Ειδήσεις

Κοπή πίτας από το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας Απόλλων


 Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» παρουσία μελών και φίλων. Το καλωσόρισμα στους συμμετέχοντες εκ μέρους του Δ. Σ. απηύθυνε η πρόεδρος Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, η οποία στη σύντομη ομιλία της είπε:

«Πάνε τρία χρόνια που τα γραφεία του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας σφάλισαν την πόρτα τους.  Η πλημμύρα «Ιανός» με τις ζημιές που μας προκάλεσε και ο κορονοϊόςμε τα απαγορευτικά μέτρα που ακολούθησαν μας στέρησαν τη φιλόξενη αίθουσα του Συλλόγου,όπου σε εβδομαδιαία βάση συγκεντρώνονταν τα μέλη της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής, περνώντας ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους. Με την ελπίδα ότι ίσως είμαστε στα τελειώματα της πανδημίας αποφασίσαμε από την 1η του Μάρτη, ημέρα Τετάρτη να ξαναρχίσουμε τα μαθήματα, ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα των μελών μας.

Εξάλλου δειλά, δειλά και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον περασμένο Μάιο το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» πραγματοποίησε  τρεις επιτυχημένες παρουσιάσεις βιβλίων:«Τα τραγούδια και οι μουσικές του 1821», του Λάμπρου Λιάβα, «Καταγραφή και ανάδειξη της αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καρδίτσας» της Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά και «Κομμένες γλώσσες» του Παναγιώτη Κολέλη.

Επίσης, έφερε εις πέρας το επετειακό 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Πρόσφυγες: Από τη Μικρασιατική καταστροφή ως τις μέρες μας», αναδεικνύοντας το προσφυγικό ζήτημα στη διαχρονία του. Πολύ σύντομα τον τόμο των πρακτικών θα τον παρουσιάσουμε και θα τον  διαθέσουμε δωρεάν την ημέρα της παρουσίασης στο κοινό της Καρδίτσας. Έτσι τα μέλη και οι φίλοι του βιβλίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα νέα στοιχεία που έφεραν στο φως οι 51 εισηγητές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, διδάκτορες και ερευνητές μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις τους.

Αγαπητοί φίλοι, το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας φέτος συμπληρώνει 34 χρόνια ζωής (1989-2023). Tριάντα τέσσερα χρόνια συνεχούς δράσης, δημιουργίας και προσφοράς στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Κύριος σκοπός του η έρευνα, η καταγραφή, η διαφύλαξη και η αξιοποίηση των ιστορικών και λαογραφικών στοιχείων του τόπου μας.

Θέλω να πιστεύω ότι στη διάρκεια αυτών των χρόνων καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αρχών του τόπου μας και των συμπολιτών μας, οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν τις δράσεις μας, οι οποίες αναδεικνύουν και προβάλλουν την ιστορία και τη λαογραφία της Καρδίτσας και έξω από τα στενά όρια του Νομού.

Τα οχτώ πανελλήνια συνέδρια, οι ημερίδες, τα εργαστήρια, οι εκδόσεις μας, οι ηχογραφήσεις των cds, οι συμμετοχές του χορευτικού και της χορωδίας σε διάφορα τοπικά και διεθνή φεστιβάλ το αποδεικνύουν περίτρανα. Αυτά και πολλά άλλα πραγματοποίησε το Κ.Ι.Λ.Ε. « Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» που ίσως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να σας τα αναφέρω λεπτομερώς.

Για το 2023, ο Σύλλογος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέρες Παράδοσης 2023»,έχει προγραμματίσει διάφορες δράσεις, οι οποίες πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν στο ευρύ κοινό.Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους σας «Καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη, δημιουργία και λιγότερα προβλήματα».

Τυχερή της βραδιάς που κέρδισε το φλουρί ήταν το μέλος του Συλλόγου Αλέκα Κούτσικου στην οποία δόθηκαν: το βιβλίο που φέρει τον τίτλο «Θέλ’τε, δέντρα ν’ ανθίσετε. Από τον κάμπο στ’ Άγραφα, μια μουσική διαδρομή» και το βιβλίο-λεύκωμα «Καταγραφή και ανάδειξη της αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Καρδίτσας» που και τα δύο είναι εκδόσεις του « Κ.Ι.Λ.Ε. « Ο ΑΠΟΛΛΩΝ».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συμμετοχή του Επιμελητηρίου στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών FOOD EXPO
Επόμενο άρθρο Διαβούλευση από την ΑΝ.ΚΑ Α.Ε για το σχεδιασμό του νέου LEADER