Ειδήσεις

Κλιματικά ουδέτερη πόλη η Καρδίτσα


Ο Δήμος Καρδίτσας καταβάλει συστηματική προσπάθεια ώστε η πόλη αλλά και γενικότερα ο Δήμος να γίνει κλιματικά ουδέτερος μέχρι το 2030. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τους άλλους ελληνικούς Δήμους που επιθυμούν να καταστούν κλιματικά ουδέτεροι ως το 2030. Στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας, που προϋποθέτει μια σειρά βημάτων, η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας μέσω της έκφρασης απόψεων και ιδεών, αποτελεί σημαντικό στοιχείο ισχυροποίησης της υποψηφιότητας της Καρδίτσας για τη συμμετοχή της στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις. Έτσι οι πολίτες που επιθυμούν να εκφράσουν θέσεις και απόψεις για μια πιο πράσινη πόλη, μπορούν να απαντούν στο ερωτηματολόγιο που έχει φτιαχτεί για αυτό το σκοπό.

 

Τι είναι μια κλιματικά ουδέτερη πόλη

Μια «ουδέτερη για το κλίμα και έξυπνη πόλη» είναι μια πόλη που προωθεί τρόπους παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από ανανεώσιμες πηγές και προηγμένες τεχνολογίες, έξυπνα δίκτυα, ευέλικτα συστήματα διαχείρισης ενέργειας, καθώς και αλλαγές στη συμπεριφορά του πολίτη (π.χ. μετακίνηση με ποδήλατο κ.α.). Πρόκειται για μια συνολική προσπάθεια από τη βάση προς την κορυφή, η οποία απαιτεί τη συμμετοχή ολόκληρου του τοπικού οικοσυστήματος (Δήμος, κοινωνία των πολιτών, αγορά, επενδυτές, ακαδημαϊκός χώρος κ.α.).

Για την επίτευξη της Αποστολής «100 κλιματικές ουδέτερες πόλεις έως το 2030» θα απαιτηθεί η ανάληψη σειράς δράσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας:

α) την Ενέργεια,

β) την Βιομηχανία,

γ) τις Μεταφορές και

δ) τον Κατασκευαστικό Τομέα, όπως π.χ.:

  • Οι επενδύσεις σε φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες
  • Η στήριξη της καινοτομίας στον τοπικό βιομηχανικό και βιοτεχνικό τομέα (ειδικότερα σε αυτόν που σχετίζεται άμεσα με τον κατασκευαστικό κλάδο και τον αστικό χώρο)
  • Η ανάπτυξη καθαρότερων, οικονομικότερων και πιο υγιεινών μορφών για τις δημόσιες και ιδιωτικές μεταφορές και μετακινήσεις
  • Η απαλλαγή του ενεργειακού τομέα από τις εκπομπές του CO2
  • Η διασφάλιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και του βιοκλιματικά υλοποιημένου υπαίθριου κοινόχρηστου χώρου
  • Η συνεργασία με διεθνείς εταίρους για τη βελτίωση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προτύπων.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Αργιθέας στην εξειδικευμένη έκθεση Verde.tec
Επόμενο άρθρο Η Δυτική Θεσσαλία αποκτά νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων