Ειδήσεις

ΚΚΕ Καρδίτσας: Να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση των Αγράφων


Ανακοινώθηκε αυτές τις μέρες, πως καταφθάνουν οι πρώτες ανεμογεννήτριες για εγκατάσταση στην περιοχή Τύμπανο της Αργιθέας. Είναι ανάγκη να δυναμώσει με όλες τις μορφές ο αγώνας του λαού μας, ώστε να βάλουμε νέα εμπόδια στην καταστροφή του φυσικού πλούτου των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύεται, ότι οι παρεμβάσεις των τοπικών βουλευτών της ΝΔ αλλά και των εκλεγμένων δημάρχων της περιοχής τόσο από την ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ ώστε να ενταχθούν τα Άγραφα στα  «Απάτητα Βουνά», συνιστούν προσπάθεια απόκρυψης της εξελισσόμενης ληστρικής εκμετάλλευσης και καταστροφής των δασών και των ορεινών όγκων της Ελλάδας, που η πλειοψηφία τους είτε έχει ήδη καταληφθεί ή υπάρχει επιδίωξη κατάληψης από πάρκα ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών, από ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την αγροδιατροφή, με τα καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, τον λαό που πληρώνει πανάκριβα την “πράσινη” Ενέργεια, για την πανίδα και τη χλωρίδα, το έδαφος και τα νερά.

Τα “απάτητα” βουνά είναι ήδη πατημένα από τους επιχειρηματικούς ομίλους, με βάση τους νόμους και τις κυβερνητικές αποφάσεις όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, που υλοποιούν τη στρατηγική της “πράσινης μετάβασης” της ΕΕ.

Όλοι αυτοί που μόλις μερικούς μήνες πριν μας εξηγούσαν ότι κύρια προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της “κλιματικής κρίσης”, σήμερα μας εξηγούν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα ορυκτά καύσιμα, το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG, η πυρηνική ενέργεια “για να απεξαρτηθεί γρήγορα η ΕΕ απ’ το ρωσικό φυσικό αέριο”.

Τα εργατικά – λαϊκά στρώματα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και πληρώνουν το βαρύ κόστος της “πράσινης μετάβασης” – απ’ το πανάκριβο “πράσινο ρεύμα” μέχρι τα υποχρεωτικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα – ενώ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι “πράσινοι επενδυτές” της απελευθερωμένης ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής “πράσινου” εξοπλισμού, υποδομών και εμπορευμάτων.

Επιβεβαιώνεται ότι ο πραγματικός στόχος της “πράσινης μετάβασης” είναι να δώσει διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια για να επενδυθούν με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους, απαξιώνοντας ελεγχόμενα υποδομές και εμπορεύματα και διαμορφώνοντας νέα χρυσοφόρα πεδία επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την αντικατάσταση των παλιών εμπορευμάτων με νέα.

Η υποκρισία των αστικών επιτελείων αποκαλύπτεται, όση προσπάθεια και αν κάνουν να την κρύψουν πίσω από τα “κλάματα” για την «κλιματική κρίση».

Το παράδειγμα της “πράσινης” ενέργειας είναι αποκαλυπτικό για το ποιος χάνει και ποιος κερδίζει, για το πόση αξιοπιστία έχει το αστικό παραμύθι τις “προστασίας του περιβάλλοντος”:

Η ΕΕ καθόρισε το πανάκριβο και ρυπογόνο φυσικό αέριο ως στρατηγικό καύσιμο, με τη σύμφωνη γνώμη των εκάστοτε κυβερνήσεων της Ελλάδας, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή στη χρήση του στην ηλεκτροπαραγωγή έναντι της θέρμανσης ευνοεί τα ενεργειακά μονοπώλια, αλλά και τους εφοπλιστές που μεταφέρουν LNG, έχει όμως ως αποτέλεσμα και τη σπατάλη ενέργειας. Τα γιγαντιαία αιολικά πάρκα, όχι μόνο εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού παράγουν ακριβή ενέργεια, αλλά για την κατασκευή τους καταστρέφονται βουνά, δάση, χωρίς κανέναν σεβασμό στην πολιτισμική κληρονομιά ή στην προστασία περιοχών ειδικού φυσικού κάλλους όπως είναι τα Άγραφα. Η χώρα μας είναι κυριολεκτικά “πρωτοπόρος”, με τις ανεμογεννήτριες να κυριαρχούν ακόμα και στον ορίζοντα αρχαιολογικών χώρων παγκόσμιας εμβέλειας. Η εκτόξευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ήδη απ’ το καλοκαίρι του 2021, πολύ πριν την εκδήλωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, οφείλεται και στο ενεργειακό μίγμα της πολιτικής της πράσινης ανάπτυξης που βασίζεται στο φυσικό αέριο και στις ΑΠΕ και στη συνειδητή εγκατάλειψη του λιγνίτη, που μπορεί, χωρίς τις υποχρεωτικές επιβαρύνσεις του εμπορίου ρύπων της ΕΕ, να διασφαλίσει φθηνή Ενέργεια.

Η νέα επίθεση στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, απ’ τον προηγούμενο Αύγουστο, με την κλιμακούμενη ενεργειακή φτώχεια, τις αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και τον πληθωρισμό, είναι τελικά αντανάκλαση της πολιτικής της πράσινης ανάπτυξης. Η κρατική πολιτική και το πληθωριστικό χρήμα της ΕΚΤ σκοπεύουν σε μεγάλο βαθμό να χρηματοδοτήσουν τις πράσινες επενδύσεις της επόμενης περιόδου. Η πράσινη ανάπτυξη κυριολεκτικά φτωχοποιεί το λαό.

Άλλωστε, το γεγονός ότι είναι «συνένοχοι στο έγκλημα» της ενεργειακής φτώχειας του λαού επιβεβαιώθηκε ξανά και τη βδομάδα που πέρασε, όταν όλοι μαζί, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν την ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μονιμοποίηση των ειδικών φόρων στην Ενέργεια.

Η αντιδιαστολή της κρατικής πολιτικής με τις λαϊκές ανάγκες αποκαλύπτεται άλλωστε απ’ το γεγονός ότι ενώ οι «πράσινες επενδύσεις» απολαμβάνουν επιδοτήσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και προχωρούν με διαδικασίες fast tract, σχεδόν δύο χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες του ΙΑΝΟΥ,  ένα χρόνο μετά τον πύρινο όλεθρο σε Β. Εύβοια και Β. Αττική, 4 χρόνια μετά το Μάτι και 5 χρόνια μετά την Μάνδρα, αλλά και τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών στην Αττική,  οι υποδομές για την πολιτική προστασία του λαού παραμένουν ισχνές και η λύση που προτείνεται είναι η ιδιωτική ασφάλιση των κατοικιών.

Είναι πρόκληση για το λαό της περιοχής μας και ιδίως για τους κατοίκους της Αργιθέας, την ώρα που θα τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες, οι ίδιοι αποκλείονται κάθε χρόνο από την ανυπαρξία έργων υποδομής στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο, ενώ οι κάτοικοι του Μουζακίου δεν έχουν ακόμα κέντρο υγείας αφού κατέρρευσε από τις πλημμύρες.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά και ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο που καταστρέφει το περιβάλλον και εμπορεύεται την “προστασία του”.

Το σύνθημα που επιβεβαιώθηκε από τις φυσικές καταστροφές “Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής”, είναι οδηγός και επιβεβαίωση ότι τώρα είναι ώρα συμπόρευσης με το ΚΚΕ, για να νικήσει πραγματικά ο λαός, για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Παρθενίου επισκόπου Ραδοβισδίου του εκ Βατσουνιάς
Επόμενο άρθρο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας: Μέτρα προστασίας από τον καύσωνα