Ειδήσεις

Λέκκας: Τα πλημμυρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών έχουν υπερβεί τον σχεδιασμό της χιλιετίας


Η κακοκαιρία «Διομήδης» σαρώνει τη χώρα και για ακόμα μία φορά έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε πολλά σημεία στην Ελλάδα. Μιλώντας για το θέμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας αναφέρθηκε στην ανάγκη επανασχεδιασμού των υποδομών με βάση τα νέα δεδομένα. Όπως σημείωσε τα φαινόμενα τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα έντονα, και «πλήττουν περιοχές που δεν το περιμέναμε».

Άκυρος ο σχεδιασμός χιλιετίας

«Το 2017 είχαμε τα πλημμυρικά σχέδια στη Θεσσαλία με βάσει την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε τις εκτάσεις που μπορούν να πλημμυρίσουν σε επίπεδο χιλιετίας και είχαμε και την οριοθέτηση αυτών των εκτάσεων. Στον «Ιανό» το πλημμυρικό φαινόμενο κατέλαβε τις τριπλάσιες εκτάσεις. Τα φαινόμενα υπερέβησαν τον σχεδιασμό της χιλιετίας. Κάθε πρόγνωση πρέπει να τεθεί κάτω από τα νέα δεδομένα που αποκτούν μια επιταχυνόμενη διαδικασία. Το κυριότερο είναι ότι εκδηλώνονται σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαμε κάτι».

Ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «Έχουμε να κάνουμε με πολλαπλούς κινδύνους με μεγάλη ένταση σε περιοχές που δεν το περιμέναμε. Όλα αυτά συνθέτουν ένα περιβάλλον που ουσιαστικά καθορίζει ένα νέο σχεδιασμό σε επίπεδο κατασκευής τεχνικών έργων, υποδομών και κατοικιών».

Όχι μεγάλες παρεμβάσεις για αντιπλημμυρικά

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, πρέπει πια να αναλύονται οι πιθανοί κίνδυνοι που υπάρχουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια εργασιών.

«Τα έργα που σχεδιάζουμε, ακόμα και τα αντιπλημμυρικά που θεωρούμε ότι μειώνουν τους κινδύνους, στην ουσία αυξάνουν τους κινδύνους. Πρέπει να σκεφτούμε ξανά τον σχεδιασμό των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων. Έναν σχεδιασμό που απαιτεί φιλικότερες προσεγγίσεις προς το περιβάλλον και τη φύση. Όχι μεγάλες παρεμβάσεις γιατί όλα αυτά ξεπερνιούνται από τα γεγονότα».

 

ΠΗΓΗ: in.gr

Προηγούμενο άρθρο Κατάθεση αίτησης του Επιμελητηρίου για το ΣΧΟΟΑΠ του τ. Δήμου Κάμπου
Επόμενο άρθρο Στο ίδιο τραγικό έργο θεατές ξανά, οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Θεσσαλίας