Ειδήσεις

Λία Ρογγανάκη: Για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις


Αν οι νέοι αποτελούν το μέλλον του τόπου μας τότε τα ναρκωτικά απειλούν το μέλλον μας.Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε μέλλον οφείλουμε να προστατεύσουμε τους νέους μας από τα ναρκωτικά.

Ο εθισμός στα ναρκωτικά αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας το οποίο επηρεάζει ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων και ιδιαίτερα νέων, έχοντας τεράστιες επιπτώσεις σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Η εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την έντονη προσήλωση ενός ατόμου προς ένα αντικείμενο ή άλλο άτομο. Ο εξαρτημένος χτίζει και επικεντρώνει τη ζωή του γύρω από το αντικείμενο της εξάρτησής του.
Η εξάρτηση είναι μια παρόρμηση. Μια επαναληπτική συμπεριφορά που πραγματοποιείται   χωρίς το άτομο να ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα που θα έχει στη ζωή του.

Για πολλά χρόνια η εξάρτηση θεωρούνταν   επιλογή του  ατόμου, δείγμα ανωριμότητας ή ανίσχυρου χαρακτήρα,

Η επιστημονική πρόοδος των τελευταίων 30 ετών, έχει αναδείξει ότι ο εθισμός είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος του εγκεφάλου, που έχει πολλές ομοιότητες με άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος, τόσο ως προς την αιτιολογία (π.χ. κληρονομικότητα, επιρροές περιβαλλοντικών παραγόντων και συμπεριφορών) όσο και ως προς την αντιμετώπιση (π.χ. εκδήλωση και πορεία της διαταραχής, απόκριση σε φαρμακευτική αγωγή και αλλαγή του τρόπου ζωής).

Ο πειραματισμός με τη χρήση ουσιών είτε ως απόρροια αντίδρασης στους γονείς είτε σαν μια έκφραση επαναστατικής συμπεριφοράς στην εφηβεία. Γενετικά αίτια, έλλειψη συναισθηματικής στήριξης, αδυναμία διαχείρισης των έντονων συναισθημάτων , η έλλειψη επικοινωνίας με τους γονείς , τα παιδικά τραύματα (πολύ συχνά θύματα κακοποίησης γίνονται χρήστες )είναι κάποια από τα αίτια που κάποιος παίρνει ναρκωτικά.

Σε όλες αυτές τις κατηγορίες νέοι άνθρωποι νομίζουν ότι τα ναρκωτικά είναι η λύση στο πρόβλημα τους . Αλλά τελικά, τα ναρκωτικά γίνονται το πρόβλημα τους.

Η πρόληψη δεν αποτελεί μια εύκολη επιλογή, αλλά παραμένει η καλύτερη λύση καθώς παρέχει στις κοινωνίες τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων και μακροπρόθεσμης μείωσης της χρήσης ναρκωτικών και της εκδήλωσης αντικοινωνικών συμπεριφορών.

Το κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων της Καρδίτσας βρίσκεται δίπλα στους νέους και τις οικογένειες τους με την εφαρμογή  προγραμμάτων Πρόληψης που αφορούν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλλά και συμπεριφορές που μπορούν να χαρακτηριστούν εξαρτητικές. Η πρόληψη αποσκοπεί στη θωράκισή των εφήβων  απέναντι στους παράγοντες και τις συνθήκες που τους καθιστούν ευάλωτους στο να αναπτύξουν συμπεριφορές που βλάπτουν τη σωματική, ψυχική και πνευματική τους υγεία

Ο αγώνας κατά των ναρκωτικών χρειάζεται συνεχώς παρεμβάσεις ενημέρωση, εκπαίδευση των ειδικών.

Το κέντρο πρόληψης εξαρτήσεων της Καρδίτσας πραγματοποιεί δράσεις σε σχολεία, εργασιακούς χώρους, συλλόγους, τοπικούς φορείς, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες  σχετικά με τα αίτια που οδηγούν τους νέους στα ναρκωτικά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τους στρέψουν σε πιο υγιείς επιλογές και στάσεις ζωής.

Τα ναρκωτικά είναι μια κοινωνική νόσος  που μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί. Μένει μόνον να το πιστέψουμε, να ενημερωθούμε και να το στηρίξουμε.

Γράφει η Αγλαΐα( Λία) Ρογγανάκη,  Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός, Πρόεδρος  Κέντρου  Πρόληψης Καρδίτσας,   Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής   Ισότητας  των Φύλων                                                                             

Προηγούμενο άρθρο Το ΚΚΕ Θεσσαλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Οι Σύλλογοι Γυναικών για την απόφαση του δικαστηρίου των ΗΠΑ σχετικά με τις αμβλώσεις