Ειδήσεις

Λία Ρογγανάκη: Παραπληροφόρηση ή εντυπωσιοθηρία


Η πανδημία κατέδειξε πόσο γρήγορα διαδίδονται ψευδείς πληροφορίες στο διαδίκτυο οι οποίες δημιουργούν ψευδή συμπεράσματα και οδηγούν σε μια λανθασμένη  κοινωνική ψευδαίσθηση. Βαλλόμαστε καθημερινά από δημοσιεύματα που στοχεύουν όχι στην αντιμετώπιση των πραγματικών κοινωνικών αναγκών, αλλά πρωταρχικά στον εντυπωσιασμό και στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Η παραπληροφόρηση στηρίζεται πρωταρχικά στην λογική των εντυπώσεων, λογική που στην σύγχρονη εποχή  επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής μας. Στόχος όσων την ασκούν είναι το προσωπικό συμφέρον να κερδίσουν αναγνωρισιμότητα αναγνωσιμότητα, ή απλά να κάνουν προπαγάνδα στηριζόμενοι στην δική μας αφελή ευπιστία. Όσο και να σας φαίνεται περίεργο εκτός από τα ψεύτικα προφίλ,τις κατευθυνόμενες ομάδες και σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα, υπάρχουν άνθρωποι εκπαιδευμένοι στη χειραγώγηση των μαζών.

Κάθε ένας μας με στοιχειώδη λογική, κριτική εγρήγορση και αμεροληψία, καταλαβαίνει πότε η πληροφόρησή του στοχεύει στον εντυπωσιασμό του, στην προπαγάνδα και όχι στην ενημέρωσή. Πολλές φορές  ευγενικά σωπαίνουμε αλλά είναι προφανής η εγωκεντρική μικρόνοια που οδηγεί στην παραπληροφόρηση.

Δυστυχώς η παραπληροφόρηση δεν είναι αποτελεσματική  αφού δεν κρίνει πραγματικές πολιτικές, δεν θέτει και δεν  λύνει ουσιαστικά προβλήματα απλά συντηρεί ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Προσοδοφόρα για όσους την χρησιμοποιούν επιβλαβής για όσους παγιδεύει .

Ένα γέννημα επιπόλαιο, εντυπώσεων, ψυχολογικής και συναισθηματικής χειραγώγησης δεν θα του επέτρεπα να με κάνει να νιώσω ο ‘’φτωχός συγγενής’’ της Θεσσαλίας.

Ούτε για μια στιγμή  δεν  αμφιβάλλω  για την αξία , για τη θέση , για αυτά τα οποία έχει κερδίσει ο νομός της Καρδίτσας για να τον θεωρήσω φτωχό συγγενή.

Το σύνδρομο του «φτωχού συγγενή» είναι ένα επικίνδυνο status quo που  οδηγεί συνήθως σε αυτοκαταστροφική αντίδραση

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας απαριθμεί πάνω από 650 έργα  άνω  των 800.000.000 ευρώ συγκεκριμένα για το νομό Καρδίτσας,τα οποία δεν φτάνει ούτε απλή αναφορά τους να γίνει σε ένα άρθρο, ενδεικτικά θα αναφέρω ελάχιστα.

Το κλειστό γυμναστήριο Καρδίτσας ένα από τα βαλτωμένα  έργα του «Ελλάδα 2004» που η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατάφερε να επανεκκινήσει, με  προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ βραβευμένο με χρυσό βραβείο  για την κατασκευαστική αριστεία και καινοτομία του. Κατασκευή και εξοπλισμός ολοκληρωμένου ψυχιατρικού τμήματος ενηλίκων στο Γ.Ν. Καρδίτσας.

Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Γ.Ν Καρδίτσας.

Προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στα Κέντρα Υγείας Καρδίτσας.

Ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση – τηλεδιοίκηση και ETCS l1 της υφιστάμενης μονής σιδηροδρομικής γραμμής Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, χρηματοδότηση 57.700.000€.

Έργα όπως η παράκαμψη Συκεώνας  χρηματοδότηση 33.770.000€,η ανάπλαση του οδικού τμήματος από το Δέλτα έως την είσοδο της πόλης 43.000.000€, το Δέλτα-Παλαμά 14.000.000€,βελτίωση δρόμου Καρδίτσα-Μητρόπολη.

Ολοκλήρωση του περιφερειακού δακτυλίου της Καρδίτσας με αποτέλεσμα την ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη σύνδεση της με την Ε65, κατασκευή τμήματος από έξοδο προς Αγιοπηγή έως έξοδο προς  Μητρόπολη, συνολικού προϋπολογισμού 8.600.000€ .

Αντιπλημμυρικά έργα στο Μέγα ποταμό και κατασκευή αντλιοστασίου, χρηματοδότηση 15.000.000€.  Ύδρευση Ανατολικής πλευράς του νομού  Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου χρηματοδότηση 42.000.000€.

Στήριξη  τοπικών επιχειρήσεων και εργαζομένων με τα προγράμματα “Επανεπενδύω” “Επενδύω στη Θεσσαλία” με 80.000.000€ , επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας, λόγω πανδημίας με 50.000.000€ και με μη επιστρεπτέα επιχορήγηση 30.000.000€. Στήριξη των νέων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Επιχορήγηση Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας για τη λειτουργία κέντρου συμβουλευτικής υποστήριξης Γυναικών. Επέκταση Θεοδωρίδειου κέντρου υποστήριξης για άτομα με αναπηρία, Ορίζοντες.

Ανέγερση δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων ,ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας σε δεκάδες σχολεία και δημόσια κτίρια του νομού.

Αναβαθμίζονται και πιστοποιούνται δεκαοκτώ παιδικές χαρές, που βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους   κοντά σε σχολικές μονάδες, πάρκα και πλατείες στις πέντε Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Καρδίτσας . Το πρόγραμμα  «Πόλη να ζεις» με προϋπολογισμό 8.400.000€ που χρηματοδοτεί  19 νέα έργα( επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων, διαμόρφωση   κοινόχρηστων χώρων σε γειτονιές της,δημιουργία  Πολυχώρου Αλληλεγγύης κα)
Χρηματοδοτούνται έξι Νέοι κυκλικοί κόμβοι στο οδικό δίκτυο της Π.Ε. Καρδίτσας  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αποκαθίστανται δεκάδες ναοί ,προστατεύονται και αναδεικνύονται αρχαιολογικά μνημεία του νομού Καρδίτσας.Ακόμα αποκαταστάσεις –επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού οδικού δικτύου ,βελτιώσεις –συντηρήσεις-αποκαταστάσεις οδικού δικτύου ,αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων, υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων .

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρά στο έργο κατασκευής κτιρίου για τη στέγαση του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Καρδίτσας, με συνολικό προϋπολογισμό  3.399.133€.

Εκπονεί μελέτες για τη βελτίωση της οδού Καρδιτσομάγουλα – Αγία Τριάδα, την κατασκευή τριών κυκλικών κόμβων και την κατασκευή νέων γεφυρών στο Μέγα ποταμό και το ρέμα Βουβουλίνας.

Στην Θεσσαλία λόγω του Ιανού  δρομολογούνται και εξελίσσονται έργα ύψους 500.000.000€, στα οποία δουλεύουν οι άνθρωποι της περιοχής.  Με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός διεκδικώντας κατάφερε στηνΠ.Ε. Καρδίτσας, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας  να εξελίσσονται έργα  40.100.000€ και από το Υπουργείο Υποδομών (ΤΕΡΝΑ) έργα προϋπολογισμού 223.000.000€. Ενώ ήταν πρωτοφανείς οι αποζημιώσεις για τους αγρότες (έγγειο κεφάλαιο- λάστιχα, πομόνες, χωματουργικά κλπ ,κατ εξαίρεση μη επιστρεπτέα προκαταβολή).

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό  Κώστα Καραμανλή τον χαρακτηρισμό του   φράγματος Μουζακίου ως έργου Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού  και Σημαντικού και την ένταξή του στον προγραμματικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών .Έπεται συνέχεια…….

Πρόσεξε λοιπόν να μην επιτρέψεις ποτέ στον εαυτό σου, να νιώσει ο ‘’φτωχός συγγενής’’ επειδή πιθανόν εξυπηρετεί κάποιους.

 

Γράφει η Λία  (Αγλαΐα) Ρογγανάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Σύγκρουση δυο οχημάτων στην περιοχή Καμινάδων
Επόμενο άρθρο Ο Αναστάσιος Λάππας επανεκλέχτηκε Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας