Ειδήσεις

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Λύσεις στα προβλήματα των σεισμόπληκτων


Πέρασαν 23 ημέρες από τον κύριο σεισμό που έπληξε κύρια περιοχές των Δήμων Τυρνάβου, Ελασσόνας, Λάρισας, Φαρκαδώνας, Μετεώρων, Παλαμά και λιγότερο ορισμένους άλλους, αλλά οι πληγέντες κάτοικοι, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ακόμα πολλά προβλήματα, με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας Θεσσαλίας και των Δήμων, που πολλαπλασιάζονται λόγω και των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Σε αρκετά χωριά, για δεκάδες οικογένειες δεν έχει λυθεί ακόμα το ζήτημα της στέγασης, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι οικίσκοι-κοντέινερ, αφού τα σπίτια τους είναι ακόμα ακατάλληλα και διαμένουν σε σκηνές, πρόχειρα αυτοσχέδια καταλύματα ή φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και σε σπίτια συγγενών.

Υπάρχουν αρκετές ενστάσεις σεισμόπληκτων κατοίκων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, που μια σειρά επικίνδυνα σπίτια, χαρακτηρίζονται ως πράσινα.

Καθυστερούν οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200-6.000 ευρώ για απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές.

Καθυστερεί να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου για πληγέντες των οποίων οι κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες.

Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια από το κράτος ή τις δημοτικές αρχές για απομάκρυνση των μπάζων από τα πεσμένα σπίτι και άλλα κτίρια και την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτηρίων.

Δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για την καταλληλόλητα των σχολείων και οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια και υποδομές που ανήκουν στο κεντρικό κράτος, την περιφέρεια και τους δήμους.

Ξεκινάει ένας γραφειοκρατικός και οικονομικός Γολγοθάς με αποκλεισμούς και περιορισμούς (όπως το όριο των 150 τ.μ) για την αποζημίωση των πληγέντων με πρώτο βήμα την απεύθυνση τους σε ιδιώτη μηχανικό που θα συντάξει τη μελέτη επισκευής για την έκδοση της άδειας επισκευής και της στεγαστικής συνδρομής (80% κρατική επιδότηση και 20% επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με άτοκο δάνειο).

Δεν προκύπτει από πουθενά υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για την χορήγηση του 20% της στεγαστικής συνδρομής, ίσα- ίσα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην δανειοδοτηθούν σε αρκετές περιπτώσεις οι σεισμόπληκτοι λόγω των αυστηρών κριτηρίων (ηλικιακών, εισοδηματικών) που θέτουν οι τράπεζες.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει από την κυβέρνηση, την περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους, να δώσουν λύση στα επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι των παραπάνω δήμων.

– Να λυθεί εδώ και τώρα από την κυβέρνηση και την περιφέρεια, το πρόβλημα της στέγασης όλων όσων τα σπίτια τους είναι ακατάλληλα, με εξασφάλιση άμεσα οικίσκων-κοντέινερ, πλήρως εξοπλισμένων, σε όλα τα χωριά των δήμων που έχουν τα προβλήματα αυτά.

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα των ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού στην Καρδίτσα για την Τρίτη
Επόμενο άρθρο Σπουδά…ζω στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας