Ειδήσεις

Κυψέλη Καινοτομίας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλία


To Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (iBO/EKETA) διοργάνωσε με την υποστήριξη του δήμου Λάρισας αλλά και φορέων της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλίας εκδήλωση με τίτλο «ΙΒΟ | ΕΚΕΤΑ 2.0: Κυψέλη Καινοτομίας & Ανάπτυξης στη Θεσσαλία», την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 17:00 στο ξενοδοχείο Divani Palace Larissa, στη Λάρισα.

Το ΙBO περνά στη νέα εποχή του ΕΚΕΤΑ 2.0 με τη δημιουργία συμπλέγματος ερευνητικών υποδομών του Ινστιτούτου στην πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, τη Λάρισα. Στόχος είναι το ΙΒΟ | ΕΚΕΤΑ να γίνει κόμβος καινοτομίας και ερευνητικός πόλος στη Θεσσαλία, επεκτείνοντας τα σύνορά του στην υπόλοιπη χώρα αλλά και εκτός αυτής.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας ως επιταχυντή στην ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, καθώς και η παρουσίαση των στρατηγικών πλάνων του Ινστιτούτου στην ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στις εξελίξεις της Ψηφιακής και Αειφόρου γεωργίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το IBO | EKETAεπικεντρώνεται στον επιστημονικό τομέα της Αγρο-τεχνολογίας μέσω της ενσωμάτωσης πολύ-συλλεκτικών ερευνητικών μονάδων και διεπιστημονικών ειδικοτήτων. Ταυτόχρονα, οι ερευνητικές δραστηριότητες του IBO | ΕΚΕΤΑ στον τομέα της Αγρο-τεχνολογίας περιλαμβάνουν την ορθολογική περιβαλλοντική διαχείριση και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των δραστηριοτήτων της αγροτικής παραγωγής προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήτανο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός,ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, οΑντιδήμαρχος Βιώσιμης Κινητικότητας και Συστημάτων Έξυπνης πόλης κ. Ντίνος Διαμάντος, ο Διευθυντής Ιδ. Γραφείου Υφ. Έρευνας και Καινοτομίαςκ. Μιχάλης Δρίτσαςκαι ο Πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ κ. Δημήτριος Τζοβάρας.

Ο κ. Δρίτσας τόνισε: «Η δημιουργία του IBO | EKETA 2.0 είναι ένα έργο πνοής για τη Θεσσαλία αλλά και την Ελλάδα.Η περιοχή της Θεσσαλίας αποτελεί τοκατάλληλο πεδίοανάπτυξης σύγχρονων τεχνολογιών καιθα αποτελέσει κόμβο καινοτομίας στον τομέα της αγροδιατροφικής αλυσίδας».

 

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΤΑ κ. Τζοβάρας με έμφαση αναφέρθηκε στη σημασία του ΕΚΕΤΑ 2.0σεΕυρωπαϊκό επίπεδοκαι στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην Ελλάδα. Ειδικότεραδήλωσε: «Οι νέες υποδομές του ΙΒΟ στη Θεσσαλία θα ενισχύσουν και θα ενδυναμώσουντην έρευνα και τηνκαινοτομία στον πρωτογενή τομέα».

Στη συνέχεια, οκ. Καλογιάννης υποστήριξε: «Η συνεργασία του δήμου Λαρισαίων με το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (ΙBO) χτίζει τον εμπορικό δρόμο για την εγκατάσταση μίας νέας υποδομής που θα υλοποιηθεί σε δημοτική έκταση. Για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και ειδικά για τη Λάρισα, η καινοτομία και η έρευνα πρέπει σιγά σιγά να ενσωματωθούν στη γεωργική παραγωγή και τον αγροτικό τομέα».

«Το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας είναι κομβικό, καθώς όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο και το αδιέξοδο είναι περιβαλλοντικό-οικολογικό. Χρειάζεται οικολογική αφύπνιση. Τα ποτάμια στερεύουν, ο αέρας μολύνεται, η γη ξηραίνεται και οπωσδήποτε θα υπάρξει και βιολογικό πρόβλημα. Το Ινστιτούτο θα αποτελέσει πρωταγωνιστικό ρόλο με την προσφορά των υπηρεσιών του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας κ. Διονύσης Μπόχτης εξήγησε τις βασικές αρχές του Ινστιτούτου και έδωσε έμφαση στον προσανατολισμό του Ινστιτούτου στην Εφαρμοζόμενη Έρευνα. Σχετικά με τις νέες υποδομές, ανέφερε: «Προετοιμάζουμε το έδαφος για την εγκατάσταση του Ινστιτούτου στην περιοχή της Λάρισας. Ο φυσικός χώρος ενός Ινστιτούτου Αγρο-τεχνολογίας δε μπορεί παρά να είναι στην «καρδιά» της παραγωγής. Μέσω της επένδυσης ΕΚΕΤΑ 2.0 και με τις νέες υποδομές του ΙΒΟ στη Λάρισα, η εναρμόνιση έρευνας-παραγωγής θα είναι εφικτή».

Προηγούμενο άρθρο Ανάγκη στελέχωσης των μικρών πεδινών Δήμων
Επόμενο άρθρο Θάνος Σκάρλος: Ο Δήμος Σοφάδων παραμένει στο πλευρό της υγιούς επιχειρηματικότητας