Ειδήσεις

Λέκκας: Fake news για επερχόμενο μεγάλο σεισμό


Τεράστιο πρόβλημα χαρακτήρισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας τα fake news όπως υποστηρίζει, σχετικά με επερχόμενο μεγάλο σεισμό. Το ρήγμα του Τυρνάβου ήδη έχει εξαντλήσει τη δυναμική και δεν δίνει μεγαλύτερο σεισμό,  ενώ ο μεγαλύτερος φονιάς είναι ο πανικός, τόνισε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Σίγουρα θα είναι πλούσια η μετασεισμική ακολουθία και σίγουρα οι πληγωμένες κατασκευές αντιμετωπίζουν προβλήματα στατικότητας, επεσήμανε ο κ. Τσελέντης, συνιστώντας προσοχή και έλεγχο στα κτίρια, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ στην ΕΡΤ.

Remaining Time-0:01

Fullscreen

Mute

Το σεισμικό δυναμικό αυτού του ρήγματος σπάνια πάει πάνω από 6 Ρίχτερ, αλλά η μετασεισμική ακολουθία είναι πλούσια αφού το εστιακό βάθος ήταν μόλις 8 χιλιόμετρα.

‘Οπως είπε, ο ρηχός σεισμός προκαλεί ειδική κατηγορία κυμάτων, τα επιφανειακά, με χαρακτηριστικό τους τις μεγάλες αποστάσεις, γι αυτό και τα 5,9 Ρίχτερ έγιναν αισθητά στην Πάτρα, την Πρέβεζα μέχρι και στην Αθήνα, πρόσθεσε.

Σε όλους τους σεισμούς τα σχολεία παθαίνουν ζημιές που σημαίνει ότι πρέπει κάτι να γίνει, επίσης παρατήρησε.

Προειδοποιώντας τον κόσμο να μην κάθεται κάτω ή κοντά σε ευάλωτες κατασκευές ο κ. Τσελέντης τόνισε ότι στην περιοχή δεν είχε σημειωθεί σεισμός 6 Ρίχτερ από το 1640 γι “γι’ αυτό είχε μαζευτεί πολλή ενέργεια”.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, οι κάτοικοι θα μείνουν σε ξενοδοχεία και σκηνές  Όπως είπε ο ίδιος «με τη συνδρομή του στρατού θα στηθούν σκηνές στο γήπεδο Δαμασίου για τη διανυκτέρευση των ανθρώπων που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν rapid tests την Πέμπτη 4/3 στους Σοφάδες
Επόμενο άρθρο Πρωτόγνωρη εμπειρία για τα ΑμεΑ της δομής Αμπελώνα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας