Ειδήσεις

Karditsa Restart : Αφιερωμένο σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα


Πλαισιωμένο από τη Θεατρική Σκηνή Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 στο Παυσίλυπο το Karditsa Restart, αφιερωμένο σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα (παραγωγή, μεταποίηση, εμπορία). Την εκδήλωση στήριξαν οι τοπικοί φορείς: Επιμελητήριο Καρδίτσας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Καρδίτσας, ΑΝΚΑ, Συνεταιριστική Τράπεζα, Σύλλογος Τριτέκνων και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Το εγχείρημα είχε στόχο το άνοιγμα συζήτησης για την επιχειρηματικότητα. Πρεσβευτές αυτής της συζήτησης ήταν οι κύριοι Αντώνης Παπαδάκος (Παντοπωλείο Αμάραντες Γεύσεις), Γεώργιος Καραμήτρος (Κρασιά Καραμήτρος), Κωσταντίνος Ζυγογιάννης (Ηλιόζυμο), Κωνσταντίνος Σκορδάς (ταμίας του συνεταιρισμού Στέβιας) και τέλος Γαλιατσιάτος Άρης (πρόεδρος Συλλόγου Μελισσοκόμων Καρδίτσας – Μέλισσας).

Τη συζήτηση συντόνισε ο κος Μπέλλης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι ζούμε σε έναν πόλεμο δημιουργίας πλούτου και οι ομιλητές είναι ήρωες αυτού του πολέμου.

Πολλά αξιόλογα ειπώθηκαν. Ο κος Ζυγογιάννης αναφέρθηκε στο τί είναι αυτό που κάνει επιτυχημένη μία επιχείρηση, δηλαδή το σέρβις προς τον πελάτη, την ποιότητα του προϊόντος, η τιμή φυσικά, η συνεχής παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς και ακόμη, γιατί όχι, η διαμόρφωση των τάσεων, κάτι που καθιερώνει μια επιχείρηση στη συνείδηση των καταναλωτών.

Έμφαση δόθηκε στη σπουδαιότητα της συνεργασίας των παραγωγών, ώστε με μικρά κεφάλαια και τη βοήθεια της ΑΝΚΑ αλλά και της Συνεταιριστικής Τράπεζας, γίνεται εφικτή η υλοποίηση μεγαλόπνοων επιχειρηματικών δράσεων, όπως είναι το εργοστάσιο στέβιας, το μοναδικό στην Ευρώπη.

Ο κος Γαλιατσάτος, πολύ εύστοχα, επισήμανε πως η βάση για την επιτυχία ενός εγχειρήματος, είναι όχι η βλέψη προς το κέρδος, αλλά η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, όπως στην περίπτωσή του, η αγάπη για τη μέλισσα.

Σε ερώτηση φοιτητή του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Καρδίτσας, κατά πόσο είναι εύκολο να γίνουν εξαγωγές και τι ανταπόκριση υπάρχει στα ελληνικά προϊόντα, ο κος Καραμήτρος απάντησε τονίζοντας πως μεγάλης σπουδαιότητας είναι να υπάρχει μοναδικότητα και συγκριτικό πλεονέκτημα, φέρνοντας για παράδειγμα τη ποικιλία του μαύρου Μεσηνικόλα, μια μοναδική ποικιλία που για να προωθηθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά, συσκευάζεται σε τετράγωνη φιάλη.

Ο κος Παπαδάκος, που πρόσφατα εγκαινίασε το παντοπωλείο Αμάραντες Γεύσεις στη Νέα Αγορά, αναφέρθηκε στο ταξίδι του που διήρκεσε 8 χρόνια, από τη σύλληψη της ιδέας ενός παντοπωλείου αποκλειστικά με ντόπια προϊόντα ως την πρόσφατη πραγματοποίηση του ονείρου του, δίνοντας ελπίδα και θάρρος σε όσους αγαπούν και πιστεύουν στην αξία της ελληνικής γης και ιδιαίτερα της θεσσαλικής γης.

Η συζήτηση έκλεισε με τον κο Μπέλλη ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: “H επιχειρηματικότητα έχει συναίσθημα. Ταλέντα υπάρχουν. Πρέπει να τα ξυπνήσουμε να βγουν στην παλαίστρα” κι έτσι προτάθηκε η επόμενη εκδήλωση να οργανωθεί από ομάδα νέων με επιχειρηματικές ανησυχίες.

 

Προηγούμενο άρθρο Ανοιχτή εκδήλωση της ΝΟΔΕ για τα ζητήματα των αγροτών
Επόμενο άρθρο Έτοιμος ο μηχανισμός στην Π.Ε. Καρδίτσας εν ΄όψει του επερχόμενου χειμώνα