Ειδήσεις

Κάτω τα χέρια από τα Άγραφα και τους αγώνες!


Σάββατο 1 Οκτωβρίου: 7 το απόγευμα στο Παυσίλυπο, παρουσίαση του βιβλίου “Η διαδικασία απελευθέρωσης της Μητέρας Γης του Λαού Νάσα” και προβολή ντοκιμαντέρ “Sangre y Tierra”.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου: 9 το βράδυ στην πλατεία Πλαστήρα, συναυλία αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης με μουσικά σχήματα της πόλης.

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου: 7 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας, διαδήλωση αλληλεγγύης στους διωκόμενους αγωνιστές.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου: 9 το πρωί στα δικαστήρια Καρδίτσας, συγκέντρωση για τη δίκη τεσσάρων αγωνιστών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στο Δημαρχείο Καρδίτσας ενάντια στη δημοπρασία δημοτικών δασικών τεμαχίων.

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους 4 διωκόμενους που δικάζονται στις 4 Οκτωβρίου του 2022 στην Καρδίτσα, λόγω της συμμετοχής τους σε κινητοποίηση πολιτών στις 22/8/2019 στο δημαρχείο της πόλης ενάντια στην παραχώρηση δασικών εκτάσεων σε «επενδυτική» εταιρεία για τις εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα. Η δίωξη των τεσσάρων αγωνιστών εντάσσεται στην επιχείρηση τρομοκράτησης του μεγάλου και μαζικού κινήματος ενάντια στην καταστροφική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή των ΑΓΡΑΦΩΝ.

Επίσης, στις 18 Οκτωβρίου έχει οριστεί η δίκη για την περσινή κινητοποίηση του Ιουνίου στον Τύμπανο, το σώμα της οποίας δικαιωματικά επιχείρησε να περάσει τον φραγμό της αστυνομίας και εισέπραξε ξύλο και χημικά από τις πιστές στα ιδιωτικά συμφέροντα αστυνομικές δυνάμεις. Αλλά και στις 22 Νοεμβρίου ορίστηκε δίκη, που αφορά την κινητοποίηση του περσινού Ιουλίου στον Τύμπανο, κατά την οποία διαδηλωτές δέχθηκαν απρόκλητα και αναίτια επίθεση με ξύλο, χημικά, προσαγωγές και συλλήψεις.

Διανύουμε, λοιπόν, ένα “καυτό” φθινόπωρο με 3 δίκες που αφορούν κινητοποιήσεις στα Άγραφα, οι οποίες δέχτηκαν βίαιη καταστολή και οδήγησαν στις διώξεις αγωνιστών. Και οι τρεις αυτές δίκες, βέβαια, μεθοδεύτηκαν προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, που με γνώμονα το κέρδος δεν διστάζει να καταστρέφει τον φυσικό μας πλούτο και να επιτίθεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχοντας σύμμαχό του το κράτος και τα εκτελεστικά του όργανα.

Η καταστολή όσων αμφισβητούν, αντιστέκονται και υψώνουν το ανάστημα είναι δομικό στοιχείο της «ανάπτυξης», «πράσινης» ή όχι, που ευαγγελίζονται το κράτος και οι επενδυτές. Επιβάλλεται βίαια, ακριβώς γιατί αυτή η ανάπτυξη είναι καταστροφική τόσο για τη φύση όσο και για την κοινωνία και στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η ανάπτυξη αυτή, για εμάς, για τη ζωή μας, για τα χωριά μας και για το περιβάλλον δεν σημαίνει τίποτα άλλο από καταστροφή, λεηλασία, αφαίμαξη του πλούτου που παράγουμε. Δεν σημαίνει τίποτα άλλο από αμύθητα κέρδη για τους επενδυτές αλλά φτώχεια και ακόμα μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου για εμάς. Δεν σημαίνει τίποτα άλλο από το ξερίζωμα των κατοίκων των χωριών μας, την ισοπέδωση των βουνών μας, την ενεργειακή ακρίβεια με τους φουσκωμένους λογαριασμούς να μας έρχονται κάθε μήνα. Δεν σημαίνει τίποτα άλλο από τη φτωχοποίηση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, ώστε κάποιοι λίγοι να καρπώνονται «φιλέτα» προς εκμετάλλευση. Η ενέργεια όπως και η υγεία, η εκπαίδευση, το νερό είναι ζωτικά κοινωνικά αγαθά, πρέπει να ανήκουν εξ ολοκλήρου στον λαό  και να βρίσκονται εκτός της σφαίρας οποιασδήποτε αγοράς και χρηματιστηριακών παιχνιδιών των ολιγαρχών του πλούτου.

Καλούμε, επομένως, κάθε πολίτη της Καρδίτσας και των Αγραφιώτικων χωριών, καθέναν και καθεμία που αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καταστροφής, που νιώθει την αδικία, που βλέπει τη ζωή του και τη φύση να καταστρέφονται, να συμμετέχει στον αγώνα για την υπεράσπιση των Αγράφων και να σταθεί αλληλέγγυα σε όλους εκείνους που διώκονται. Το βάρος της αποτροπής των σχεδιασμών του κεφαλαίου πέφτει πάνω στην ίδια τη λαϊκή αφύπνιση και δράση, η οποία θα επιβάλλει τη λήξη των εργασιών που έχουν αρχίσει και την παρεμπόδιση της έναρξης όσων είναι στα σχέδιά τους. Γι’ αυτό, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να ενοποιηθεί ο αγώνας ενάντια στην «πράσινη ανάπτυξη» ως προϋπόθεση ζωής, υγείας και ελευθερίας για την κοινωνική πλειοψηφία.

Αψηφώντας την κρατική βία και τρομοκρατία, να αγωνιστούμε για ζωή, υγεία, γη και ελευθερία!

 

 

Tης Ανοιχτής Συνέλευσης ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και τα Αιολικά στα Άγραφα

Προηγούμενο άρθρο Προσφορά γεύματος προς τους νέους του Κέντρου Ορίζοντες
Επόμενο άρθρο Εμφάνιση του Συνόλου Πνευστών του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στην εκδήλωση Μικρά Ασία, 100 χρόνια μετά