε περαιτέρω άνοδο των μέγιστων αλλά και των ελαχίστων θερμοκρασιών».

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα, και τους καλεί «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών».

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να προσέχουν ιδιαίτερα κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
  • Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον δικτυακό τόπο του υπουργείου Υγείας.

 

Προηγούμενο άρθρο Μην παίζετε με την αγωνία των Θεσσαλών Κύριε Καραμανλή
Επόμενο άρθρο Fashion City Outlet: Καλοκαιρινές Εκπτώσεις που … δροσίζουν!