Ειδήσεις

Κώστας Τέλιος: Θέλω να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν στο Νομό μας


 Το όραμά του για την Καρδίτσα και τη Θεσσαλία συνολικά καταθέτει ο  υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος,  με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία» του Δημήτρη Κουρέτα, Κώστας Τέλιος, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Ηχόραμα, το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Σεπτεμβρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Ζωντανά από το στούντιο του σταθμού, ο κ. Τέλιος εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν να είναι υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές και αναλύει τις θέσεις και τις προστάσεις του για μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Κύριε Τέλιο, ποιοι λόγοι σας ώθησαν στο να συμμετάσχετε στις περιφερειακές εκλογές; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Απάντηση: Το κομμάτι της Αυτοδιοίκησης το αγαπάω, ήμουν και παλιότερα Αντινομάρχης, θέλω να προσφέρω στον τόπο μου. Είναι τα προβλήματα που τα γνωρίζω, που τα ζω, είμαι αγρότης, ζω με την οικογένειά μου εδώ στην Καρδίτσα, γνωρίζω πολύ καλά τα αγροτικά θέματα όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός και τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν ώστε να βγει από την οδική απομόνωση  που έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια και με το μεγαλύτερο ποσοστό της ανεργίας που υπάρχει.

Όλα αυτά, και σε συνδυασμό με τους ανθρώπους που μιλάω, με έκαναν να καταθέσω τις προτάσεις μου μήπως και ανατρέψουμε κάποια πράγματα προς όφελος της Καρδίτσας.

Είναι κρίμα ένας Νομός, που βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας, να είναι στους τελευταίους δείκτες ανάπτυξης.

Και σε όλα αυτά είναι και οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων που την έχουν φέρει σε αυτό το σημείο. Κυρίως της Περιφέρειας.

Ερώτηση: «Στη Θεσσαλία της κρίσης, ας τολμήσουμε όλοι συλλογικά, περιφερειακά και κοινοτικά, ας επιχειρήσουμε να σπάσουμε την αδράνεια» δηλώνει ο συνδυασμός σας «Πρωτοβουλία». Ποια είναι η φιλοσοφία σας; Για ποια Θεσσαλία αγωνίζεστε;

Απάντηση: Αγωνιζόμαστε για μια Θεσσαλία ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς, να έχουν εισόδημα, να έχουν τη δουλειά τους και μια Θεσσαλία που να αποτελεί μια Περιφέρεια που δεν θα της λείπει τίποτα.

Δηλαδή, να έχει δρόμους σωστούς, να έχει επίπεδο βιώσιμο, να προωθήσουμε τον τουρισμό γιατί έχουμε δίπλα και τα παράλια της Λάρισας, τα Μετέωρα, τη λίμνη Πλαστήρα εδώ, και να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε και την Αργιθέα η οποία είναι ξεχασμένη τελείως.

Ερώτηση: Ως παράταξη, δίνετε έμφαση στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Πως θα μπορούσε να στηριχτεί ουσιαστικά ο πρωτογενής τομέας και έτσι να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Θεσσαλίας;

Απάντηση: Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχτεί. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της άρδευσης το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αν δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ζωή στο Θεσσαλικό κάμπο και πρέπει να γίνουν όλα αυτά τα μεγάλα έργα. Όπως είναι ο Αχελώος, όπως είναι τα κλειστά δίκτυα άρδευσης, τα φράγματα τα οποία θα βοηθήσουν και στην άρδευση και στις πλημμύρες. Όπως τώρα, που έχουμε τεράστια ύψη νερού και λυπάμαι που αυτό το νερό, που το έχουμε ανάγκη το καλοκαίρι, να πάμε να το πετάξουμε στη θάλασσα. Αν ήταν τα φράγματα να το αποθηκεύουμε, θα ήταν τελείως διαφορετικά.

Όσον αφορά την αγροτοδιατροφή, ο Θεσσαλικός κάμπος παράγει σχεδόν όλα τα προϊόντα. Από όσπρια, από αμύγδαλα και πολλά άλλα. Ό,τι υπάρχει, το καλλιεργεί.

Στην κτηνοτροφία έχουμε τα πάντα σε ζωϊκό κεφάλαιο. Πρέπει να υπάρχει μια Ονομασία Προέλευσης και να τα προωθήσουμε. Και να πείσουμε τον κόσμο γιατί θα πρέπει να τα καταναλώνει.

Ερώτηση: Εσείς προσωπικά, τι άλλο προτείνετε για το αρδευτικό ζήτημα, για τα αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και για την ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου;

Απάντηση: Όλα αυτά τα έργα έπρεπε να είχαν γίνει. Η εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου έπρεπε να γίνει γιατί ήταν ένα συμπλήρωμα νερού στη Θεσσαλία. Έπρεπε τα κλειστά δίκτυα άρδευσης να γίνουν ώστε να έχουμε μικρό κόστος παραγωγής. Ο αγρότης πρέπει να είναι ανταγωνιστικός. Δεν μπορεί να ξοδεύει 80 και 100 ευρώ ώστε να ποτίζει με γεώτρηση, να κάνει άντληση για υπόγειο νερό. Αυτή τη στιγμή έπρεπε να μιλάμε για κλειστά δίκτυα. Να ανοίγει τη βάνα ο άνθρωπος και να ποτίζει. Και να μη δαπανά τόσα πολλά χρήματα στις επισκευές των γεωτρήσεων. Δεν μπορεί να είμαστε ένας Νομός με δυο λίμνες και να υπάρχουν χωριά αυτή τη στιγμή όπου να παλεύουν οι άνθρωποι με τις γεωτρήσεις και σε πολλές περιπτώσεις οι γεωτρήσεις να ην μπορούν να ανταποκριθούν σε όλη τη σεζόν του καλοκαιριού. Να στερεύουν.

Επίσης, θα ήθελα να πω ότι αυτή τη στιγμή έχουν περάσει τρία χρόνια από τον Ιανό, έχουμε δει από τον κ. περιφερειάρχη να κάνει μόνο αναθέσεις σε έργα, δήθεν ότι ήθελε να καθαρίσει γρήγορα τα ποτάμια. Έχουμε δει και έργα βιτρίνας. Για παράδειγμα, στο ποτάμι εδώ στην Καράμπαλη όπου καθαρίστηκε 50 μέτρα αριστερά και 50 μέτρα δεξιά από τη γέφυρα, στην ουσία τα υπόλοιπα ποτάμια είναι ακαθάριστα. Δηλαδή, το νερό που θα πάει; Τα ποτάμια τα περισσότερα είναι με κορμούς δέντρων μέσα, είναι μπαζωμένα, όλα αυτά δεν έχουν γίνει. Και με την κακοκαιρία «Διομήδης» είχαμε φθάσει στο σημείο κάποια ζώα να πνιγούν, να χαθεί αγροτική παραγωγή. Κινδυνεύει ζωϊκό κεφάλαιο και κινδυνεύουν ζωοτροφές. Και όλα αυτά γιατί δεν καθαρίστηκαν τα ποτάμια. Τρία ολόκληρα χρόνια. Τώρα θα έπρεπε να λέγαμε ότι έχουν μείνει ελάχιστα.

Ερώτηση: Η παράταξη «Πρωτοβουλία» μιλάει επίσης για την ανάγκη προώθησης του Δημιουργικού Τουρισμού στη βάση της επιχειρησιακής αξιοποίησης  του Θεσσαλικού Πολιτισμού. Ποια είναι η στόχευσή σας επ ΄ αυτού;

Απάντηση: Η Θεσσαλία έχει πάρα πολύ όμορφα μέρη και πρέπει να προβάλουμε τον τουρισμό ώστε να πείσουμε κάποιον να έρθει να περάσει ένα τριήμερο, να έρθει στη Θεσσαλία να περάσει διακοπές.

Με τη λίμνη Πλαστήρα, τα παράλια που έχει ο Βόλος. Όλα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν. Είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, είναι ο Όλυμπος, η Ελασσόνα, είναι πάρα πολλά μέρη που πρέπει να τα προβάλουμε σωστά ώστε να έρθουν οι επισκέπτες και να αφήσουν χρήματα για φαγητό, για διαμονή, για τα πάντα.

Ερώτηση: Σε πρόσφατη παρέμβασή σας, θίξατε τις μεγάλες καθυστερήσεις στην οδό Καρδίτσα-Λάρισα. Μιλήστε μας γι ΄αυτό το ζήτημα.

Απάντηση: Δυστυχώς, είναι ένας δρόμος που, αυτή τη στιγμή, δεν έπρεπε να μιλάμε γι ΄ αυτόν. Έπρεπε να είχε τελειώσει. Είναι ένας δρόμος όπου έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα σαν Καρδιτσιώτες.

Εμείς σαν Νομαρχεία παλαιότερα είχαμε πει στην τότε Περιφέρεια τη διορισμένη, να ξεκινήσει αυτός ο δρόμος για να γίνει. Κάτι πήγαμε να ξεκινήσουν το 2009. Όταν εκλέχτηκε ο κ. Αγοραστός το εγκατέλειψε. Το 2014 ξεκίνησε δειλά-δειλά με πάρα πολλές καθυστερήσεις. Και ήταν τότε που θρηνήσαμε άνθρωπο.

Στο Καρδίτσα-Δέλτα, υπάρχουν καθυστερήσεις με τους ανθρώπους που έχουν τις επιχειρήσεις. Πρέπει να βρεθεί μια άμεση λύση. Κακώς καθυστερεί.

Δεν μπορεί η Καρδίτσα να πηγαινοέρχεται συνέχεια στη Λάρισα και να υπάρχει ένας δρόμος ασφαλής και σωστός.

Όπως στη Συκεώνα έχουν γίνει πολλά τροχαία ατυχήματα. Ο κ. Περιφερειάρχης βγήκε να τονίσει ότι κάνει ασφαλτόστρωση ενάμισι χιλιόμετρο δρόμο. Που το κάνεις; Σε έναν δρόμο ο οποίος είναι κλειστός; Οι στροφές στη Συκεώνα είναι πάρα πολλές και επικίνδυνες. Έχουν πέσει νταλίκες, έχουν γίνει σοβαρά τροχαία.

Είναι ο κόμβος που πάρα πολλοί Καρδιτσιώτες που χρησιμοποιούν το κομμάτι δίπλα από το κοιμητήριο που είναι κακής ποιότητας δρόμος όπου πολλές φορές κινδυνεύουν. Υπάρχει ταμπέλα που απαγορεύει να στρίψει ενώ όλοι στρίβουν παράνομα. Ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να το σεβαστεί αυτό; Γιατί δεν φτιάχνει τον κόμβο ώστε ένα συνδεθεί επάνω με τον δρόμο που πηγαίνει προς το Praktiker;

Και οι κυκλικοί κόμβοι. Τα φανάρια, αυτή τη στιγμή, αποδείχτηκε ότι γίνονται πολλά τροχαία. Να γίνουν κυκλικοί κόμβοι όπου υπάρχει φωτεινή σηματοδότηση.

Ερώτηση: Ως ένας νέος άνθρωπος και ως ένας άνθρωπος της παραγωγής, τι θα πρέπει να γίνει για τη στήριξη των νέων αγροτών και τι κίνητρα θα πρέπει να δοθούν γενικά για τους νέους ώστε να επιστρέψουν στον τόπο τους και να δημιουργήσουν εδώ;

Απάντηση: Όσον αφορά τους νέους που είναι κυρίως αγρότες και θέλουν να ασχοληθούν με τη γη, σε αυτούς και το πρώτο τους ξεκίνημα, πρέπει η πολιτεία να τους στηρίζει. Δεν μπορεί να υπάρχουν επιλαχόντες νέοι αγρότες. Για παράδειγμα, η τελευταία περίοδος με τους αγρότες, από τους 298 περίπου ήταν 140 επιλαχόντες. Δεν έπρεπε να υπάρχει επιλαχών. Πρέπει η πολιτεία να τους στηρίζει. Όποιος άνθρωπος θέλει να έρθει, να μείνει στη γη του και να επενδύει στο χωριό του, πρέπει να τον βοηθάει. Να υπάρξουν κίνητρα ώστε να βρουν χωράφια για να καλλιεργήσουν. Δεν μπορεί να υπάρχει συνταξιούχος 80 ετών και παράλληλα να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε η γη να πηγαίνει, κυρίως, σε νέους ανθρώπους και σε ανθρώπους που παλεύουν να ζήσουν τις οικογένειές τους ή να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με μηχανήματα.

Δεν μπορεί στα Σχέδια Βελτίωσης, όπου βοηθάς έναν νέο να μπει σε μια καλλιέργεια, και τα μηχανήματα, ώστε να είναι ανταγωνιστικός, να είναι πανάκριβα. Δεν μπορεί στην παραμεθόριο να δίνουν 70% και στη Θεσσαλία να 50% και η Καρδίτσα να παίρνει πάντα το ελάχιστο.

Το άλλο είναι να προσελκύσουμε επιχειρήσεις να έρθουν εδώ και να προσλάβουν ανθρώπους να δουλέψουν. Δεν μπορεί η υπεραξία του βαμβακιού να πηγαίνει στην Τουρκία.

Γιατί είναι κρίμα χωριά του κάμπου και η Καρδίτσα να μειωνόμαστε πληθυσμιακά.

Ερώτηση: Τι άλλο θα πρέπει να γίνει για το καλό της περιοχής μας είτε σε επίπεδο βασικών έργων είτε σε επίπεδο βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη; Τι θα πρέπει να αλλάξει;

Απάντηση: Καταρχήν, πρέπει να τελειώσουν οι δρόμοι. Για παράδειγμα, ο δρόμος Καρδίτσα-Τρίκαλα έχουν γίνει μόνο οι περιφερειακοί κόμβοι. Ο δρόμος           Καρδίτσα-Λάρισα που καθυστερεί. Το κομμάτι Σοφάδων, στο ΚΤΕΟ, που δεν έχει ολοκληρωθεί, ο δρόμος Αγιοπηγή μέχρι τον Σμόκοβο, η περιοχή Δήμου Ιτάμου που έχει δεχτεί τεράστιες καταστροφές από τον Ιανό και έχει εγκαταλειφθεί, ο δρόμος Ευρυτανία προς Βραγκιανά που είναι χαλικόδρομος.

Να γίνουν κάποια έργα ώστε να μπορέσουν οι  άνθρωποι να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιό μήνυμα θα θέλατε να στείλετε τους πολίτες; Για ποιόν λόγο να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον συνδυασμό «Πρωτοβουλία» και σε εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Καλώ τους πολίτες να μας εμπιστευτούν στο ότι μπορούμε να αναδείξουμε, να διεκδικήσουμε πράγματα.

Δεν ξέρω τι από όλα αυτά μπορούμε αλλά το θέμα είναι ότι εμείς θα φωνάζουμε, θα τα διεκδικούμε ώστε να δοθούν λύσεις.

Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό και ατομικό. Είναι συλλογικό. Γι ΄ αυτό και θα προσπαθούμε να καλούμε όλους τους βουλευτές, όλους τους τοπικούς φορείς, όλους τους τοπικούς παράγοντες ώστε να προωθούμε έργα.

Να κάνουμε προτάσεις και αν είναι σωστές, να μπορέσουμε να τις προωθήσουμε και να δώσουμε λύσεις στο Νομό Καρδίτσας.

Εγώ προσωπικά είναι ένας άνθρωπος που είχαν ασχοληθεί παλαιότερα με τη Νομαρχία, γνωρίζω πολύ καλά το Νομό και τι πρέπει να γίνει ώστε να είναι καλύτερη η ζωής μας, ξέρω πολύ καλά την άρδευση και τον πρωτογενή τομέα ώστε να μπορέσω να τα προωθήσω και να διεκδικήσω. Με τους ανθρώπους συναναστρέφομαι συνέχεια, είναι αγρότες, τους βρίσκω συνέχεια και δεν μπορώ, σε καμία περίπτωση, να τους κοροϊδέψω.

Θέλω να δοθούν λύσεις στα «καυτά» προβλήματα που υπάρχουν στο Νομό μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αναβάλλεται για την Πέμπτη η εβδομαδιαία λαϊκή αγορά της Τετάρτης
Επόμενο άρθρο Σε οριακό σημείο η στάθμη των ποταμών - Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε όλη την ΠΕ Καρδίτσας