Ειδήσεις

ΚΙΝΑΛ Καρδίτσας: Η κυβερνητική υποσχεσιολογία – εμπαιγμός μένει στα χαρτιά


Σε μια προσπάθεια αποτίμησης των δύο επισκέψεων του πρωθυπουργού  στο νομό μας τους τελευταίους πέντε μήνες με αφορμή τις καταστροφές του Ιανού στις αγροτικές καλλιέργειες,  εύλογα μας δημιουργείται μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με όσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ενώπιων των Καρδιτσιωτών.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, αποζημιώθηκαν με το ποσό των 100 ευρώ για τις καταστροφές του Ιανού, περίπου 4800 αγρότες της Καρδίτσας και της Λάρισας και φαίνεται πως οριστικά και αμετάκλητα δε θα αποζημιωθεί κανείς άλλος. Τι θα συμβεί όμως με τις περιοχές που επλήγησαν την πρώτη μέρα της καταστροφής και δεν φαίνεται από το δορυφόρο τις επόμενες μέρες; Με ποια κριτήρια δόθηκαν τα 100 € ανά στρέμμα και γιατί δε δόθηκαν σε όλες τις πληγείσες περιοχές και όλους τους πληγέντες αγρότες;

Υπάρχουν περιοχές οι οποίες έχουν αδικηθεί από λανθασμένο χειρισμό ως προς τον τρόπο εκτίμησης των αποζημιώσεων και γι’ αυτό ευθύνεται η κεντρική διοίκηση και η διοίκηση του ΕΛΓΑ καθώς είναι φορέας που θα έπρεπε να έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία να ανταποκριθεί στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής. Παρόμοιο πρόβλημα εμφανίζεται και στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων.

Για ποιο λόγο δεν αποζημιώνονται οι πρόχειρες κατασκευές στις οποίες αποθηκεύονται ζωοτροφές, σιτάρι, καλαμπόκι, καπνά; Οι αγρότες αναγκάζονται πολλές φορές να χρησιμοποιούν πρόχειρες κατασκευές για αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων τους, πολλές από τις οποίες καταστράφηκαν μαζί με τα προϊόντα, χωρίς να υπάρχει μέριμνα αποζημίωσης τους. Πολλοί αγρότες θα ήθελαν να χρησιμοποιούν σύγχρονες αποθήκες αλλά οι οικονομικές απολαβές τους δεν το επιτρέπουν καθώς για τη δημιουργία αγροτικών αποθηκών έρχονται αντιμέτωποι με το τέρας της γραφειοκρατίας όπως άδειες, εγκρίσεις, σχέδια βελτίωσης κ.α.

Τα σχέδια βελτίωσης έχουν βαλτώσει και από τους φορείς διοίκησης – κυρίως της περιφέρειας Θεσσαλίας- δε γίνεται πουθενά λόγος. Όλα τα σχέδια βελτίωσης βρίσκονται σήμερα στον αέρα. Μήπως θα έπρεπε να μεριμνήσει κάποιος ώστε να εγκριθούν οι επιλαχόντες; Μήπως θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να βρεθεί χρηματοδότηση- επιδότηση για κατασκευή αγροτικών αποθηκών και αγορά εξοπλισμού που καταστράφηκε, ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν να εκσυγχρονιστούν και να αυξήσουν την παραγωγικότητα τους;

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να γίνουν γρήγορες και δίκαιες διαδικασίες ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες για τον εξοπλισμό που καταστράφηκε και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν την χρονιά που έρχεται. Θα πρέπει επιπλέον να γίνει μία συζήτηση ως προς τον ολιστικό τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τον Ιανό ήτοι σωστός καθαρισμός των ρεμάτων και των ποταμών σωστά φράγματα από κατασκευαστικής πλευράς αλλά και από άποψη χρήσης. Δε χρειαζόμαστε απλά καθαρισμούς για φωτογραφικές επιδείξεις.

Είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν αρδευτικά έργα ώστε το νερό να φτάνει σε όλες τις περιοχές που το έχουν ανάγκη και να μην επιμένουμε να χρησιμοποιούμε το υφιστάμενο παρωχημένο και πλέον κατεστραμμένο δίκτυο.

Οι απώλειες νερού από το δίκτυο του Τοέβ Ταυρωπού είναι τρομερές. Γιατί δεν προχωράει κατασκευή κλειστού δίκτυο άρδευσης η οποία σύμφωνα με την μελέτη του Τοέβ προβλέπει πως η εξοικονόμηση νερού θα φτάνει το 60 τοις 100, έτσι θα έχουμε τεράστια οικονομία στον όγκο νερού που χρησιμοποιούμε και θα υπάρχει επάρκεια για όλους, παραδείγματος χάρη στην περιοχή του Παλαμά η οποία τα τελευταία χρόνια έχει τρομερό έλλειμμα.

Τέλος, για ποιο λόγο δεν προχωράει το φράγμα του Μουζακίου για το οποίο δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Για ποιο λόγο δεν προωθείται καμία λύση σε ένα πολύπαθο πρόβλημα το οποίο είναι το μεγάλο έργο της εκτροπής του Αχελώου το οποίο εδώ και χρόνια έχει μπλεχτεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας; Για ποιο λόγο συνεχίζετε μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία στις πλάτες του Καρδιτσιώτη από τη στιγμή που αδυνατείτε να την κάνετε πράξη;

 

 

Προηγούμενο άρθρο 29 παραβάσεις των μέτρων κατά του κορωνοϊού στη Θεσσαλία την Καθαρά Δευτέρα
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα