Ειδήσεις

Κι όμως η γάτα σας εκπαιδεύεται!


Οι γάτες δε μοιάζουν με τους σκύλους. Όμως, η πεποίθηση πως σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες δεν εκπαιδεύονται, είναι πλήρως λανθασμένη.

Απλώς, για την εκπαίδευση χρειάζεται πειθαρχία και για έναν σκύλο ο ιδιοκτήτης του είναι συνάμα και το αφεντικό του. Σε αντίθεση με τη γάτα που νιώθει τους ιδιοκτήτες της πιο πολύ ως… γονείς.

Και ποιος άκουγε τη μαμά του όταν ήταν μικρός; Ελάχιστοι. Ιδίως εάν ήταν ξεροκέφαλοι και πεισματάρηδες σαν… γάτες!

Η εκπαίδευση μίας γάτας, λοιπόν, απαιτεί περισσότερη υπομονή και ειδικό χειρισμό. Αλλά είναι εφικτή. Εάν πρόκειται, μάλιστα, για πρακτικούς λόγους, όπως το να μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα της ή να μην σας δαγκώνει, η διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα εύκολη, κυρίως εάν πρόκειται για νεαρό γατάκι.

Κάπου εδώ, οφείλουμε να αναφέρουμε κάτι σημαντικό: δεν φωνάζουμε ποτέ στο γατάκι και δεν χάνουμε ποτέ την υπομονή μας. Δεν θέλουμε να του προκαλέσουμε αίσθημα φόβου, αλλά να του δείξουμε ήρεμα το σωστό, το οποίο, πιστέψτε μας, θα ακολουθήσει με τους δικούς του χρόνους. Μέχρι τότε υπομονή, παιχνίδια και λιχουδιές.

 

Υπόθεση τουαλέτα

Ένα γατάκι που έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα με τη μαμά του και τα αδερφάκια του, πολύ πιθανό να γνωρίζει ενστικτωδώς πως το μέρος που πρέπει να κάνει την ανάγκη του είναι η άμμος. Υπάρχουν περιπτώσεις, όμως, που αυτό δεν είναι αυτονόητο από την πρώτη του μέρα στο σπίτι σας.

Αρχικά, προμηθευτείτε μία ανοιχτή τουαλέτα, όπου η πρόσβαση του θα είναι εύκολη. Στη συνέχεια, αφού φάει την τροφή του, πολύ πιθανό να δείτε το γατάκι να μυρίζει τον περιβάλλοντα χώρο. Πάρτε το μαλακά και τοποθετήστε το μέσα στην άμμο κουνώντας τα μπροστινά του ποδαράκια μπρος-πίσω σαν να σκάβει. Εάν δεν πιάσει αμέσως το νόημα, έχετε το στο νου σας μέχρι τη στιγμή που θα δοκιμάσει να κάνει την ανάγκη του σε άλλο μέρος του σπιτιού. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να βάλετε στην άμμο είτε το ίδιο είτε υπολείμματα για την επόμενη φορά που θα τα μυρίσει να γνωρίζει πως εκεί πρέπει να πάει.

Η “βρόμικη” δουλειά ίσως χρειαστεί να γίνει μία φορά, αλλά υποσχόμαστε πως θα είναι και η τελευταία.

 

Υπόθεση καναπές

Το ακόνισμα των νυχιών της γάτας είναι μία ιεροτελεστία, μία συνήθεια που όλες λατρεύουν να κάνουν. Ιδίως πάνω σε καναπέδες. Πώς όμως θα αποφύγετε την καταστροφή του αγαπημένου σας καναπέ; Οι επιλογές είναι δύο:

Τοποθετήστε δίπλα ακριβώς από την αγαπημένη της γωνία του καναπέ ένα ονυχοδρόμιο. Οι πιθανότητες θέλουν να επιλέξει το ονυχοδρόμιο αντί του καναπέ. Εάν πάλι, αυτό δεν πετύχει, μπορείτε συνδυαστικά να τοποθετήσετε ταινίες διπλής όψης στα σημεία που κάνει “πάρτι” η γατούλα σας.

 

Υπόθεση δαγκωματιές

“Οι σκύλοι δαγκώνουν και οι γάτες γρατζουνάνε”: όποιος το νομίζει αυτό δεν είχε την τύχη να το δαγκώσουν αυτά τα μικρά σουβλερά δοντάκια που πονάνε πολύ. Ή μάλλον δεν έχει συναναστραφεί με γάτες.

Για τις περισσότερες γάτες το δάγκωμα είναι μία διαδικασία παιχνιδιού ή ακόμα και εκδήλωσης αγάπης… στα χέρια μας. Για την αποφυγή αυτής της επίπονης διαδικασίας πρέπει από μικρή η γατούλα σας να μη θεωρεί τα χέρια σας θήραμα ή ακόμη και εχθρό (το γνωστό ΜΗ! Με το δείκτη σηκωμένο απλά καλό είναι να μην το κάνετε). Η λύση, λοιπόν είναι να αντικαταστήστε στο παιχνίδι σας το χέρι σας με ένα παιχνίδι γάτας.

Εάν διαβάζετε πλέον αργά αυτό το άρθρο και έχετε ακολουθήσει όλες τις λάθος τακτικές με τα χείρα σας, ένα επιφώνημα όπως το “άου” σε συνδυασμό με την διακοπή του παιχνιδιού και την αλλαγή δωματίου, όποτε σας δαγκώνει θα την αποτρέψει από το να συνεχίσει. Θα γνωρίζει πλέον ότι το παρατράβηξε και θα σταματήσει.

 

Υπόθεση φαγητό

Η γατούλα σας έχει το δικό της φαγητό κι εσείς το δικό σας. Καλό θα ήταν να μη τη μάθετε από μικρή να τρώει από το φαγητό, όχι μόνο γιατί μετά δεν θα σας αφήσει πότε ξανά να το απολαύσετε με την ησυχία σας, αλλά και γιατί πολύ πιθανό κάποιο συστατικό του φαγητού σας να μην κάνει καλό στην υγεία της.

Αν και τις περισσότερες περιπτώσεις παίζει ρόλο και ο χαρακτήρας της εκάστοτε γάτας, μία απλή κίνηση μπορεί να τη διώξει χωρίς πολλά πολλά και φυσικά, αναίμακτα. Κάθε φορά, λοιπόν, που δοκιμάζει να πλησιάσει το φαγητό σας, εσείς πολύ απλά φυσήξτε λίγο προς το πρόσωπο της. Ήταν τόσο απλό; Ναι, ήταν. Θα το ξαναπλησιάσει; Λογικά όχι.

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για την Παρασκευή 15/10
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο Πλαστήρα