Ειδήσεις

Λάμπρος Καρελάς: Τα Παιδιά από την Πάτρα γράψαμε την ιστορία μας – Ο Καρδιτσιώτης ταλαντούχος καλλιτέχνης μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 για τη θρυλική επανένωση του πιο δημοφιλούς λαϊκού συγκροτήματος


Για τη θρυλική επανένωση του δημοφιλέστερου λαϊκού συγκροτήματος «Τα Παιδιά από την Πάτρα», που θα ανταμώσουν ξανά στη σκηνή, για λίγες μοναδικές εμφανίσεις στην Αθήνα, μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 ο ταλαντούχος καλλιτέχνης Λάμπρος Καρελάς.

Ο αγαπητός μουσικός και ερμηνευτής, το δικό μας παιδί, που πάντα τιμάει τον τόπο καταγωγής του, την Καρδίτσα, ήταν καλεσμένος, την Τετάρτη 22 Μαϊου, στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 – 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε στη φοβερή αυτή επανένωση, περιέγραψε τα συναισθήματά του γι ΄ αυτή την καλλιτεχνική επιστροφή, θυμήθηκε μαζί μας την ιστορία του συγκροτήματος και πολλά ακόμη περιστατικά από την κοινή τους πορεία και όχι μόνο.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του πάντα απολαυστικού Λάμπρου Καρελά στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Συνήθως οι επιθετικοί προσδιορισμοί ενέχουν μια υπερβολή αλλά στην προκειμένη περίπτωση, όταν μιλάμε για μια θρυλική επανένωση, είναι η μοναδική λέξη που μπορεί να το περιγράψει. «Τα Παιδιά από την Πάτρα», το δημοφιλέστερο λαϊκό συγκρότημα της δεκαετίας του 1980, με τις αμέτρητες επιτυχίες και με πωλήσεις εκατοντάδων χιλιάδων δίσκων, ανταμώνουν ξανά.  Έτσι είναι; Καλησπέρα κ. Καρελά από την Καρδίτσα και το Ηχόραμα 100,8

Απάντηση: Τα φιλιά μου στην πόλη και στον σταθμό, τον τόσο φιλόξενο, το Ηχόραμα 100,8.

Όντως, ήταν μια πολύ ευτυχής συγκυρία που, μετά από 30 χρόνια, ξαναβρίσκομαι με τους ανθρώπους που ξεκινήσαμε μαζί, από φοιτητές, όλη αυτή την ιστορία.

Αυτό που έχω να πω είναι ότι ξέρω πως θα ζήσω πολύ συγκινητικές στιγμές γιατί, όπως και να το κάνεις, με αυτά τα παιδιά μεγάλωσα, ανδρωθήκαμε μαζί στους ίδιους χώρους, κάναμε τεράστιες επιτυχίες, πάμπολλες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Γράψαμε την ιστορία μας όπως την ξέρουν οι περισσότεροι Έλληνες τουλάχιστον που έχουν ιδέα του τι σημαίνει «Τα Παιδιά από την Πάτρα».

Ερώτηση: Πως γεννήθηκε, λοιπόν, αυτή η ιδέα; Ποιανού πρωτοβουλία ήταν;

Απάντηση: Εγώ, εδώ και έναν χρόνο, δούλευα σε αυτό τον χώρο, το «εν Μοσχάτω», Παρασκευές και Σάββατα. Φέτος, λοιπόν, ο χώρος αυτός πήγε εξαιρετικά καλά.

Είχα και την τύχη να φιλοξενώ αρκετές φορές πολλούς συμπατριώτες Καρδιτσιώτες. Και πάντα με την ευγενική χορηγία του κουμπάρου μου, του Θανάση Τσιρογιάννη.

Κάποια στιγμή, λοιπόν, ήρθαν τα παιδιά να με ακούσουν ως πελάτες. Τους ανέβασα και τραγουδήσαμε όλοι μαζί και εκεί μου γεννήθηκε η ιδέα του τύπου «Γιατί δεν κάνουμε κάποιες εμφανίσεις για να τελειώσει πανηγυρικά αυτή η σεζόν;».

Το δέχτηκαν και να ΄ μαστε ξανά μαζί στο πατάρι του φιλόξενου αυτού χώρου, του καλύτερου χώρου για μένα στην Αθήνα όπου, εκτός από την εξαιρετική μουσική, και τις εναλλαγές των σχημάτων που έχει όλη την εβδομάδα, έχει και καταπληκτικό φαγητό.

Δηλαδή, είναι ένας χώρος ο οποίος συνδυάζει τα πάντα.

Ερώτηση: Που και πότε θα συμβούν όλα αυτά τα ωραία; Και με ποιους συντελεστές;

Απάντηση: Το Σάββατο 25 Μαϊου ξεκινάμε και για τρία ακόμα διήμερα. Παρασκευή και Σάββατο.

Όσον αφορά στους συντελεστές, θα είναι ο Βαγγέλης Δεληκούρας ο οποίος έχει γράψει πάμπολλα τραγούδια των Παιδιών.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω τις «Μπύρες», το «Πίκρανες τον φαντάρο», το «Δεν χρωστάω». Έχει γράψει πολύ μεγάλες επιτυχίες.

Επίσης, ο Αργύρης Παπαγεωργίου ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός τραγουδιστής.

Σκέψου ότι εγώ, όταν ξεκινήσαμε μαζί, τον είχα είδωλο. Ο διακαής μου πόθος ήταν να τον φθάσω ερμηνευτικά.

Συν μια εξαιρετική πενταμελή ορχήστρα με σολίστ του μπουζουκιού, τον Βασίλη Παπαδόπουλο ο οποίος είναι ένας μπουζουξής που έχει παίξει με όποιο μεγάλο όνομα υπάρχει στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Θα σας απολαύσουμε και την Καρδίτσα; Υπάρχουν τέτοια σκέψεις ή σχέδια;

Απάντηση: Να πω κάτι; Δεν εξαρτάται από μένα. Αν ακούει κάποιος υπεύθυνος εκεί, εγώ ανοιχτός είμαι σε όλα αυτά.

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, δεν ξέρω τι έχει συμβεί και δεν μας φιλοξενεί η πόλη. Δεν ξέρω τι έχει αλλάξει, αλλά εντάξει. Όλα αυτά είναι θεμιτά.

Ερώτηση: Και μπορεί το συγκρότημα να λέγεται «Τα Παιδιά από την Πάτρα», αλλά, παρά τον τίτλο του, όλοι εσείς καταγόσασταν από άλλα μέρη της Ελλάδας. Πάμε να θυμηθούμε αυτή την ωραία ιστορία για το πώς γεννήθηκαν «Τα Παιδιά από την Πάτρα»;

Απάντηση: Βρεθήκαμε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, ο καθένας από διαφορετική πόλη, ο καθένας σε διαφορετικά Τμήματα του Πανεπιστημίου, και συγκυριακά, ας πούμε εγώ βρέθηκα με τον Αργύρη πρώτα ο οποίος με άκουσε να παίζω με κάτι φίλους Καρδιτσιώτες συμφοιτητές στην Πλατεία Υψηλών Αλωνιών στην Πάτρα, ένα βράδυ, τέλη Μαϊου θυμάμαι, ο οποίος με άκουσε να παίζω ακορντεόν και να τραγουδάω και μου λέει «Θα έρθεις μαζί μου το χειμώνα να δουλέψουμε μαζί».

Εκεί μας άκουσε ο Βαγγέλης ο Δεληκούρας ο οποίος ήθελε διακαώς να ενταχθεί στο συγκρότημα και μετά ο τελευταίος που μπήκε, δύο χρόνια μετά, ήταν ο Χρήστος ο Παπαδόπουλος από τα Γρεβενά που τον ακούσαμε να παίζει ηλεκτρική κιθάρα και μετά έμαθε να παίζει μπουζούκι και ήταν εξαιρετικός, όπως και συνθέτης βέβαια. Αλλά και εξαιρετικός σολίστ του μπουζουκιού. Αλλά, δυστυχώς, λόγω υποχρεώσεων, δεν θα είναι μαζί μας. Είχε όλη τη διάθεση, όμως είχε κλείσει κάποια πράγματα και δεν μπορεί να το κάνει.

Κάπως έτσι, εξελικτικά, δημιουργήθηκαν τα «Παιδιά από την Πάτρα».

Ερώτηση: Η μεγαλύτερη επιτυχία σας ήταν, και παραμένει, το τραγούδι «Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός».

Απάντηση: Ήταν αυτό το τραγούδι που ουσιαστικά μας άνοιξε τις πόρτες σε αυτό που λέγεται ελληνικό μουσικό στερέωμα.

Ήταν ένα παλιό ξεχασμένο τραγούδι του Άκη Πάνου που το πρωτοτραγούδησε ο Γιώργος Χατζηαντωνίου.

Το βρήκα σε ένα μικρό δισκάκι, σε ένα σπίτι στην Πάτρα όπου ήταν ένας φίλος που με φώναζε συνέχεια «Έλα να δεις κάτι, να ακούσεις» και εκεί το βρήκα.

Και, βέβαια, ένας άλλου που είχε μεγάλη συμβολή στα τραγούδια του πρώτου δίσκου, που πούλησε κοντά στο μισό εκατομμύριο δίσκους, ήταν ο δικός ο Μπαλογιάννης ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή. Είχε το ταβερνάκι κοντά στην εκκλησία της Παναγίας.

Εγώ πήγαινε πιτσιρικάς και άκουγα δισκάκια. Γιατί αυτός είχε μια τεράστια συλλογή.

Και ίσως είμαι ο μοναδικός που του δάνεισε δίσκους στο σπίτι για να τους ηχογραφήσω σε κασέτες τότε.

Εκεί, βρήκα στην Κυψέλη, στο Παγκράτι, μια άλλη επιτυχία, πάλι του πρώτου δίσκου, και άλλα τραγούδια. Τον έχω ευχαριστήσει χίλιες φορές γι ΄ αυτή τη συμβολή του.

Κάπως έτσι ξεκίνησε.

Ερώτηση: Στην Ελλάδα του σήμερα, ο σύγχρονος άνθρωπος πόσο συχνά χρειάζεται να πει αυτή τη φράση; Αυτό το «Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός»; Εσείς από πού αντλείτε δύναμη στην καθημερινότητά σας;

Απάντηση: Στην καθημερινότητά μου αντλώ δύναμη μόνο από τον εαυτό μου. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να πιαστείς αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είναι τα πράγματα.

Και, βέβαια, τους ανθρώπους που με στηρίζουν, τη γυναίκα μου, το περιβάλλον μου, οι φίλοι μου και εννοείται τα παιδιά μου.

Οι άνθρωποι, αν δεν έχουν τις μικρές αγαπημένες τους παρέες, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Όπως είπε και ο Διονύσης Σαββόπουλος «Οι παρέες γράφουν ιστορίες».

Ερώτηση: Επόμενα δικά σας καλλιτεχνικά σχέδια για το άμεσο μέλλον; Ετοιμάζετε νέα τραγούδια;

Απάντηση: Θα κάνω συναυλίες το καλοκαίρι.

Επίσης, κυκλοφόρησε ένα τραγούδι πριν από έναν μήνα με τον Γιώργο Νταλάρα το οποίο, από ό,τι ξέρω, το «παίζετε», και την επόμενη εβδομάδα θα κυκλοφορήσω ένα τραγούδι με τον Παντελή Θαλασσινό που θα σας το στείλω και αυτό, στο Ηχόραμα 100,8.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κερασίνα Βακουφτσή (υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) στο Ηχόραμα 100,8: Θα επιλέξουμε μια άλλη πολιτική για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επόμενο άρθρο ELVIAL: Καλωσορίζει τα EPD’ s στα προϊόντα της