Ειδήσεις

Κορυφώνεται η κίνηση στα κρεοπωλεία της Καρδίτσας


Για τα απαραίτητα του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού σπεύδουν οι καταναλωτές της Καρδίτσας. Η κίνηση στα κρεοπωλεία κορυφώνεται και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, αργά το μεσημέρι.

Ειδικότερα, οι τιμές στα βασικότερα κρέατα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχουν ως εξής:

-γαλοπούλα: 10 ευρώ το κιλό

-χοιρινό: 7 ευρώ το κιλό

-μπριζόλες: 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό

-γουρουνόπουλο: 11 έως 11,5 ευρώ το κιλό

-λουκάνικο: 7.5 ευρώ το κιλό

Πόσο θα κοστίσει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Μπορεί τα νοικοκυριά να βρίσκονται αντιμέτωπα με την ακρίβεια εξαιτίας των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων σε είδη ευρείας κατανάλωσης στην αγορά, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και φορολογικές υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν αυτές τις μέρες, ωστόσο το στρώσιμο του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού είναι αδιαπραγμάτευτη παράδοση για τους περισσότερους.

Το ΙΝΚΑ «έστρωσε» το τραπέζι για τέσσερα άτομα, κάνοντας έρευνα τιμών στην αγορά και με βάση συγκεκριμένα είδη συμπεραίνει ότι φέτος θα κοστίσει 120 ευρώ μόνο για το μεσημέρι της πρωτοχρονιάς. Το κόστος ανεβαίνει στα 300 ευρώ εάν συνυπολογιστεί και το τραπέζι της παραμονής.

Έρχονται ανατιμήσεις

Από κοντά σε όλα αυτά, η αγορά αναμένει νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα από τις αρχές του 2023 κάτι το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία στους καταναλωτές.

Παρά τη μείωση του πληθωρισμού στο 8,5% τον Νοέμβριο από 9,1% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Ιούνιο, η ακρίβεια καλπάζει καθώς το πρόβλημα διαχέεται με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση σε όλη την οικονομία με τις τιμές βασικών τροφίμων να καταγράφουν ετήσια αύξηση από 11,3% έως και 25,3% ( ψωμί, δημητριακά, κρέατα, γαλακτοκομικά , έλαια, καφές).

Η ακρίβεια στο ράφι των σούπερ μάρκετ όχι μόνο δεν μετριάζεται, αλλά, με βάση τα αυξημένα τιμολόγια χονδρικής που έχουν φθάσει στα λογιστήρια των αλυσίδων από τους προμηθευτές, οι όποιες αποπληθωριστικές τάσεις θα καθυστερήσουν αρκετά να φανούν στις τσέπες των καταναλωτών.

Και ο λόγος είναι τα αποθέματα των προϊόντων που παρήχθησαν με σημαντικά υψηλότερο κόστος. Έτσι, ακόμη και στην περίπτωση που η αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό της ενέργειας συνεχιστεί (σε «τεχνικό», ή μη, επίπεδο),  το στοκ των ακριβότερων καταναλωτικών προϊόντων δεν αφήνει περιθώρια μειώσεων στις τιμές για αρκετό διάστημα.

Το καλάθι του νοικοκυριού

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, στο 98% των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο «Kαλάθι του Nοικοκυριού», οι τιμές μειώθηκαν ή διατηρήθηκαν σταθερές την 9η εβδομάδα εφαρμογής του (28/12/2022 -3/1/2023), με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αναλυτικά, από το σύνολο 850 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» που είναι απολύτως συγκρίσιμα:

-στα 47, ποσοστό 6%, η τιμή μειώθηκε,

-στα 782, ποσοστό 92%, η τιμή παρέμεινε σταθερή

-και μόλις σε 21, ποσοστό 2%, η τιμή αυξήθηκε.

Προηγούμενο άρθρο Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση απονομής τιμητικών επαίνων σε μαθητές
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοϊού την Παρασκευή 30/12