Ειδήσεις

Κινητοποίηση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας την Πέμπτη στις 11.00 π.μ.


Εδώ και ενάμιση χρόνο οι νοσοκομειακοί γιατροί, όλο το υγειονομικό προσωπικό στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας δίνουμε ένα τιτάνιο αγώνα ενάντια στην πανδημία. Σε όλη αυτή την προσπάθεια είμαστε ουσιαστικά και πρακτικά αβοήθητοι από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, το υπουργείο και η ΥΠΕ όχι μόνο έχουν απορρίψει  τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών,όχι μόνο έχουν αθετήσει όλες τις υποσχέσεις τους για μαζικές προσλήψεις και υλικοτεχνική αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας, αλλά αντίθετα έφτασαν να θέσουν σε αναστολή εργασίας, να απολύσουν δεκάδες υγειονομικούς στο νομό μας, χιλιάδες πανελλαδικά. Η κυβέρνηση επέβαλε την υποχρεωτικότητα λέγοντας  χοντροκομμένα ψέματα ότι δήθεν εξάντλησε όλα τα περιθώρια ενημέρωσης των εργαζομένων.

H αλήθεια είναι ότι καμία στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον εμβολιασμό δεν υπήρξε. Καμία  προσπάθεια να απαντηθούν ερωτηματικά,να ξεπεραστούν δισταγμοί. Απεναντίας,το μόνο που υπήρξε πραγματικά είναι οι κυβερνητικές  παλινωδίες, το ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών, η μετατροπή μιας επιστημονικής κατάκτησης, όπως είναι το εμβόλιο, σε προϊόν  συναλλαγής και εξαγοράς. Αυτές είναι οι αιτίες για τους φόβους και τις επιφυλάξεις όσων  δεν είναι αρνητές ή ανορθολογιστές.Τα ίδια φουντώνουν τον ανορθολογισμό και τις θεωρίες συνομωσίας, που είναι ο βολικός αντίπαλος της κυβέρνησης για να κρύψει τις ευθύνες της.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει το αφήγημα της ατομικής ευθύνης και να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό.Θέλει να αποσιωπηθούν οι ευθύνες της για το τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, την ανύπαρκτη ΠΦΥ,το συνωστισμό στα ΜΜΜ, το ξεχείλωμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους δουλειάς,  τους ανεπαρκείς δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας,  τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα του εμβολιασμού.

Με τις νέες απολύσεις έρχονται να προστεθούν επιπλέον προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας. Με βασική επιδίωξη οι ελλείψεις να μπαλωθούν άλλη μία φορά με στέρηση αδειών και μετακινήσεις του ήδη ελλιπούς και εξαντλημένου προσωπικού, πολλά τμήματα και κλινικές βρίσκονται στα όρια λειτουργίας τους. Το μικροβιολογικό-αιματολογικό θα λειτουργήσει με προσωρινή λύση για αυτό το μήνα με έναν επικουρικό γιατρό και δύο μετακινούμενους συναδέλφους από τα κέντρα υγείας. Μονάδα Αιμοκάθαρσης και Γυναικολογική Κλινική θα διοικούνται επιστημονικά «εξ αποστάσεως» από αντίστοιχους διευθυντές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, οι γιατροί της παθολογικής και της χειρουργικής κλινικής θα επιβαρυνθούν με επιπλέον εφημερίες, ενώ είναι ήδη δεκάδες τα χαμένα ρεπό, αφού στην αυτοθυσία των συναδέλφων στηρίζεται η λειτουργία των κλινικών.

Άλλωστε, ήδη από την εδώ και ενάμιση χρόνο μετατροπή της λειτουργίας του νοσοκομείου σχεδόν αποκλειστικά για COVID-19, το τελευταίο διάστημα έχουμε οδηγηθεί σε μαζικές αποχωρήσεις ειδικευόμενων, αφού η εκπαίδευσή τους έχει πάει περίπατο. Δεν αποτελεί, μάλιστα, εξαίρεση τμήματα, όπως το ακτινολογικό, να εφημερεύουν όλο το μήνα μόνο με «εντέλλεσθε», επιδεινώνοντας την εντατικοποίηση και τους όρους εργασίας των συναδέλφων. Και ακόμα δεν μπορούν να υπολογιστούν τα προβλήματα από τα κενά που δημιουργούνται σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό σε πολλά τμήματα και υπηρεσίες του νοσοκομείου, χωρίς να υπάρχει και αντίστοιχο σχέδιο αντιμετώπισής τους.

Ό,τι καταφέραμε ώστε να γίνουν προσλήψεις κάτω από την πίεσή μας και τη διεκδίκηση όλων των υγειονομικών, η κυβέρνηση τα εξανέμισε σε μία μέρα. Από την άλλη, η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη στην υλοποίηση του εγκληματικού της σχεδίου για το «νέο ΕΣΥ» που θα οδηγήσει  σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων-κλινικών, ακόμα και ολόκληρων νοσοκομείων.  Η τροπολογία που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα, δήθεν για την κάλυψη των κενών από τις απολύσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών, προετοιμάζεται εδώ και καιρό και έχει πραγματικό στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

 

  • Για άλλη μία φορά δηλώνουμε ότι είμαστε ΥΠΕΡ του καθολικού εμβολιασμού αλλά κατηγορηματικά αντίθετοι στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα.
  • Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με  αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι  προϊόν  εξαγοράς  συναλλαγής  ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων. Ο καθολικός ,σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις, μαζικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση της  πανδημίας.
  • Το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την προστασία της υγείας και της ζωής μας δε θα αφήσουμε να μετατραπεί σε όπλο για να χτυπηθούν τα δικαιώματα μας.

Απαιτούμε να αποσυρθούν άμεσα οι απαράδεκτες τροπολογίες της κυβέρνησης για τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών και για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Διεκδικούμε:

  • Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια. Εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται
  • Δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δε θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση
  • Εξασφάλιση της αναγκαίας φαρμακοεπαγρύπνησης με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού
  • Στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και αποφασιστική ενίσχυση με υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και της ΠΦΥ
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς,στα σχολεία,στις σχολές ,στα ΜΜΕ
  • Εκτεταμένη ιχνηλάτιση και επιδημιολογική επιτήρηση
  • Ουσιαστική εκπαίδευση για τους ειδικευόμενους που έχουν μετατραπεί σε “πολυεργαλεία COVID”
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων
  • Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και ένταξη των υγειονομικών στο καθεστώς των ΒΑΕ
  • Να ανακληθεί η αναστολή των αδειών
Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου