Ειδήσεις

Κλιμάκωση του αγώνα αποφάσισαν οι αγρότες


Την κλιμάκωση του αγώνα αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού των αγωνιζόμενων αγροτών το μεσημέρι της Τρίτης στην Νίκαια Λάρισας. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκαν πολύμορφες δράσεις όπως: Αποκλεισμός εθνικών οδών, τελωνείων, συλλαλητήρια στις πόλεις. Συλλαλητήριο στην Αθήνα και με τρακτέρ. Έως την Τετάρτη θα γίνουν ενημερώσεις και συνελεύσεις στα μπλόκα για τα αποτελέσματα της σύσκεψης.

Καλούν επίσης την κυβέρνηση να απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματά τους και σε αυτή την βάση επιδιώκουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να δοθούν απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων.

Αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής με θέσπιση αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 0,07 ευρώ στη κιλοβατώρα για το αγροτικό και κτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση σε αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές. Να μην εφαρμοστεί η Νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που υπέστησαν ζημίες και φυσικές ασθένειες και αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών. Για τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να στηθούν ηχεία και έξω από την αίθουσα, ώστε να ακούν όλοι οι εκπρόσωποι από τα δεκάδες μπλόκα, τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που βρίσκονται εκεί.

Τους εκπροσώπους των αγροτών χαιρέτισε στην έναρξη της σύσκεψης ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αλλά μπορούμε με τους αγώνες μας να ανατρέψουμε τέτοιες πολιτικές και να επιβάλλουμε λύσεις προς όφελός μας», τόνισε εισηγητικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και εκπρόσωπος του μπλόκου Πλατυκάμπου.

Στην σύσκεψη εκφράστηκε ιδιαίτερα η συμπαράσταση προς τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας που δίνουν την μάχη για να σταθούν όρθιοι.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη με τα πόδια μετέβησαν στην Εθνική Οδό (ΠΑΘΕ) προκειμένου να την αποκλείσουν.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν με αποφασιστικότητα στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα με στόχο την ενίσχυση της αγωνιστικής πίεσης προς την κυβέρνηση, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους όπως μείωση του κόστους παραγωγής και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και οι μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ στη βασική και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

Επίσης, για προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Ακόμα, για τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Τα αιτήματα και οι αποφάσεις των αγροτών:

-Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο

-7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα

-Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές

-Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά

-Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα

-Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Αποφάσεις

–  Κλιμάκωση της κινητοποίησης

– Να κλείνουν από αύριο την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία στην εθνική, επαρχιακή και τελωνεία με τρακτέρ.

– Το κάθε μπλόκο να κάνει δράσεις και μέσα στην πόλη.

– Την επόμενη εβδομάδα συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ

Ενωμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Ενωμένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν να καταθέτουν τους προτάσεις τους. «Να βρεθούν λύσεις που θα ικανοποιούν ανάγκες κι όχι λύσεις για επικοινωνιακούς λόγους», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας στην τοποθέτησή κατά την έναρξη της πανελλαδικής σύσκεψης των αγροτών.

«Είμαστε όλοι αγρότες και είμαστε ενωμένοι, χωρίς χρώματα. Μας ενώνει η αγροτιά και τίποτα άλλο», φώναξαν οι αγρότες μόλις μπήκαν στην αίθουσα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν 55 μπλόκα και 70 αγροτικοί συνεταιρισμοί.

«Η συμμετοχή στέλνει ένα δυνατό μήνυμα και προς την Κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό: πως έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αλλά μπορούμε με τον αγώνα μας να ανατρέψουμε πολιτικές και να επιβάλλουμε λύσεις προς όφελός μας… Πρέπει να δούμε πως θα οργανώσουμε καλύτερα τις κινητοποιήσεις μας, πως θα ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση ώστε να έχουμε ικανοποίηση των αιτημάτων μας» σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται να συναινέσουμε στο χαμό μας. Θα αγωνιστούμε για να κερδίσουμε».

Οι αγρότες εξετάζουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους με αποκλεισμό των εθνικών οδών και του Ισθμού της Κορίνθου, κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ και διαδήλωση έξω από τη Βουλή, κλείσιμο μεγάλων τελωνείων αλλά και «εισβολές» για δράσεις με τα αγροτικά μηχανήματα στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Συλαίος που συμμετείχε στην γενική συνέλευση των αγροτών στη Λάρισα το μεσημέρι της Τρίτης (6/2) : “…είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας όπως συζητήσαμε στην μαζική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα. Είναι η πρώτη φορά που είμαστε τόσο ενωμένοι και τόσο δυναμικοί και αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα αιτήματα μας με κάθε πρόσφορο τρόπο. Το μεσημέρι της Τετάρτης στις 12.00 αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μπλόκο στην περιοχή της Ανθήλης” τόνισε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι “…δεν μας σώζει η σταγόνα στον ωκεανό. Διότι αυτά είναι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση”.

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του πρώην Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού
Επόμενο άρθρο Νίκος Τέγος: Στον τόπο του εγκλήματος