Ειδήσεις

ΚΚΕ: Προβολή ντοκιμαντέρ για τη Μκρόνησο


Η ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ θα παρουσιάσει σε εκδήλωση-προβολή το ντοκιμαντέρ  «Μακρόνησος: Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά» την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 και ώρα 11πμ στο Δημοτικό κινηματοθέατρο Καρδίτσας. Πρόκειται για τη γνωστή παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του πολιτικού ανοίγματος του Κόμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Μέσα από ένα μεγάλο αριθμό αρχειακών, φωτογραφικών οπτικοακουστικών τεκμηρίων, σκίτσων, έργων τέχνης, μουσικής και ποίησης που γράφτηκαν στη Μακρόνησο ή για τη Μακρόνησο,  γίνεται προσπάθεια  να αντιληφτεί ο θεατής τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου  οι αγωνιστές της Μακρονήσου να υποταχτούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες του.

Η είσοδος γίνεται μόνο με προσκλήσεις που διακινούν  οι οργανώσεις του ΚΚΕ και με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων προστασίας από τον covid 1

Το νησί οπού κυλάει σήμερα η ιστορία μας είναι το τοπίο όπου το έγκλημα δοξάστηκε ως υπέρτατη αρετή. Μέρα χωρίς αίμα εδώ, είναι μέρα χωρίς ήλιο»

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο σε 36 αληθινές μαρτυρίες. Οι μαρτυρίες αυτές είναι φόρος τιμής στους αγωνιστές της Μακρονήσου, του αποκαλούμενου «Νταχάου της Μεσογείου». Εκεί όπου οι μηχανισμοί καταστολής τελειοποιήθηκαν, η βία συστηματοποιήθηκε και οι πολιτικά διωκόμενοι έζησαν τη μεγαλύτερη αναμέτρησή τους όχι μόνο με τον ταξικό αντίπαλο, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Μοναδικός σκοπός: Να υποταχθούν, να δηλώσουν μετάνοια, να αποκηρύξουν το ΚΚΕ και τις ιδέες τους.

Με πλήθος αρχειακών, φωτογραφικών και οπτικοακουστικών τεκμηρίων, σκίτσων, έργων τέχνης, μουσικής και ποίησης που γράφτηκαν στην Μακρόνησο, ή και μετά, γι’ αυτό το κολαστήριο, γίνεται προσπάθεια ο θεατής να αντιληφθεί στην ολότητά του τι εστί Μακρόνησος.

Σε συνδυασμό με την επιτόπια βιντεοσκόπηση και τη δραματουργική αποτύπωση σε διάφορα σημεία του ντοκιμαντέρ, δίνεται για πρώτη φορά κινηματογραφικά και με ακρίβεια το σύνολο του νησιού της Μακρονήσου, με ξεχωριστή αναφορά σε όλα τα κολαστήριά της, ενώ στέκεται με λεπτομέρεια σε σημαντικά γεγονότα, όπως η Σφαγή στο Α’ Τάγμα στις 29η Φλεβάρη- 1η Μάρτη του 1948.

Το ντοκιμαντέρ φωτίζει την ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά αίτια πίσω από την ίδρυση αυτού του κολαστήριου, αλλά και το μέγεθος του εγκλήματος που συντελέστηκε εκεί και της προσπάθειας συγκάλυψής του.

Φωτίζονται επίσης χρήσιμα διδάγματα και συμπεράσματα για το σήμερα. Αναδεικνύεται το μεγαλείο της αφοσίωσης στα δίκια του λαού, στη δύναμη της οργάνωσης και της αντίστασης κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

 

Προηγούμενο άρθρο Το σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας είναι η δική μας δύναμη
Επόμενο άρθρο Οικοδόμοι Καρδίτσας: Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας και διεκδικούμε