Ειδήσεις

Κωστής Νούσιος: Το περιβάλλον είναι …στο κόκκινο


Η πρώτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το ανθρώπινο περιβάλλον, η Διάσκεψη της Στοκχόλμης το 1972,  οδήγησε στη δημιουργία του UNEP  και στον ορισμό της 5ης Ιουνίου κάθε έτους ως Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

50 χρόνια μετά το μήνυμα της Διάσκεψης εκείνης  ‘’ Μόνο μία Γη΄΄αποτελεί το κεντρικό σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, με τη Σουηδία ως οικοδεσπότη των εκδηλώσεων να καλείται να αναδείξει τις πιο πιεστικές περιβαλλοντικές ανησυχίες και να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες της χώρας μας και τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κλίματος και της φύσης.

Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υπερκατανάλωσης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, της αλόγιστης υπερκατανάλωσης των φυσικών πόρων και της αύξησης του πληθυσμού της γης, το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίστηκε με αποτέλεσμα την ανισορροπία μεταξύ των χωρών του αναπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Αυτό οδήγησε στη συνεργασία κρατών, φορέων και συλλόγων και στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου κινήματος για την ισοκατανομή των περιβαλλοντικών βαρών και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση του UNEP, (Making Peace with Nature), που εκδόθηκε πέρυσι, ο μετασχηματισμός των κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων σημαίνει βελτίωση της σχέσης μας με τη φύση, κατανόηση της αξίας της και τοποθέτηση της αξίας αυτής στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων. Το περιβαλλοντικό αυτό πρόγραμμα του ΟΗΕ είναι η κορυφαία παγκόσμια φωνή για το περιβάλλον. Ενθαρρύνει τη συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος, εμπνέει, ενημερώνει και δίνει τη δυνατότητα στα έθνη και στους λαούς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο το περιβαλλοντικό μέλλον των επόμενων γενεών.

Στη χώρα μας υλοποιείται από το 2020 ένα πρόγραμμα 6+1 σημείων για ένα από τα βασικότερα στοιχεία που επηρρεάζουν το περιβάλλον, το κλίμα και την κλιματική αλλαγή. Έξι πρωτοβουλίες που αφορούν κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την απαλλαγή από τη χρήση άνθρακα, τις διασυνδέσεις για τη μεταφορά πράσινης ενέργειας και την προστασία των οικοσυστημάτων, που υποστηρίζονται από ένα νέο Κλιματικό Νόμο.

Η περιβαλλοντική συνείδηση και η περιβαλλοντική ευθύνη είναι έννοιες ταυτόσημες. Και συνάμα απαραίτητες σε μια – ίσως – τελευταία ευκαιρία να σώσουμε το σπίτι μας, τη ΓΗ.

 

 

Προηγούμενο άρθρο 4ο κύπελλο Φιλίας ΙΡΑ Νις – Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η ακολουθία του Αγιασμού επί τη ενάρξει της αντιπυρικής περιόδου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσης