Ειδήσεις

Κινητικότητες Εράσμους του 2ου Γυμνασίου Καρδίτσας στα Σκόπια και στη Ρουμανία


Με επιτυχία διεκπεραιώθηκαν δύο ακόμη κινητικότητες του 2ου Γυμνασίου Καρδίτσας στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus+, στα οποία το σχολείο συμμετέχει, μία στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας και μία στο Ιάσιο-Βασλούι-Κονταέστι της Ρουμανίας.

Η πρώτη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 8-14 Μαΐου 2022 στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο του σχεδίου ΚΑ229 με τίτλο: «Generative Application to Manage Education (GAME)», όπου συμμετείχαν επίσης ως εταίροι του σχεδίου μαθητές και καθηγητές από την Τουρκία, Λετονία, Πορτογαλία και Κροατία. Στην κινητικότητα πήραν μέρος οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου του σχολείου Μητσάκης Εμμανουήλ και Σταμούλης Δημήτριος και διαδικτυακά οι μαθήτριες Ματσουκά Φρειδερίκη-Ευαγγελία και Παππά Ελένη, με συνοδούς τις κ. Ρόπη Γεωργία και κ. Τσιαντή Αναστασία.  Η φιλοξενία από τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου Shkolla Fillore Komunale “IMRI ELEZI” Shkup Cair υπήρξε εξαιρετική. Οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες και το θεατρικό δρώμενο για τη σημασία της επιστήμης που είχαν ετοιμάσει στο ενδιάμεσο διάστημα. Επιπλέον, μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το ιδιαίτερο πολυπολιτισμικό περιβάλλον της περιοχής με περιηγήσεις στην πόλη των Σκοπίων και τα μνημεία της και εκπαιδευτικές-περιηγητικές εκδρομές στη γραφική Οχρίδα και στην τουριστική Στρούγκα, στο εντυπωσιακό φαράγγι Μάτκα  και στο σπήλαιο Βρέλο.

Η δεύτερη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 22-28 Μαΐου 2022 στα  Βασλούι-Κονταέστι-Ιάσιο της Ρουμανίας στο πλαίσιο του σχεδίου ΚΑ229 με τίτλο: «A creative student in the service of the local society and natural environment. Young European – aware of the needs of the community and environment», όπου συμμετείχαν επίσης ως εταίροι του σχεδίου μαθητές και καθηγητές από την Πολωνία, τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία. Στην κινητικότητα πήραν μέρος οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου του σχολείου Βασιλείου Αννέτα-Γλυκερία, Γιαννακού Ευδοκία, Καραθάνου Ελισάβετ και Τεταγιώτης Ηλίας, με συνοδούς καθηγητές τον διευθυντή του σχολείου κ. Ζαχαρή Κωνσταντίνο  και την καθηγήτρια κ. Ρόπη Γεωργία. Το σχολείο υποδοχής, το Liceul “Stefan cel Mare”, στο Codaesti, υποδέχτηκε θερμά τους εταίρους όλων των χωρών και τους προσέφερε υποδειγματική φιλοξενία, μαζί με την υπόλοιπη κοινότητα του Codaesti. Με βάση το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος, παρουσιάστηκαν οι εργασίες που εκπόνησαν οι μαθητές της κάθε χώρας στο προηγούμενο χρονικό διάστημα – σχετικά με τις σημαντικότερες ιατρικές εφευρέσεις, κατασκευές από άχρηστα υλικά και πόστερ για την διάφορους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους βιωματικά και να γνωρίσουν το εξαιρετικό φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής με εκπαιδευτικές επισκέψεις και περιηγήσεις σε ερευνητικά κέντρα του Πανεπιστημίου του Ιασίου και σε αξιοθέατα των πόλεων Ιασίου και Βασλούι, στο κάστρο Neamt, στο φαράγγι Bicaz και στη λίμνη Lacu Rosu, καθώς και σε ιστορικά μοναστήρια της περιοχής.

Πέρα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν, οι μαθητές και οι καθηγητές είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν σχέσεις φιλίας και οικειότητας με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συμμαθητές και συναδέλφους τους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, να ανταλλάξουν απροκατάληπτα απόψεις και ιδέες, να εξασκήσουν γλωσσικές δεξιότητες και να εφαρμόσουν βιωματικά τεχνικές συνεργασίας και σύσφιξης των σχέσεων με τους εταίρους, που αποτελούν επίσης βασικούς στόχους των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+. Η συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών υπήρξε άψογη καθ’ όλη τη διάρκεια των κινητικοτήτων και όλοι επέστρεψαν στην Καρδίτσα με άριστες εντυπώσεις. Η διεύθυνση και το προσωπικό του σχολείου  συγχαίρουν τους παραπάνω μαθητές, αλλά και όλους τους υπόλοιπους που συνέβαλαν στην υλοποίηση των δράσεων και τους εύχονται να βάζουν πάντα ωραίους και υψηλούς στόχους και να τους πραγματοποιούν με δημιουργική διάθεση και φιλομάθεια.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστημονική Ημερίδα: Τοπικές και Διεθνείς Αντιδράσεις στην Παγκόσμια Διατροφική Κρίση
Επόμενο άρθρο Με το Μετάλλιο Φίλων του Προσκοπισμού τιμήθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας