Ειδήσεις

ΚΚΕ Καρδίτσας: Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα όλων των παιδιών


Η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί τα νέα ζευγάρια, τις λαϊκές οικογένειες  που ζουν στην πόλη ή στην ύπαιθρο του νομού να απαιτήσουμε να μην μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών και τη λειτουργία τους χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.

Να διεκδικήσουμε:

-Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

-Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην γίνει καμία απόλυση.

-Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.

-Τακτικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, ιχνηλάτηση για όλους, άμεση ιατρική αντιμετώπιση εφόσον υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όλα αυτά στην ευθύνη σχολιατρικής υπηρεσίας, διασυνδεδεμένης με το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας.

-Επαρκή μέσα ατομικής προστασίας.

Αυτά είναι τα άμεσα και αναγκαία μέτρα  που πρέπει να παλέψουμε και η ΤΕ Καρδίτσας απαιτεί να γίνουν και στην Καρδίτσα για να καλυφθούν οι ανάγκες των ίδιων και των παιδιών σε δωρεάν και αποκλειστικά κρατική προσχολική αγωγή.

Αντί γι’ αυτό το δικαίωμα, για άλλη μια χρονιά, ζήσαμε και στο νομό μας, το κυνήγι των νέων γονιών -νέων ζευγαριών για μια έγκριση voucher, για ένταξη των παιδιών τους σε προγράμματα ΕΣΠΑ, την αγωνία στη συνέχεια με το voucher στο χέρι να βρεθεί βρεφονηπιακός ή παιδικός σταθμός που θα «τοποθετηθεί» το παιδί  τους. Όταν όλα αυτά ολοκληρωθούν τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσει αν είναι ιδιωτικός σταθμός την πληρωμή τουλάχιστον 50 ευρώ για την μεταφορά τους και αν είναι δημοτικός σταθμός τις ελλείψεις  προσωπικού, υποδομών κ.λ.π. Οι δήμοι, όπως π.χ. της Καρδίτσας, καταργούν παιδικούς σταθμούς, ή τους λειτουργούν με μεγάλο αριθμό παιδαγωγικού προσωπικού με 8μηνα!

Όλα αυτά αν η οικογένεια ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Γιατί όπως συμβαίνει και σε όλη την χώρα και στο νομό μας μένουν εκτός voucher το 30,5% των αιτήσεων που έχουν γίνει, δηλαδή 1 στα 3 παιδιά, και συγκεκριμένα 1005 παιδιά σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ είναι εκτός.

Αυτά όλα είναι αποτελέσματα των πολιτικών του αστικού κράτους και των εκάστοτε κυβερνήσεων που απαιτούν ότι η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να ακολουθεί την λογική «κόστος-όφελος» μετατρέποντας έτσι την αυτονόητη ανάγκη των παιδιών μας σε εμπόρευμα, αντιμετωπίζοντας τα παιδιά μας σαν αριθμούς που αποδίδουν ή όχι κέρδη.

Έτσι οι γονείς αναγκάζονται να αναλαμβάνουν ατομικά την ευθύνη για το μεγάλωμα, τη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, ενώ η ευθύνη είναι κοινωνική, κρατική.

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την προσχολική αγωγή, όπως για όλες τις σχολικές βαθμίδες. Θεωρεί ότι την ευθύνη για την ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση του παιδιού της προσχολικής ηλικίας δεν μπορεί παρά να την έχει η κοινωνία. Και αυτή ακριβώς να είναι η βάση για τη στήριξη της οικογένειας για να παίξει ουσιαστικά τον ρόλο της.

Αυτή η ανάγκη πηγάζει από τις δυνατότητες που σήμερα γεννιούνται από την ανάπτυξη της επιστήμης, από τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, από την ολοένα και πιο αυξανόμενη σημασία της γυναικείας εργασίας.

Η πρότασή μας για την Προσχολική Αγωγή των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων αποτελεί όπλο στην καθημερινή πάλη. Πρέπει να μπολιάζει τους αγώνες, τις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας, της περιοχής μας στον καθημερινό αγώνα για την απόσπαση κατακτήσεων.

«Ανοίγοντας τον όμορφο δρόμο της ανατροπής.

Για να μπορέσουμε εμείς και τα παιδιά μας να αδράξουμε ό,τι πραγματικά μας ανήκει.

Όλο τον κόσμο».

Προηγούμενο άρθρο Μέσω ΣΔΙΤ τρία σημαντικά αρδευτικά έργα της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας