Ειδήσεις

Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτην Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 10 Σεπτεμβρίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.

Κατά τη Θεία Λειτουργία μετείχε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτινής κ. Μάξιμος.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι τόσο το αποστολικό όσο και το ευαγγελικό ανάγνωσμα, μας προετοιμάζουν για τη μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Το αποστολικό ανάγνωσμα αναφέρεται στην προς Γαλάτας επιστολή του αποστόλου Παύλου, στην οποία λέει, ότι ο άνθρωπος του Χριστού, δεν μπορεί να καυχάται για τίποτε άλλο στη ζωή του, παρά μόνο για τον σταυρό του Ιησού Χριστού, δηλαδή για την εκούσια σταυρική Του θυσία και την Ανάστασή Του.

Το ευαγγελικό ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννην ιερό ευαγγέλιο, αναφέρεται στην αγάπη του Θεού Πατέρα για τον πεπτωκότα άνθρωπο, που είναι τόσο μεγάλη, ώστε να στείλει τον Υιό Του στη γη, να προσλάβει την ανθρώπινη φύση και να την θεώσει. Και με την θυσία Του πάνω στο Σταυρό, καθάρισε τους ανθρώπους από την αμαρτία και τους οδήγησε στην σωτηρία.

Ο Χριστός μας υποδεικνύει, ότι για να οδηγηθούμε στη σωτηρία, πρέπει η ζωή μας να είναι σταυρική, θυσιαστική και αυτό προϋποθέτει να έχουμε ταπείνωση. Όπως άκρα ταπείνωση έχει ο Χριστός, ο Οποίος ως Δημιουργός, προσλαμβάνει το φύραμα του δημιουργήματός Του και γίνεται Ίδιος με αυτό.

Η Εκκλησία με τα Μυστήριά της, μας δίδει την συνεχή παρουσία του Θεού και τη σωτηρία του ανθρώπου και μας προετοιμάζει για το γεγονός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που είναι η δόξα του Χριστού και η νίκη του κάθε Χριστιανού κατά των δαιμόνων.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Θεσσαλία, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και στην ανάγκη να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πληγέντες αδελφούς μας.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του, για την ευαισθησία και την βοήθεια που προσφέρουν οι νέοι μας προς τους πληγέντες συνανθρώπους μας και τόνισε, ότι αυτή η στάση τους μας επιβεβαιώνει, ότι μέσα στην απελπισία και στη θλίψη, μπορούν να γεννούν την ελπίδα και αυτό προκαλεί χαρά και δοξολογία προς τον Θεό.

Τόνισε την ανάγκη να προσευχόμαστε θερμά για τους πληγέντες αδελφούς μας και για τους ανθρώπους που σύσσωμοι αγωνίζονται για την ανακούφισή τους και να προσπαθούμε να ζούμε πνευματική ζωή κοντά στον Θεό, ώστε και τα στοιχεία της φύσης να υποτάσσονται κι εμείς να μπορούμε να έχουμε ειρήνη, ομόνοια και ασφάλεια στη ζωή μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Ανθρωπιστική βοήθεια παραδόθηκε μέσω του Επιμελητηρίου Καρδίτσας στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Επόμενο άρθρο Οικοδόμοι Καρδίτσας: Ομάδες αποκατάστασης και καθαρισμού των πληγέντων