Ειδήσεις

Κούλιες, καζάρμες και λημέρια ληστών ζωντανεύουν στο οδοιπορικό του Στέφανου Σταμέλλου


Με μεγάλη συμμετοχή κοινού και ζωηρό ενδιαφέρον παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα το βιβλίο του Στέφανου Σταμέλλου «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό: ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας» (εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος, Αθήνα 2018). Η βιβλιοπαρουσίαση  διοργανώθηκε από το Δίκτυο Μουσείων Νομού Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας και στηρίχτηκε από το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων και το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας. Μήνυμα για την επιτυχία της εκδήλωσης απέστειλε γραπτά ο Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του νομού, Κώστας Τσιάρας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αυλή του φιλόξενου καφέ «Μύλος est. 2019» (παλιός μύλος Κολέτσου), άνοιξε το μουσικό σχήμα των μαθητών Φίλιππου Παλαπέλα, Γιάννη Ρίτσιου και Ειρήνης Σουφοπλάκου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή τους Άγγελου Παλαπέλα, ενώ το κοινό μπορούσε παράλληλα να βλέπει εικόνες από τα πρώτα σύνορα του ελληνικού κράτους στα ορεινά του νομού Καρδίτσας, υλικό που επιμελήθηκε ο Βασίλης Στάθης.

 Για το βιβλίο μίλησαν οι Φένια Λέκκα, Δρ. Ιστορίας- Μουσειολόγος (Μουσείο Πόλης Δήμου Καρδίτσας & Δίκτυο Μουσείων Νομού Καρδίτσας), Παναγιώτης Συρούκης, αρχαιολόγος (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας  Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας ΥΠΠΟΑ), Παντελής Μανώλης, πρόεδρος ΕΟΣΚ και ο συγγραφέας. Την παρουσίαση συντόνισε η Κατερίνα Σταθοπούλου, φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Μαρία Μπαρμπατσάλου, δικηγόρος-θεατρολόγος.

Η Φένια Λέκκα τόνισε τον βιωματικό χαρακτήρα του βιβλίου και τη σημασία του ως χρηστικού οδηγού για να οικοδομήσει ο καθένας μας τη δική του σχέση με το παρελθόν και τη φύση. Ο Παναγιώτης Συρούκης μετέφερε τη θετική στάση της Υπηρεσίας Νεωτέρων του ΥΠΠΟΑ απέναντι σε τέτοιες συνδυαστικές και συλλογικές πρωτοβουλίες ανάδειξης της ιστορίας και του αρχιτεκτονικού αποθέματος και αναφέρθηκε στην πρόσφατη προσπάθεια διάσωσης των κτισμάτων της συνοριογραμμής του 1881 από την Υπηρεσία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Παντελής Μανώλης μίλησε για τα πολύ ενδιαφέροντα «ευρήματα» που προέκυψαν από την εμπειρία των ορειβατών της Καρδίτσας και εκείνου προσωπικά σε σχέση με τα πρώτα σύνορα του ελληνικού κράτους, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας τη μαρτυρία του βιβλίου με πληροφορίες και οπτικό υλικό, το οποίο προβαλλόταν κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του. Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο συγγραφέας, Στέφανος Σταμέλλος. Μίλησε για τους λόγους που τον οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου και πρότεινε τρόπους δημιουργικής αξιοποίησης της δουλειάς του από τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε η «υποφωτισμένη» αυτή ιστορική περίοδος να γίνει ευρύτερα γνωστή σε σχέση τη νοτιοδυτική Θεσσαλία και όχι μόνο, και να ανοίξει προοπτικές για την ανάπτυξη του ορεινού όγκου μέσα από την ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής.

Την επομένη της εκδήλωσης, ο συγγραφέας και τα μέλη του ΕΟΣΚ, Παντελής Μανώλης και Αντώνης Παπαδάκος, περπάτησαν μαζί με συνεργάτες του Δικτύου Μουσείων μέρος της οριογραμμής κοντά στο διάσελο Καραμανώλη, στη Μονή Πελεκητής, στην Καστανιά και στη Μούχα και παραχώρησαν στην κάμερα προφορική μαρτυρία για τις ανάγκες της δράσης του Δικτύου που είναι σε εξέλιξη. Θυμίζουμε ότι η δράση «Το ημιτελές ’21στην ΝΔ Θεσσαλία» έχει στόχο την ανάδειξη των 60 χρόνων που μεσολάβησαν από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ως την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας, το 1881, στην περιοχή μας και ανήκει στις επιχορηγούμενες δράσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πράσινο φως για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου
Επόμενο άρθρο Διανομή αγαθών στο Θεοδωρίδειο Κέντρο Ορίζοντες από το Ίδρυμα Μοιράζομαι