Ειδήσεις

Λία Ρογγανάκη: Έφτασε ο καιρός


Όταν το πιο τρυφερό πράγμα που έχει κάνει ο άνδρας σου για σένα, είναι να σου αγοράσει ένα ζευγάρι γυαλιά, για να κρύψεις τα σημάδια της βίας ,που ο ίδιος  προκάλεσε επάνω σου, τότε πρέπει να τα δείξεις παντού και να μιλήσεις γι αυτά πριν να είναι αργά.

Αναρωτιέται κανείς, πώς γίνεται στον εικοστό πρώτο αιώνα, η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών ηλικίας 16 έως 44 ετών, παγκοσμίως, να είναι η δολοφονία τους, απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκες. Επειδή ένας άνδρας αποφάσισε πως η γυναίκα του δεν έχει δικαίωμα να τον εγκαταλείψει ή πως έκανε κάτι λάθος, φορούσε κοντή φούστα ,πήγε για καφέ ,δεν φορούσε μαντήλα, δεν μαγείρεψε και πρέπει να το πληρώσει με την ζωή της .

Καθημερινά γινόμαστε θεατές μιας απίστευτης βίας κατά των γυναικών ενώ στους σχολιασμούς της κοινής γνώμης φαίνεται να κυριαρχούν αναχρονιστικά ,σεξιστικά στερεότυπα. Χιλιάδες υπεραπλουστευμένες κρίσεις και κοινωνικές πεποιθήσεις, μέσα στην καθημερινότητά μας,  διαμορφώνουν και αναπαράγουν αντιλήψεις και απόψεις σχετικά με τα φύλα και καθορίζουν την συμπεριφορά μας.

Οι άνδρες είναι καλύτεροι στην πολιτική από τις γυναίκες. Οι  άνδρες είναι καταλληλότεροι από τις γυναίκες σε ανάληψη ρόλων ευθύνης ή ηγεσίας ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίζονται σε βοηθητικούς ρόλους. Οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές από τους άντρες. Οι γυναίκες χορεύουν καλύτερα από τους άνδρες. Οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα στη φροντίδα των παιδιών από τους άνδρες.Οι γυναίκες αγαπούν τα παιδιά πιο πολύ από τους άνδρες.Οι γυναίκες κουτσομπολεύουν πιο πολύ από τους άνδρες.Το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό μιας γυναίκας είναι η ωραία της εμφάνιση.

Οι άντρες είναι καλύτεροι από τις γυναίκες στο να κερδίζουν χρήματα. Οι άντρες πρέπει να είναι ψηλότεροι από τις γυναίκες.Οι άντρες είναι καλύτεροι οδηγοί από τις γυναίκες.Οι άνδρες δεν συμπαθούν τις γυναίκες που είναι πιο έξυπνες από αυτούς. Οι άνδρες είναι πιο βίαιοι από τις γυναίκες. Οι άνδρες δεν είναι σωστό να κλαίνε.Οι άνδρες πρέπει να φέρνουν πιο πολλά χρήματα στο σπίτι από τις γυναίκες.Κάτι δεν πάει καλά με τις γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν παιδί

Πώς δημιουργούνται οι πεποιθήσεις ότι η γυναίκα δεν είναι εξίσου άξια με τον άνδρα; Τί εξωθεί έναν άνδρα στην απαξίωση, την εκμετάλλευση ή την κακοποίηση μιας γυναίκας;

Όταν οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως κατώτερες αυτό ενθαρρύνει την βία εναντίον τους. Όταν οι άνδρες προσπαθούν να αποδείξουν ότι είναι ανώτεροι, εμφανίζουν άγχος και επιθετικότητα. Οι ρίζες της έμφυλης βίας βρίσκονται στην απουσία σεβασμού προς τις γυναίκες και αυτό είναι κάτι που εκπαιδεύεται.

Το πρώτο μάθημα σεβασμού δίνεται στο σπίτι ,και ακολουθεί το σχολείο .Η επιρροή συνεχίζεται με τις ταινίες ,τα τραγούδια,τις παρέες,  που συχνά δείχνουν στο αγόρι το παράδειγμα ενός άνδρα παλληκαρά, επιθετικού και αναιδή.

Προκειμένου να περιοριστεί η έμφυλη βία δεν αρκεί η αυστηροποίηση των ποινών. Είναι απαραίτητο να γίνουν ουσιαστικές μεταβολές, άλλωστε δεν είναι μόνο θέμα μόρφωσης, είναι θέμα παιδείας και ενσυναίσθησης. Η εκπαίδευση όλων, κοριτσιών και αγοριών, από τις μικρές ηλικίες, γονέων ,εκπαιδευτικών, δημοσιογράφων, αστυνομικών,δικαστικών  είναι η καταλληλότερη και πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμα πρόληψη.

Στοχεύοντας στην αλλαγή της ανδρικής κουλτούρας σχετικά με τις αντιλήψεις και τις συμπεριφορές προς το άλλο φύλο χρειάζεται σωστή διαπαιδαγώγηση, δείχνοντας μηδενική ανοχή σε κάθε είδους σεξιστικές εκφράσεις ή εικόνες(στίχοι,διαφημίσεις,ταινίες,ΜΜΕ,κοινωνική δικτύωση)που αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως αντικείμενα,τις μειώνουν και υποτιμούν τις ικανότητες τους.

Έφτασε ο καιρός  να απομυθοποιήσουμε όλα εκείνα τα στερεότυπα μέσα από τα οποία διαστρεβλώνουμε τον κόσμο. Το χρωστάμε στη Γαρυφαλλιά, στην Ελένη, στη Κλειώ ,στην Καρολάιν ,στην Τζεβριέ και σε όσες δολοφονήθηκαν γιατί γεννήθηκαν γυναίκες. Έφτασε ο καιρός  να μάθουμε στα παιδιά να αναγνωρίζουν την ίση αξία της γυναίκας και του άνδρα δείχνοντας μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές σεξισμού.

Όταν όλοι, αντιμετωπίσουμε την κακοποίηση των γυναικών σαν δικό μας πρόβλημα και εργαστούμε για να το λύσουμε  τότε μόνο θα  μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Καιρός να βάλουμε νέους σπόρους και να τους ποτίσουμε. Ναι, έχει φτάσει πλέον η ώρα.

 

 

Αγλαΐα( Λία) Ρογγανάκη

 

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής

Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

 

Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής

Ισότητας των Φύλων

Περιφέρειας Θεσσαλίας

Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων

και Προαγωγής της Υγείας ΠΕ Καρδίτσας

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πανηγύρισε το Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Αικατερίνης, του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καρδίτσης
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα