Ειδήσεις

Κώστας Τσιάρας: Οι Έλληνες δικαστές έγραψαν ένδοξες σελίδες στην ελληνική ιστορία


Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Υπουργοί της Κυβέρνησης, οι Πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 κα. Γιάννα Αγγελοπούλου τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία τους την εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης.

Σε μια υψηλού επιπέδου πρωτοβουλία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, ο κορυφαίος ιστορικός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κολούμπια των ΗΠΑ και ένθερμος Φιλέλληνας κ. Μαρκ Μαζάουερ, με μια εμπεριστατωμένη διάλεξη ανέλυσε τις «Μορφές της Δικαιοσύνης κατά την ελληνική επανάσταση».

Στον χαιρετισμό του προς τους υψηλούς προσκεκλημένους του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης καλωσόρισε την πολιτειακή, πολιτική, δικαστική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας «σε έναν χώρο – στολίδι για το Υπουργείο Δικαιοσύνης», όπως χαρακτήρισε την νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που κατασκευάστηκε στο κτήριο του Υπουργείου.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις ιστορικές προσωπικότητες της Ελληνικής Δικαιοσύνης που έθεσαν τα θεμέλια του φιλελεύθερου και δημοκρατικού χαρακτήρα των συνταγματικών θεσμών της χώρας μας, ήδη από τα επαναστατικά χρόνια.

«Στο τέλος των πρακτικών της δίκης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη θα βρει κανείς δύο λευκά μέρη που άφησαν οι συντάκτες του για να μπουν οι υπογραφές του Πολυζωίδη και του Τερτσέτη. Τα δύο αυτά λευκά μέρη, γράφει ο Δημήτρης Φωτιάδης, είναι ίσα με σήμερα η μεγαλύτερη δόξα της ελληνικής δικαιοσύνης» είπε ο κ. Τσιάρας και συμπλήρωσε: «Στο διάβα της ιστορίας της η Ελλάδα, από μια περιφέρεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατάφερε να καταστεί ένα ανεξάρτητο, σύγχρονο Κράτος του Δυτικού Κόσμου. Στην ιστορική αυτή διαδρομή η πορεία του Έθνους προσδιορίστηκε μέσα από θλιβερές αποτυχίες, αλλά και εθνικούς θριάμβους. Μέσα από ολέθρια λάθη, αλλά και σοφές αποφάσεις. Περάσαμε από τις Συμπληγάδες του εθνικού διχασμού, αλλά ανακτήσαμε την εθνική της ενότητα» είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης .

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσιάρας υποστήριξε πως «παρά τις αντιξοότητες  η Ελλάδα μπορεί να κοιτά μπροστά. Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι ήδη εδώ. Τώρα, μπορούμε, όλοι μαζί ,να κάνουμε το επόμενο βήμα».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Σακελλαροπούλου, που προλόγισε τον Καθηγητή Μαζάουερ αναφέρθηκε τόσο στο έργο του, ο οποίος  κατατάσσεται  παγκοσμίως στους πλέον διακεκριμένους μελετητές της ιστορίας του Ελληνικού Έθνους  και των Βαλκανίων, όσο και στο νέο του βιβλίο για το 1821.

 

Προηγούμενο άρθρο Ασφαλτόστρωση προς κτηνοτροφικές μονάδες στην Τοπική Κοινότητα Μητρόπολης
Επόμενο άρθρο 4 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα