Ειδήσεις

Κώστας Αγοραστός: Είμαστε διαχρονικά παρόντες με λύσεις και αποτελεσματικότητα


Για τη διαχείριση του πρωτόγνωρου κλιματικού φαινομένου Daniel, τα προβλήματα που έχουν προκύψει αλλά και το πώς οραματίζεται τη Θεσσαλία της επόμενης μέρας μίλησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιος, επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών», Κώστας Αγοραστός σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Η Θεσσαλία δοκιμάστηκε σκληρά από την κακοκαιρία Daniel βιώνοντας τις συνέπειες ενός πρωτόγνωρου κλιματικού φαινομένου. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια εικόνα μεγέθους της καταστροφής;

Απάντηση: Ήταν μια κατάσταση που παρόμοιά της δεν έχει απαντηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και, μάλιστα, έπεσε τόσο νερό, όπως λένε οι ειδικοί, οι επιστήμονες. Αυτούς ακούμε, τα λόγια τους μεταφέρω τώρα. Τόσο νερό δεν έπεσε ποτέ. Έπεσε τόσο νερό όσο πέφτει στη Γερμανία σε έναν χρόνο. Έπεσε τόσο νερό που καμία, μα καμία δημόσια υποδομή, καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αντέξει. Λόγια των ειδικών. Όχι του Αγοραστού.

Αν το ίδιο νερό έπεφτε κάπου αλλού ή στην Αθήνα, θα είχαμε περισσότερες ζημιές από ότι στη Θεσσαλία και θα ήταν ανεξέλεγκτη η κατάσταση.

Είδαμε, όμως, ότι αυτό το φαινόμενο είναι πλέον και στη γειτονιά μας, στην Κωνσταντινούπολη, στη Λιβύη αλλά και στη Νέα Υόρκη. Πλημμύρισε η Νέα Υόρκη.

Η κλιματική αλλαγή δεν έχει κάνει διακρίσεις, δεν κάνει διαχωρισμούς.  Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, οι συνέπειές της είναι μεγάλες, τις βλέπουμε και οι καταστροφές τις οποίες κάνει είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Υπήρξαν καταστροφές. Όταν μου κάνετε αυτή την ερώτηση μου έρχονται εικόνες στο μυαλό που αντίκρισα και αντικρίζω καθημερινά την ώρα της θεομηνίας, μετά τη θεομηνία, την ώρα της δουλειάς και αποκατάστασης με τα συνεργεία μας, την ώρα της περισυλλογής. Είναι εικόνες οι οποίες πραγματικά σοκάρουν.

Έχουμε μεγάλες ζημιές και στην αγροτική οικονομία και τους αγρότες. Χωράφια, δέντρα, αμπέλια, μηχανήματα, λάστιχα, γεωτρήσεις. Έχουμε ζημιές στην κτηνοτροφία. Πολλά ζώα, πολλά χοιροστάσια αλλά και πολλές μονάδες αγροτικής εκμετάλλευσης και μονάδες ζωικής παραγωγής έπαθαν μεγάλες ζημιές.

Ακόμα, είχαμε ζημιές σε υποδομές. Δρόμοι, γέφυρες, ποτάμια, ρέματα. Γεννήθηκαν νέοι χείμαρροι, νέα ρέματα, νέα ποτάμια. Γιατί το νερό έχει τη μνήμη του. Και όταν χρειαστεί, επιστρατεύει.

Και σε αυτή την κατάσταση χρειάστηκε. Γιατί έπεσε πολύ νερό. Αντιλαμβάνεστε, ότι μπορείτε εσείς να βάλετε πέντε λίτρα νερού μέσα σε μπουκάλι ενάμισι λίτρου; Είναι πολύ δύσκολα.

Αλλά και στα σπίτια των ανθρώπων και στις επιχειρήσεις.

Αν μου πείτε σε ποσά, δεν μπορώ να σας πω. Και ούτε θα μπορούμε να πούμε για τον επόμενο μήνα, αν δεν υπάρξει πλήρης αποτίμηση, πλήρης εκτίμηση, πλήρης καταγραφή όλων των ζημιών.

Αλλά εκείνο το οποίο μπορώ να πω μετά βεβαιότητας, είναι ότι είμαστε εδώ. Είμαι εδώ. Όπως ήμουν εδώ πάντα. Με ξέρετε και σας ξέρω. Είμαι εδώ και θα κάνω τα αδύνατα δυνατά να πάρουν γρήγορα τις αποζημιώσεις οι άνθρωποι για να γίνουν όλα από την αρχή. Όλα από την αρχή και θα τα κάνουμε καλά. Όλα από την αρχή και γρήγορα. Αυτή είναι η δέσμευσή μας.

Ούτε ένας φάκελος του πληττόμενου, του πλημμυροπαθή, αν έχει πρόβλημα, θα τον πάρω και θα πάω στα Υπουργεία. Όλοι με ξέρουν, με ξέρετε, πως λειτούργησα όλα αυτά τα χρόνια και πως λειτουργώ.

Γιατί τα έζησα, ήμουνα εκεί. Δεν έφυγα, δεν κρύφτηκα. Όπως πολλοί θέλουν να λένε. Που ήταν στην ησυχία του πληκτρολογίου τους και του σπιτιού τους. Ήμασταν εκεί. Χωρίς επικοινωνία και φανφάρες. Χωρίς επικοινωνιακά να βγαίνουμε και να φωνάζουμε ΄΄είμαστε εδώ΄΄, για τη φωτογραφία. Ήμασταν εκεί σε όλη τη διάρκεια του φαινομένου στην Καρδίτσα, και μας είδατε, παρακολουθώντας και προσπαθώντας να λύσουμε ζητήματα της στιγμής που προέκυπταν. Ήμασταν στο Βόλο, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, σε όλη την περιοχή. Και εγώ και οι συνεργάτες μου αλλά και οι υπηρεσίες μας. Ήταν εκεί.

Διότι από την πρώτη στιγμή, ενημερώσαμε τον κόσμο. Από την πρώτη στιγμή, βγήκαμε μπροστά και είπαμε ότι έρχεται μεγάλη κακοκαιρία, είμαστε σε συναγερμό. Από την πρώτη στιγμή, ενημερώσαμε τους ΤΟΕΒ, τους ΓΟΕΒ, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, να προφυλαχθούν.

Από την πρώτη στιγμή, είπαμε φεύγουν όλα τα φράγματα και ανοίγουν τα μόνιμα φράγματα και φεύγουν όλα τα φράγματα από τα ποτάμια, τα ρυάκια και τα ρέματα.

Από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι τα μηχανήματά μας να είναι εκεί, σε καίρια σημεία για να μπορούν να ανταποκρίνονται σε έκτακτες καταστάσεις.

Από την πρώτη στιγμή, σημάναμε συναγερμό στην Πυροσβεστική, στον Στρατό, στην Αστυνομία.

Και το Συντονιστικό. Ήταν εδώ. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Όλο το Υπουργικό Συμβούλιο που ήταν άμεσα συνδεδεμένο και αρμόδιο γι ΄ αυτές τις ενέργειες, ήταν εδώ. Και είναι εδώ. Και την επόμενη μέρα θα είναι εδώ.

Εδώ είναι όλες οι υπηρεσίες και ξεκινάμε από εδώ κάθε πρωί και συντονίζεται η κατάσταση.

Εδώ είναι η κρατική αρωγή. Εδώ είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζώα. Μαζί με τις δικές μας υπηρεσίες.

Ακόμα και το Υπουργείο Υγείας είναι εδώ για να δούμε τη δημόσια υγεία, Γρήγορα. Γρήγορα αντιμετωπίσαμε την περισυλλογή των νεκρών ζώων. Γιατί είναι ευθύνη των Δήμων να περισυλλέξουν όλα αυτά τα ζώα. Τα ογκώδη αντικείμενα, τη λάσπη. Ήμασταν εδώ να τους βοηθήσουμε.

Αλλά ήμασταν να βοηθήσουμε και τα Νοσοκομεία μας που χρειαζόταν για να βρούνε νερό.

Ήμασταν εδώ για να δούμε τη δημόσια υγεία με εμβολιασμούς, με ψεκασμούς, με κουνοποκτονία.

Ήμασταν εδώ για να βοηθήσουμε κάποιες περιοχές γιατί βλέπαμε ότι ήταν στο όριο να πλημμυρίσουν ή να μην πλημμυρίσουν από τα νερά που έρχονταν από τα ορεινά.

Δεν κάναμε επικοινωνιακή πολιτική. Κάναμε δουλειά ουσίας δίπλα στον άνθρωπο.

Να δούμε την ποιότητα των νερών. Να μαζέψουμε βοήθεια από παντού. Όταν όλη η Ελλάδα έστελνε βοήθεια και ήταν δίπλα μας, Δήμοι, η ΚΕΔΕ, η ΕΝΠΕ, Στρατός, διάφορες εταιρείες, πολύς κόσμος, και κάναμε ένα κέντρο εδώ στη Λάρισα και διοχετεύαμε παντού σε όλες τις περιοχές. Χωρίς να λέμε ΄΄η Περιφέρεια κάνει αυτό΄΄.

Και την ώρα εκείνη που όλη η Ελλάδα μας βοηθούσε, τρέχανε για βοήθεια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να επωφεληθούν από μια καταστροφή.

Αλήθεια, αυτή είναι η εντιμότητα, αυτός είναι ο πολιτικός πολιτισμός, αυτή είναι η βοήθεια προς τους ανθρώπους που επλήγησαν; Να εκμεταλλεύονται την καταστροφή; Να εκμεταλλεύονται ένα φαινόμενο με το οποίο δεν μπορεί να τα βάλει κανένας άνθρωπος; Να εκμεταλλεύονται το σκοτάδι; Αλλά το ξέρουν πολύ καλά ότι στο τέλος θα επικρατήσει η μέρα.

Είμαστε εδώ με υπευθυνότητα, εμπειρία, αποφασιστικότητα, για να βοηθήσουμε κάθε άνθρωπο.

Είμαστε εδώ και θα είμαστε γιατί μπορούμε και το έχουμε αποδείξει.

Και ιδίως στην Καρδίτσα. Μην ξεχνάτε ότι όλο το σύστημα της κρατικής αρωγής ξεκίνησε και στήθηκε από τη Θεσσαλία. Μην ξεχνάτε ότι με την πίεσή μας μετά τη θεομηνία του Ιανού στην Καρδίτσα, οι άνθρωποι να αποζημιώνονται γρηγορότερα και να τους βοηθάμε αμέσως.

Και αυτό οφείλεται στον Πρωθυπουργό ο οποίος έσκυψε με σεβασμό και ενδιαφέρον

Είμαστε εδώ για όλους. Και συνεχίζουμε να είμαστε. Εμάς μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος.

Η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη μέρα για όλους αλλά κυρίως για εκείνους οι οποίοι έχουν χάσει από αυτή τη θεομηνία.

Θα είμαστε δίπλα τους. Και να είναι σίγουροι. Καταλαβαίνω τον θυμό, την οργή, τις εκρήξεις, την ψυχολογία. Όλα αυτά κατανοητά είναι. Και εγώ στην ίδια κατάσταση θα βρισκόμουν. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να σκεφτούμε ψύχραιμα. Ψύχραιμα για το μέλλον.

Είμαστε εδώ για να τα κάνουμε μαζί, γρήγορα, για όλους.

Ερώτηση: Στην επόμενη μέρα από όλη αυτή τη θηριώδη καταστροφή, πως θα μπορέσει να επιτευχθεί η ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας; Πώς θα χτιστεί ένα βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον;

Απάντηση: Με ξέρετε και σας ξέρω. Και ξέρετε πως δουλέψαμε στη Θεσσαλία όλα αυτά τα χρόνια και ξέρετε τα έργα που έγιναν στην Καρδίτσα όλα αυτά τα χρόνια και απλώς τα ζωγράφιζαν κάποιοι και απλώς τα ψελλίζανε.

Πόσοι και πόσοι δεν έλεγαν για το Κλειστό Γυμναστήριο της Καρδίτσας; Που είναι κόσμημα και άλλαξε το ρου της αθλητικής ζωής και του τουρισμού.

Όλοι λέγανε για το νερό, για τα 50 χωριά και το πόσιμο νερό από τη λίμνη Σμοκόβου. Ποιος το έκανε;

Πάμε να δούμε το δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας; Πάμε να δούμε την είσοδο της Καρδίτσας, το Δέλτα Παλαμά, τον περιφερειακό Καρδίτσας, την αναβάθμιση της υγείας, την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων της Καρδίτσας, τους ποδηλατόδρομους, στις πλατείες της Καρδίτσας, στα ορεινά τα έργα τα οποία έχουν γίνει και άντεξαν; Πάμε να δούμε τη βοήθεια την οποία δώσαμε στους ανθρώπους οι οποίοι είχαν ανάγκη για να πηγαίνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη βοήθεια που δώσαμε στους ανθρώπους του covid, να πληρώνουμε τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή; Ή τις βοήθειες στις επιχειρήσεις, με τα προγράμματα που δώσαμε, δωρεάν χρήμα για να αντέξουν οι επιχειρήσεις;  Δεν μπορώ να τα αναφέρω όλα γιατί δεν έχουμε χρόνο.

Αλλά αυτά είναι παρακαταθήκη για το αύριο.  Ότι εμείς μπορούμε. Έχουμε την ευθύνη, την αποφασιστικότητα, την εμπειρία, τη θέληση και την ίδια αγάπη που είχαμε πριν για την Καρδίτσα, για το αύριο της Καρδίτσας.

Ποιός πίστευε μετά τον Ιανό; Η Καρδίτσα και το ΄ 94 είχε ζημιά. Έγινε τίποτα;

Και σήμερα αυτοί οι οποίοι μιλούνε ήταν τότε και διοικούσαν και δεν κάνανε τίποτα, παρά μόνο στα λόγια.

Εμείς κριθήκαμε Έχουμε διαδρομή ζωής. Σε κρίσεις, σε μεγάλες κρίσεις.

Εμείς δεν συγκρουόμαστε. Με είδατε ποτέ να συγκρούομαι με κάποιον για το θεαθήναι; Όχι. Συγκρινόμαστε.

Το ΄ 94 η Καρδίτσα έπαθε ζημιές, Μετά τι έγινε; Τίποτα. Έπαθε από τον Ιανό. Τι έγινε μετά; Αλλάξανε πολλά πράγματα. Δεν μπορούσαν να αλλάξουν όλα. Ούτε μπορούσε να προβλέψει κανείς το μέγεθος αυτής της καταστροφής που ήταν πάνω από την κλίμακα, από την ανθεκτικότητα. Και πάνω από τους προϋπολογισμούς των έργων.

Αυτό δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε. Να σκύψουμε βαθιά στην ελληνική ψυχή μας και να συγκρίνουμε. Και να δούμε ποιος μπορεί για το αύριο. Ποιός εγγυάται. Ποιος, ό,τι είπε, το έκανε. Ποιος είναι εκεί, ήταν εκεί και είναι εκεί καθημερινά. Είτε με παρουσία είτε με έργα και βοήθεια. Με όλη αυτή την αγάπη που έχει για την Καρδίτσα.

Γιατί η επόμενη μέρα είναι δύσκολη. Αλλά εμείς, ήδη προετοιμαζόμαστε.

Έμαθα ότι κάποιος είπε ότι ΄΄ξέρετε, προσέλαβε ο Αγοραστός την εταιρεία την ολλανδική και δεν πήρε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας΄΄. Δεν προσέλαβε ο Αγοραστός καμία εταιρεία. Η εταιρεία αυτή ήρθε από την κυβέρνηση, να βοηθήσει στη μελέτη διαχείρισης των νερών, που έχουν εμπειρία.

Εμείς βοηθάμε. Και έχουμε μαζέψει από όλα αυτά τα χρόνια από τους επιστήμονες τί χρειάζεται η Θεσσαλία. Και το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Δεν πήρε ο Αγοραστός, ούτε προσέλαβε καμία εταιρία.

Βέβαια, σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα έχουμε δει ότι έχουν πάρει διαζύγιο από την αλήθεια.

Κάθε φορά λένε τερατώδη ψέματα. Ή έρχονται και λένε γιατί ο Αγοραστός δεν έκανε το φράγμα στον Ενιπέα. Μα, το φράγμα στον Ενιπέα δεν το υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών.

Ή λέει γιατί δεν έκανε το έργο της δασοπροστασίας. Ποιο έργο; Είναι το Δασαρχείο.

Ή γιατί δεν έκανε ένα έργο αντιπλημμυρικό σε έναν Δήμο. Γιατί και ο Δήμος έχει ευθύνη για αντιπλημμυρικά έργα. Στους Σοφάδες για παράδειγμα. Που σωστά ο δήμαρχος το έβαλε. Δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας.

Όταν μου λέει γιατί δεν έγιναν τα αντιπλημμυρικά της Ε65, δεν είναι της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια δεν έχει καμία σχέση με την οδό αυτή ούτε με τα έργα της οδού αυτής.

Συνεπώς, είτε δεν ξέρει και λέει ψέματα είτε τα ξέρει και λέει ψέματα, αλλά και στις δύο περιπτώσεις είναι επικίνδυνος για την αλήθεια. Γιατί η αλήθεια είναι η μοναδική κόρη του χρόνου. Και η αλήθεια θα φανεί.

Στην ώρα της μάχης, εγώ δεν ήθελα να βγω μπροστά και να μιλήσω. Διότι δεν είναι να μιλάς. Ο απολογισμός γίνεται μετά. Είναι να είσαι μπροστά να βοηθάς τον κόσμο. Να είσαι δίπλα στον κόσμο. Και ήμασταν εκεί. Στη γέφυρα του Καράμπαλη, στη γέφυρα του Ενιπέα, στα Μεγάλα Καλύβια, στη γέφυρα του Ξηριά, στον Άναυρο και ξανά πάλι.

Αυτοί οι οποίοι μιλάνε και θέλουν να δημιουργήσουν μια τοξικότητα, λένε συνειδητά ψέματα για να στρεβλώσουν την πραγματικότητα. Ή έλεγαν ΄΄δεν έκανε εκκένωση ο Αγοραστός΄΄. Πώς να διοικήσει κάποιος αν δεν ξέρει τα στοιχειώδη. Τις εκκενώσεις τις κάνει ο Δήμος. Είναι ξεκάθαρα.

Εμείς βοηθάμε τους Δήμους γιατί είμαστε ένα. Συνεργαζόμαστε. Αλλά δεν είμαστε για να τους παίρνουμε τις αρμοδιότητες. Ίσα-ίσα τους βοηθάμε με τις αρμοδιότητες.

Αλλά υπάρχει και μια μεγάλη διαφορά. Σε όλη αυτή τη μεγάλη καταστροφή, εγώ ποτέ δεν βγήκα να ρίξω μπαλάκι σε κανέναν. Και όλοι μου έριχναν ευθύνες. Και πολλές φορές οι ευθύνες αυτές ήταν και αναίτιες. Γιατί δεν είχαν την γνώση των πραγμάτων για τα οποία με καλούσαν για ευθύνη.

Ερώτηση: Στον πρωτογενή τομέα, που και αυτός έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τον Daniel, ποιες είναι οι παρεμβάσεις σας για τη στήριξή του; Ποια είναι τα κυριότερα έργα που υλοποιήσατε ή δρομολογήσατε στον αγροτικό τομέα;

Απάντηση: Στον αγροτικό τομέα υλοποιήσαμε πάρα πολλά έργα. Λιμνοδεξαμενές, υπογειοποιήσεις αγωγών, στήριξη των νέων αγροτών, των νέων κτηνοτρόφων, Σχέδια Βελτίωσης, διάφορα σχέδια καταπολέμησης ασθενειών, πάρα πολλές αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ αλλά ταυτόχρονα προγράμματα, έργα πάνω από 235.000 προγράμματα, ενισχύσεις, επιδοτήσεις, έργων κτηνοτρόφων, αγροτών και έργα σε όλη τη Θεσσαλία 1,2 δις.

Βέβαια, αυτά, επειδή ακούει ο κόσμος, δεν περνάνε μέσα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αυτά πάνε απευθείας στον πολίτη. Στον κτηνοτρόφο, στον αγρότη. Επιδοτήσεις μέσω της διαδικασίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μέσω της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Γιατί κάποιοι παίζουν πάνω στη στήριξη της Ευρώπης και των Υπουργείων στον αγρότη.

Τώρα, βρίσκονται κάποιοι αγρότες, κάποιοι κτηνοτρόφοι, βρίσκονται και άνθρωποι που έχουν επιχειρήσεις με αγροτικά. Στα αγροτικά βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση διότι έπαθαν πολύ μεγάλη ζημιά. Κάποιοι έπαθαν ολοκληρωτική ζημιά. Κάποιοι έπαθαν λιγότερη ζημιά. Χάθηκαν κοπάδια, χάθηκαν στρέμματα, χάθηκαν μηχανήματα, χάθηκαν αντλίες, χάθηκαν υποβρύχια για τα νερά, χάθηκαν διάφορα καρούλια, λάστιχα. Χάθηκαν πολλά πράγματα. Αγροτικά, όλος ο εξοπλισμός.

Όλα αυτά, εμείς, μέσω μιας διαδικασίας η οποία ακολουθείται με τον ΕΛΓΑ, καταγράφει τα πάντα ο ΕΛΓΑ και πηγαίνουν οι υπηρεσίες μας, οι δικές υπηρεσίες, με τον ΕΛΓΑ και το ΓΕΩΤΕΕ και μετά κάνουν τον έλεγχο για την αποζημίωση. Και προχωράμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα ολοκληρωθούν αυτές οι αποζημιώσεις σίγουρα και θα πάρει ο καθένας αυτό για το οποίο έπαθε ζημιά.

Και θα προσπαθήσουμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους γρήγορα να πάνε τα χρήματα τα οποία δικαιούνται.

Ερώτηση: Καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας σας, δώσατε μεγάλη έμφαση στα έργα βιώσιμης ανάπτυξης, εξοικονόμησης ενέργειας και ορθής διαχείρισης του νερού. Μιλήσετε μας για το πρόγραμμα GreenThessaly. Πόσο σημαντικό ήταν για εσάς να κάνετε πράξη τη φιλοσοφία του green και γιατί;

Απάντηση: Για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί είναι το μέλλον μας. Γιατί η Θεσσαλία χρειάζεται παραγωγή ενέργειας, χρειάζεται νερό και χρειάζεται να έχει παραγωγική τροφή. Γι ΄ αυτό, τι κάναμε; Δώσαμε τη δυνατότητα της λιγότερης κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια. Η μείωση της ενέργειας σημαίνει μείωση της εξάρτησης της χώρας από την ενέργεια που δεν παράγει, που δεν εισάγει. Που σημαίνει εξοικονόμηση πόρων, που οι πόροι αυτοί μπορούν να πάνε στον κόσμο είτε για πρόνοια είτε για βοήθεια παραγωγής. Πήγαμε και βάλαμε inverter σε πολλές περιοχές για τους αγρότες για να έχουν μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης του κόστους της ενέργειας. Κάναμε υπογειοποιήσεις για να έχουν ποιότητα νερού, για καλύτερη διαχείριση του νερού, για να έχουν καλύτερο πότισμα αλλά ταυτόχρονα τα αποστραγγιστικά. Τα κανάλια να είναι αποστραγγιστικά και όχι ποτιστικά. Οπότε, να δημιουργείται και αυτό το πλεόνασμα.

Και οπωσδήποτε δεν πρέπει να είμαστε με σύμμαχο τη φύση; Κάτι που κάνουμε. Το green είναι με σύμμαχο τη φύση.

Ναι. Και πραγματικά ήμασταν μία καλή πρακτική σε όλη την Ευρώπη. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε.

Ερώτηση: Κύριε Αγοραστέ, για ποια Θεσσαλία αγωνίζεστε; Και πως οραματίζεστε τη Θεσσαλία του αύριο, του μέλλοντος;

Απάντηση: Η Θεσσαλία τα προηγούμενα χρόνια είχε έναν ξεχωριστό, διακριτό ρόλο και στίγμα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σε κάποια σημεία και παγκοσμίως. Είχε πρωτιές. Και πρωτιές που τις κάναμε όλοι μαζί. Ήμασταν μια γροθιά, ενωμένοι, συνεργατικοί και με μεγάλη συνεργασία φθάσαμε εκεί. Αυτό μπορούμε να το ξανακάνουμε; Είπαμε από την αρχή μια Θεσσαλία η οποία να έχει παραγωγή ενέργειας, βλέπε Αχελώος και Συκιά, βλέπε φράγμα που έχει ξεκινήσει πάνω στον Ενιπέα, στο Παλιοδερλί, στη Σκοπιά, και τα άλλα φράγματα στην Πύλη και Υπέρεια-Ορφανά που έχει ξεκινήσει, ένα μεγάλο έργο, υπογειοποίηση, το έργο το αρδευτικό στην Καρδίτσα, του ΤΟΕΒ Ταυρωπού αλλά ταυτόχρονα και πάνω στο Μουζάκι, το φράγμα.

Όλα αυτά θα δώσουν ενέργεια, δημόσια ενέργεια. Ταυτόχρονα, θα κάνουν λιμνοδεξαμενές νερού, θα διαχειρίζονται το νερό ούτως ώστε να μην κατεβαίνει με ορμή από πάνω και να είναι διαχειρίσιμο.

Η Θεσσαλία η οποία θα είναι πιο ανεκτική. Οραματιζόμαστε τη Θεσσαλία της ανθεκτικότητας. Της επόμενης μέρας. Της ανθεκτικότητας.

Τη Θεσσαλία που θα γίνεται καλύτερη με σύμμαχο τη φύση. Τη Θεσσαλία η οποία θα παράγει. Τη Θεσσαλία η οποία έχει πρώτο μέλημά της την πολλή δουλειά. Δουλειά, παραγωγή για να υπάρχει και πρόοδος.

Ερώτηση: Έχετε ως βασικό σύνθημα το «ένα με την κοινωνία» ενώ έχετε επισημάνει πολλές φορές ότι «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι, είναι να το κάνεις». Πόσο σημαντικές είναι για εσάς αυτές οι αρχές;

Απάντηση: Μα το κάνουμε πράξη. Το «ένα με την κοινωνία» και «ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις» έχει βγει μέσα από τη δραστηριότητά μας, μέσα από τις πράξεις μας, μέσα από τις ενέργειές μας, μέσα από την καθημερινότητά μας, μέσα από την ενεργητικότητά μας.

Εμείς πρώτα τα κάνουμε και μετά τα λέμε. Σε αντίθεση με κάποιους που τα λένε, τα ζωγραφίζουν και δεν τα κάνουν ποτέ.

Ό,τι είπαμε, το κάναμε. Ενώ συνήθως το στοίχημα είναι – που λένε κάποιοι ΄΄το είπαμε, το κάναμε΄΄ – όχι. Εμείς το κάναμε, το είπαμε. Και αυτό είναι το σημαντικό.

Και προς αυτή την κατεύθυνση προχωράμε. Προχωράμε με έργα και όχι με λόγια. Για εμάς, μιλάνε τα έργα, τα προγράμματα.

«Ένα με την κοινωνία» γιατί; Γιατί ενισχύσαμε. Όταν ενισχύουμε με 25,5 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας για να πάνε στα παιδιά με αναπηρία που έχουν ανάγκη από συνοδούς, από νοσοκόμους, για να πηγαίνουν ισότιμα στο σχολείο, αυτό για εμάς είναι μεγαλείο. Είναι το μεγαλύτερο έργο μας.

Όταν επενδύουμε στα κοινωνικά εστιατόρια, στα κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά υπνωτήρια, για αστέγους, για κακοποιημένες γυναίκες. Όταν επενδύουμε στα ΚΗΦΗ, στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, όταν επενδύουμε στους ανθρώπους με αλτσχάιμερ, στις κινητές μονάδες ιατρικής παρακολούθησης, στα Κέντρα Απεξάρτησης, στο ΚΕΘΕΑ και ΚΕΘΕΑ Πιλότος, στο πρότυπο Κέντρο που έχουμε για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων, όταν επενδύουμε να πηγαίνουν τα παιδιά των οικογενειών που έχουν χαμηλό εισόδημα δωρεάν στους βρεφονηπιακούς, όταν επενδύουμε να κάνουμε καλύτερα σχολεία, καλύτερα Πανεπιστήμια.

Σε σχέση με τα Πανεπιστήμια, εμείς κάναμε στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα, στο Βόλο και στη Λάρισα κτίρια και μάλιστα και τεχνολογικό εξοπλισμό για τους φοιτητές.

Αλλά ταυτόχρονα εμείς εμπιστευόμαστε το Πανεπιστήμιο και εμπιστευόμαστε τους καλούς, πραγματικούς, αποτελεσματικούς επιστήμονες που υπάρχουν και που πολλές φορές δεν τους βλέπει η δημοσιότητα. Γιατί κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Και προχωράμε σε ερευνητικά προγράμματα όπου επενδύουμε και στα οποία δουλεύει κόσμος, δουλεύουν νέα παιδιά.

Επίσης, επενδύουμε στο «ένα με την κοινωνία» γιατί αυτή τη στιγμή επενδύουμε στην υγεία, 670 επικουρικοί γιατροί, νοσοκόμους, νοσηλευτές, βοηθοί και ό, τι άλλο βοηθητικό προσωπικό, ό,τι άλλο χρειάζεται έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και πληρώνονται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Πληρώνονται απευθείας.

Έχουμε «ένα με την κοινωνία» γιατί έχουμε αναβαθμίσει πολύ την υγεία με νέα κτίρια, νέα Κέντρα Υγείας, με εξασφάλιση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και νέα αυτοκίνητα στο ΕΚΑΒ.

Είμαστε «ένα με την κοινωνία» γιατί είμαστε στον πολιτισμό, είμαστε στον αθλητισμό. Με έργα τα οποία αλλάζουν την κατάσταση στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, παντού.

Είμαστε «ένα με την κοινωνία» γιατί χτίζουμε σχολεία, είμαστε «ένα με την κοινωνία» όταν έχουμε ποιοτικό νερό στους οικισμούς. Όταν έχουμε ασφαλείς δρόμους και με ασφάλεια μετακινούνται οι ανθρώπινες κοινότητες.

Ναι, είμαστε «ένα με την κοινωνία» όταν βοηθάμε την επιχειρηματικότητα, τη μικρή επιχειρηματικότητα.

Ναι, είμαστε «ένα με την κοινωνία» όταν είμαστε μαζί τους καθημερινά. Και λύνουμε μικρά προβλήματα που ανάγονται σε μεγάλα και κυρίαρχα.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες; Για ποιόν λόγο να δώσουν – για τέταρτη φορά – ψήφο εμπιστοσύνης στη «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών»;

Απάντηση: Γιατί μπορούμε. Μπορούμε να τα κάνουμε όλα από την αρχή. Γιατί είμαστε εδώ με υπευθυνότητα, με εμπειρία και μεγάλη ευθύνη.

Είμαστε εδώ για να πάμε στην επόμενη μέρα μαζί, με μεγαλύτερη ταχύτητα. Όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Γιατί είμαστε εδώ, κοντά στον καθένα και στην καθεμιά, στην καθεμιά και στον καθένα.

Ναι, είμαστε εδώ γιατί όλοι μας ξέρουν και τους ξέρουμε.

Γιατί ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε διαχρονικά παρόντες με λύσεις και αποτελεσματικότητα.

Και αυτό μπορεί κανείς να το δει, να το συγκρίνει και να αποφασίσει.

Ναι, είμαστε εδώ γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στις Θεσσαλές και στους Θεσσαλούς ότι μπορούμε να πάμε από την αρχή και να τα καταφέρουμε.

Γιατί δεν λυγίσαμε ποτέ στις κρίσεις που περάσαμε και όλες τις κρίσεις τις περάσαμε και βγήκαμε δυνατότεροι.

Και η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι πιο σημαντικοί νικητές είχαν συγκλονιστικά εμπόδια προτού αλλάξουν τα πράγματα και τα κάνουν καλύτερα.

Και αυτή τη στιγμή διαχειριζόμαστε μια μεγάλη κρίση, όπως διαχειριστήκαμε και στο παρελθόν, και πιστεύουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι επιχειρήσεις για καθαρισμό ρεμάτων-ποταμών
Επόμενο άρθρο Θητεία με απευθείας ανάθεση - Άρθρο του Γιάννη Γεννάδιου, Υποψηφίου δημάρχου Καρδίτσας