Ειδήσεις

Κανένας εστιακός φοιτητής χωρίς δωμάτιο – Κατασκευή νέων δημόσιων δωρεάν φοιτητικών εστιών


Μιλώντας στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας (18/10/22), ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, έθεσε το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και άλλων Πανεπιστημίων, ζητώντας από την περιφερειακή αρχή να στηρίξει τα αιτήματα των φοιτητών και των συλλόγων τους, αλλά και να συμβάλει πρακτικά στην επίλυση άμεσων και πιεστικών προβλημάτων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, επανειλημμένα έχουμε θέσει αυτό το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καταγγέλοντας τις κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τις πρυτανικές αρχές, γιατί δεν προχώρησαν επί χρόνια στην κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών, που να καλύπτουν δωρεάν τις ανάγκες στέγασης χιλιάδων φοιτητών σε όλες τις Θεσσαλικές πόλεις.

Θυμίζουμε ότι οι φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλύπτουν μόλις 470 από τους 11.000 περίπου φοιτητές στη Λάρισα, 40 μόνο πρωτοετείς, σε σύνολο 10.000 περίπου φοιτητών στον Βόλο, 140 σε σύνολο 1.500 φοιτητών στην Καρδίτσα, ενώ στην «έξυπνη» πόλη των Τρικάλων με πάνω από 1.000 φοιτητές, δεν υπάρχουν καν φοιτητικές εστίες.

Με το ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς εκατοντάδες φοιτητές – δικαιούχοι φοιτητικής εστίας στη Λάρισα, αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Κάθε εστιακός φοιτητής αναγκάζεται να πληρώσει 400 € για μονόκλινο και 150 € για δίκλινο, αλλιώς δεν παίρνει το κλειδί του δωματίου.

Για τους πάνω από 5.000 πρωτοετείς φοιτητές που πέρασαν σε σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα διαθέσιμα δωμάτια στις εστίες είναι ελαχιστότατα.

Αυτό το πρόβλημα είναι πολλών χρόνων, αλλά στις σημερινές συνθήκες με την ακρίβεια στα ύψη και την ενεργειακή φτώχεια να τσακίζει τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες, γίνεται πολύ πιο οξύ και πολλοί φοιτητές οδηγούνται και στην εγκατάλειψη των σπουδών για οικονομικούς λόγους.

Η κυβέρνηση κοστολογεί την ανάγκη για φοιτητική στέγη 75 εκ. €, όταν για την επιχειρηματική δράση στα ΑΕΙ ξοδεύει 600 εκ. € και για την πανεπιστημιακή αστυνομία 50 εκ. €!

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση του στεγαστικού επιδόματος κατά 40 € το μήνα, είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού δεν συνδυάζεται με πλαφόν στις τιμές των ενοικίων που έχουν αυξηθεί πολύ.

Το πρόβλημα ζητά άμεσα λύση για όλους τους φοιτητές με ευθύνη του Π.Θ και του υπουργείου.

Κατ’ αρχήν να δοθεί άμεση λύση για όσους πετάχτηκαν έξω από τα δωμάτιά τους και να καταργηθεί το χαράτσι των 150 € και 400 € που πληρώνει κάθε εστιακός φοιτητής για δωμάτιο στην εστία.

Να αξιοποιηθούν άμεσα ξενοδοχεία (κλειστά κατά προτεραιότητα) και άλλα δημόσια κτήρια για την δωρεάν στέγαση όλων.

Να αξιοποιηθεί η περιουσία του Π.Θ και κενά κτίρια του Δημοσίου για κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών με ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.

Να επισκευαστούν και να ανακαινιστούν άμεσα οι υπάρχουσες εστίες. Στη Λάρισα υπάρχουν δωμάτια με σοβαρά προβλήματα (ρωγμές από τον σεισμό, υγρασία και μούχλα, κλπ).

Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. Ουσιαστική αύξηση της μηνιαίας επιδότησης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, να αυξηθεί στα 2.000 € με διεύρυνση των δικαιούχων.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για κλοπή σε Ιερό Ναό σε περιοχή του Δήμου Σοφάδων