Ειδήσεις

Καραμανλής: Ιδού τα βήματα για Αχελώο μετά την απόφαση του ΣτΕ


«Δεν κουράζομαι να τονίζω με κάθε ευκαιρία ότι το έργο του Αχελώου, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά δημόσια έργα των τελευταίων δεκαετιών, είναι έργο πνοής για την αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και, ταυτόχρονα, με θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Θα συνιστούσε τεράστια ζημία τα κονδύλια που δόθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες για την πραγματοποίησή του να χαθούν λόγω αναποφασιστικότητας και γραφειοκρατικών εμποδίων. Ως εκ τούτου, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το ΥΗΕ Μεσοχώρας, είναι απαραίτητος ένας νέος σχεδιασμός, ώστε τα έργα να μην βουλιάξουν και πάλι στον βούρκο της στασιμότητας. Η απάντηση του υπουργείου Υποδομών βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, και ελπίζουμε σε ανάλογα αντανακλαστικά σύντομα και από τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Υποδομών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή σε σχετική του ερώτηση.

Όπως ενημερώνει ο αρμόδιος υπουργός «το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας έχει κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ, που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για την ολοκλήρωσή του θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο την εναρμόνιση με τα αναφερόμενα στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ. Οι αρμοδιότητες του Υπουργείου μας αναφέρονται σε δράσεις για να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν τα έργα στον Άνω Ρού του Αχελώου (Φράγμα και Υδροηλεκτρικός Σταθμός Συκιάς, σήραγγα μεταφοράς υδάτων προς Μουζάκι Καρδίτσας κλπ). Χρειάζονται μετά την απόφαση του ΣτΕ, επομένως, συγκεκριμένα βήματα δράσεων για επανασχεδιασμό, επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των έργων ήπιας μεταφοράς νερού στη θεσσαλική πεδιάδα που έπονται δράσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα τα βήματα είναι τα εξής:

  1. Ανάθεση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελέτης για την τροποποίηση των δύο Σχεδίων Διαχείρισης Νερού των υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και για την εκπόνηση των δύο Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
  2. Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω μελετών, Σύγκλιση και Συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για συζήτηση και έγκριση των τροποποιημένων Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων των δύο, ως ανωτέρω, Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.

Εφόσον τα ανωτέρω σχέδια εγκριθούν με πρόβλεψη ήπιας μεταφοράς νερού στον θεσσαλικό κάμπο, τότε εκκινούν οι δράσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα:

  1. Ανάθεση μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΜΕΟΑ) και ΜΠΕ έργων Συκιάς.
  2. Ανάθεση Τεχνικών Μελετών (Προμελέτης, Οριστικής Μελέτης, Τευχών Δημοπράτησης) του νέου έργου Συκιάς, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα απόφαση ήπιας μεταφοράς νερού στο θεσσαλικό κάμπο και επανασχεδιασμό των έργων.
  3. Δημοπράτηση των επανασχεδιασμένων έργων».
Προηγούμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 σε Κοσκινά, Μεταμόρφωση και Φύλλο
Επόμενο άρθρο Με self test η επιστροφή των μαθητών στα Λύκεια της Καρδίτσας