Ειδήσεις

Κινητοποίηση για την αποκατάσταση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και για φτηνό ρεύμα


Νέα παράσταση διαμαρτυρίας, τη δεύτερη μέσα σε διάστημα ενός μήνα, πραγματοποίησαν το πρωί στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ – ΔΕΗ αγρότες της Καρδίτσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Οι αγρότες απαίτησαν την άμεση αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο, λόγω των συνεχιζόμενων κλοπών και καταστροφών μετασχηματιστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαβεβαίωση που είχαν λάβει στην προηγούμενη κινητοποίησή τους οι αγρότες της περιοχής, ήταν ότι θα ξεκινούσε άμεσα η αποκατάσταση των βλαβών και των δολιοφθορών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν χρήση των παρόχθιων αντλιοστασίων για τις ανάγκες της άρδευσης, κάτι που όμως δεν έγινε. Στο μεσοδιάστημα προστέθηκαν και νέες καταστροφές.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας, η κινητοποίηση αποφασίστηκε από το ΔΣ της Ομοσπονδίας, επειδή δεν έχει γίνει καμία επισκευή ή αντικατάσταση των μετασχηματιστών που έχουν υποστεί καταστροφές ή έχουν κλαπεί σε μια περίοδο που η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις εργασίες στα χωράφια τους, ενώ ήδη έχουν σπαρθεί κάποιες καλλιέργειες και η ανάγκη πλήρους λειτουργίας του δικτύου είναι μεγάλη.

Ο Κώστας Τζέλλας επισήμανε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να στελεχώσει με προσωπικό το ΔΕΔΔΗΕ για να μπορέσει να αποκαταστήσει άμεσα τις ζημιές, καθώς αν μείνουν απότιστες οι καλλιέργειες για 15 – 20 μέρες σίγουρα θα υπάρξει απώλεια εισοδήματος, το οποίο ο αγροτικός κόσμος θα απαιτήσει να αναπληρωθεί από τη στιγμή που θα οφείλεται σε ζημιές για τις οποίες δεν θα έχει ο ίδιος ευθύνη. Υπογράμμισε επίσης ότι ο αγροτικός κόσμος δεν θα ανεχθεί να μην υπάρχει νερό για πότισμα και προειδοποίησε όλους τους εμπλεκόμενους στην άρδευση φορείς ότι αν οι αγρότες δεν μπορέσουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, θα διεκδικήσουν επίσης αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.

Ταυτόχρονα απαίτησαν τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία ανεβάζει σε απαγορευτικά επίπεδα το κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Την Παρασκευή 21/4 στις 10 π.μ. αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας θα μεταβεί στη Λάρισα, προκειμένου να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες με την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, καθώς έχουν μείνει απλήρωτοι ή εισέπραξαν λιγότερα από όσα δικαιούνταν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, ενώ υπάρχουν παραγωγοί που αν και έχουν δικαιωθεί για χρήματα που δεν τους καταβλήθηκαν από το 2021, δεν έχουν ακόμη λάβει τα ποσά που δικαιούνται. Από ενημέρωση που είχε η ΕΟΑΣΚ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει καν δρομολογηθεί η εξόφλησή τους.

Τέλος η Ομοσπονδία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το θέμα του νερού και πιθανής έλλειψης ενόψει της έναρξης της αρδευτικής περιόδου. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Κώστας Τζέλλας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, “διακρίνουμε, επισημάνθηκε να εκδηλώνεται ήδη μία προσπάθεια μεταβίβασης ευθυνών για την διαχείριση, με τον έναν να πετάει το μπαλάκι στον άλλο. Ξεκαθαρίζουμε ότι είναι όλοι τους υπεύθυνοι. Από την κυβέρνηση μέχρι την περιφέρεια, τους Δήμους και τους ΤΟΕΒ. Αυτοί έπρεπε να έχουν φροντίσει για τα απαραίτητα έργα και τις υποδομές. Εμείς επισημαίνουμε τον κίνδυνο και αυτοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους που φθάνουν μέχρι αναπλήρωση του εισοδήματος.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Στο κλειστό Γυμναστήριο Μουζακίου το πανελλήνιο πρωτάθλημα πάλης εφήβων και νεανίδων
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας