Ειδήσεις

Λία Ρογγανάκη: Στολίζουμε την ζωή μας με αξίες


Αξία είναι μια ιδέα που καθορίζει την σκέψης μας. Οι αξίες διαμορφώνουν την ταυτότητα μας ,επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας, τις προτεραιότητές μας και τις σχέσεις μας, καθώς και την αγωγή που δίνουμε στα παιδιά μας. Είναι τα στηρίγματα όπου ακουμπά ο καθένας για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τις κρίσεις της ζωής όπως οι καταστάσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας, θέλοντας να δηλώσει τη σημασία των αξιών στη θωράκιση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας μας, μια εποχή που το έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη, οργάνωσε την δράση «Στολίζουμε τη ζωή μας  με αξίες». Με τη δράση αυτή θέλαμε να παρακινήσουμε τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα δικά τους στηρίγματα και με αυτά να στολίσουν το δέντρο των αξιών.

Η καλλιέργεια αξιών στη ζωή ενός ανθρώπου αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη και τη διαχείριση των δυσκολιών που θα συναντήσει.

Σκοπός του Κέντρου Πρόληψης είναι να συμβάλλει στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που επιτρέπουν στους ανθρώπους κι ειδικότερα στους νέους ,να ζουν μια ζωή  «σημαντική» γι αυτούς ,μια ζωή με νόημα , έτσι ώστε να μη χρειάζονται  καμία εξάρτηση (αλκοοόλ, ναρκωτικά, διαδίκτυο) να καλύψει τα κενά .

Έχοντας ως επίκεντρο το παιδί και τον έφηβο ,κάνουμε παρεμβάσεις που αφορούν στο περιβάλλον τους (οικογένεια, σχολείο) καθώς και στα άτομα που βρίσκονται σε σημαντική αλληλεπίδραση μαζί τους (γονείς, εκπαιδευτικούς)

Τα προγράμματα που απευθύνονται σε γονείς έχουν ως στόχο την ενημέρωση των γονέων για τις ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού ,την ενίσχυση της ικανότητας τους να στηρίζουν συναισθηματικά τα παιδιά τους και να τα βοηθούν σε δύσκολες στιγμές και να επικοινωνούν μαζί τους. Αποκτούν δηλαδή τις δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, ο διαδικτυακός εκφοβισμός , η κακοποίηση.

Τα  προγράμματα που απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς στοχεύουν
στην ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ εκπαιδευτικών – γονέων – μαθητών, στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών στο παιδαγωγικό τους έργο με σκοπό την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στη σχολική τάξη, καθώς και την παροχή γνώσεων σε θέματα που αφορούν την ψυχο-συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων.

Εκτός από την παροχή υποστηρικτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γονείς, εφήβους, εκπαιδευτικούς το Κέντρο Πρόληψης στηρίζει και κάθε πολίτη που θα απευθυνθεί για βοήθεια σε θέματα πένθους , διαπροσωπικών σχέσεων, προβλημάτων στις σχέσεις γονέων – παιδιών, στη σχέση του ζευγαριού.

Η πρόληψη έχει να κάνει με έναν καθημερινό τρόπο ζωής. είναι  μια μακροχρόνια διαδικασία και ξεκινά από μικρή ηλικία δίνοντας τη δυνατότητα στο άτομο να προβεί σε υγιείς επιλογές καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η πρόληψη απαιτεί την ενεργή συμμετοχή όλων μας.

Το Κέντρο Πρόληψης πραγματοποιεί δράσεις με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας αλλά και την ευαισθητοποίηση των φορέων. Στα πλαίσια της παροχής έγκυρων υπηρεσιών πληροφόρησης εκδίδουμε το ηλεκτρονικό περιοδικό «Κοχλίας»  που μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να το λάβει στο mail του επικοινωνώντας με το Κέντρο Πρόληψης στα τηλέφωνα 24410-76304 & 74477. Όλες οι υπηρεσίες του κέντρου παρέχονται δωρεάν.

Με κριτήρια τις ανάγκες του νομού Καρδίτσας και την υποβολή αιτημάτων εκ μέρους πολιτών αλλά και  συλλόγων γονέων & κηδεμόνων, διευθυντών σχολείων, φορέων της τοπικής κοινωνίας είμαστε εδώ να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε προγράμματα για τη θωράκιση της ψυχικής και συναισθηματικής υγείας των ατόμων .

Την πρόληψη στο νομό μας θα την κάνουμε πράξη και σας προσκαλούμε  να συμμετέχετε ενεργά στην προσπάθεια αυτή.

Με υγεία, σεβασμό, αξιοπρέπεια, αγάπη, τόλμη, υπομονή, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση ας στολίσουμε την ζωή μας το 2022! Καλή Xρονιά!

 

Γράφει η Λία Ρογγανάκη,  Γενική-Οικογενειακή Ιατρός,                                     Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και  Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του δημάρχου Μουζακίου Θεοφάνη Στάθη
Επόμενο άρθρο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ Κώστα Τσιάρα