Ειδήσεις

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την 54η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια


Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την  54η Διεθνή Γιορτή Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει, από 20 έως 26 Ιουνίου, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή  Ένωση  Δήμων  Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Έπειτα από δυο χρόνια απουσίας, λόγω πανδημίας, η μεγάλη γιορτή της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού ετοιμάζεται να σηκώσει και πάλι αυλαία, με ένα πρόγραμμα αντάξιο του κύρους του θεσμού που είναι ο μακροβιότερος στο είδος του.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Καλεσμένες  χώρες είναι το Μεξικό, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία και το Καζακστάν, ενώ αναμένονται οι επίσημες απαντήσεις από δυο ακόμα χώρες.

Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν: η Στέγη Πολιτισμού ΄΄Τερψιχόρη΄΄ Χαλκίδας, το Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, ο Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών Νέας Μάκρης ΄΄Ξέσυρτος΄΄, η Πρότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα ΄΄Έκνευσις΄΄, σ Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄Θυμαιτάδαι΄΄, ο Σύλλογος Θεσσαλών και Φίλων Νομού Φλώρινας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βιταλάδων Κέρκυρας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κ.Μ.Π.Χ. ΄΄Κύκλος΄΄ Θεσσαλονίκης.

Το δικό τους χρώμα θα δώσουν και τα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα παρουσιάζοντας χορούς και τραγούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από Μικρά Ασία και Θράκη μέχρι ηπειρώτικα και νησιώτικα.

Εικοσιπέντε περίπου χορευτικά συγκροτήματα και πάνω από 1.000 χορευτές θα εμφανιστούν στη σκηνή των Καραϊσκακείων, μπροστά από τον επιβλητικό ανδριάντα του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν κάθε βράδυ στις 21:00 στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, ενώ παραστάσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά και σε όλους σχεδόν τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε Καρδιτσιώτη να λάβει μέρος ενεργά στο ξεχωριστό αυτό πολιτιστικό γεγονός.

Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει επίσης ένα ποικίλο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων, όπως οι  Σκοπευτικοί Αγώνες  με οργανωτή τον Αθλητικό-Σκοπευτικό Όμιλο Καρδίτσας «Η Άρτεμις».

Επί μια εβδομάδα, ο Νομός Καρδίτσας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του πανελλαδικού, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος, μέσα από έναν κορυφαίο και πολύπλευρα σημαντικό θεσμό.

Το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως, για άλλη μια φορά, θα υπάρχει η δυνατότητα της ζωντανής αναμετάδοσης μέσα από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (www.enpolis.gr).

 

Προηγούμενο άρθρο Ιστορική και χαρμόσυνος η πανήγυρις, επί τη δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στην οδό Φλωράκη