Ειδήσεις

Λία Ρογγανάκη: Το γινάτι βγάζει μάτι


Η γιαγιά μου, έξυπνη γυναίκα, μικρασιάτισα  από τα Άδανα της  Σμύρνης, μου έλεγε πρόσεχε παιδί μου, «το γινάτι βγάζει μάτι…». Βλέπεις η ζωή σου αποδεικνύει πως η εμμονή σε κάτι, ενώ μέσα σου γνωρίζεις ότι είναι λάθος , απλά για να πας κόντρα, όχι μόνο δεν είναι η σωστή τακτική αλλά μερικές φορές είναι καταστροφική.

Και άντε αν πρόκειται για δικιά σου υπόθεση το κόστος θα είναι προσωπικό. Αν πρόκειται για το μέλλον του τόπου μας ,θα το πληρώσουμε όλοι και μάλιστα χωρίς να φταίμε.

Αρκετά χρόνια τώρα παρακολουθούμε  σ’ ολόκληρη τη Γη, σε πλούσιες κι αναπτυσσόμενες χώρες και ηπείρους, Η.Π.Α. , Αμαζόνιο, Ρωσία, Ευρώπη, Ωκεανία, να καταστρέφονται τεράστιες εκτάσεις από ξεσπάσματα της Φύσης. Αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, που σταδιακά εξελίσσεται σε κρίση ακραία, καταστροφική και ενδεχομένως, δύσκολα αναστρέψιμη. Παρακολουθούμε, ανίκανοι ν’ αντιδράσουμε, το συνεχές λιώσιμο των πάγων ,την τρομακτική αλλαγή στη Φύση, τη ζωή, το περιβάλλον.

Αυτό είναι που συνέβη τούτες τις μέρες στην Θεσσαλία και ήταν συγκλονιστικό . Μια βιβλική καταστροφή  που ανάτρεψε πολλά απ αυτά που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα.

Λασπωθήκαμε, λυγίσαμε, κλάψαμε, αγανακτήσαμε, θυμώσαμε αντιμετωπίζοντας κάτι πρωτόγνωρο που δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε και δεν αντέχαμε να αποδεχτούμε.Βρεθήκαμε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, με τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές όλων μας. Αδυναμίες και παραλείψεις, ναι υπήρξαν.Έργα, ναι έγιναν τα βλέπουμε άλλωστε γύρω μας.

Υπάρχουν όμως  στιγμές που ακόμα κι αν κάνεις ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, μοιάζει να μη φτάνει.

Ο Daniel μέτρησε αντοχές και χαρακτήρες και ο άνθρωπος που απέδειξε πως ήταν ,είναι και επιβάλλεται να είναι πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης και όχι των επικοινωνιακών τακτικισμών  ήταν ο Κώστας Αγοραστός. Άλλοι που δεν βρέθηκαν ποτέ σε πεδίο δράσης εκ του ασφαλούς, επέλεξαν να εκμεταλλευτούν τον φόβο και την ανασφάλεια που προλήθηκε.Να δημιουργήσουν ψευδαισθήσεις ενσυναίσθησης, λες και απαλύνεται  ο ανθρώπινος πόνος με φωτογραφίες,βίντεο, μικροπολιτική και βωμολοχίες.Αυτός που δεν κάνει λάθη είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα ,που ήταν στα πάντα αμέτοχος ή απών. Αρκετή λάσπη έφερε ο Daniel δεν θέλουμε άλλη.

Εάν αιμορραγείς, οφείλεις να αναζητήσεις θεραπεία και επούλωση των τραυμάτων σου από τον καλύτερο γιατρό που έχει γνώσεις,που έχει εμπειρία,που έχει την τεχνογνωσία. Εάν δεν το πράξεις, εάν επιλέξεις κάποιον που πειραματίζεται, κάποιον άπειρο που δεν βρέθηκε ποτέ σε πεδίο δράσης,τότε η αιμορραγία ενδέχεται να καταστεί ακατάσχετη και πιθανώς… θανατηφόρα.

Πειραματιστήκαμε μια φορά και το μετανιώσαμε, ας μην το ξανακάνουμε !Στην δύσκολη αυτή στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πολιτική,δε γίνεται με το γινάτι, ας σταθούμε σοβαρά παίρνοντας λογικά και υπεύθυνα την απόφαση που θα επηρεάσει πολλές γενιές.
Μοναδικό κριτήριο την Κυριακή θα πρέπει να είναι ποιος μπορεί να πράξει όλα όσα χρειάζονται για να σταθούν οι άνθρωποι που επλήγησαν  και πάλι στα πόδια τους και ο τόπος μας να ορθοποδήσει.

Ο μόνος που θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει , που το ξαναέκανε με την ταχεία ολοκλήρωση των αποζημιώσεων. Ο άνθρωπος που ξέρει να λύνει προβλήματα με διασφάλιση πόρων . Ο άνθρωπος που μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι για το καλό του τόπου. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Κώστα Αγοραστό

Αυτός ο τόπος που αγαπώ, για τον οποίο όσοι με γνωρίζετε ξέρετε πόσο αγωνίστηκα,  περπατώντας σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε χωριό κάθε ποτάμι ,αξίζει πολλά, αξίζει να ορθοποδήσει ,αξίζει να αναπτυχθεί. Η επιλογή είναι δική μας, πάντα ήταν δική μας.Την Κυριακή  πρέπει να τιθασεύσει η λογική .Έστω αυτή την φορά, σε αυτή την δύσκολη περίοδο που περνάμε ,πρέπει να καταλάβουμε πως η ψήφος μας έχει δύναμη δεν είναι απλώς ένας σταυρός σε ένα λευκό χαρτί .Αυτή την φορά η ψήφος μας θα κρίνει το μέλλον του τόπου μας για τα επόμενα 5 χρόνια.

Το γινάτι βγάζει μάτι ….ας μην το αφήσουμε να  βγάλει το μάτι του τόπου μας.

Την Κυριακή η μόνη επιλογή για να γίνουν όλα όσα χρειάζονται οι συμπολίτες μας και ο τόπος μας ,για να ορθοποδήσουν  είναι ο Κώστας Αγοραστός.

Γράφει η Αγλαΐα ( Λία) Ρογγανάκη, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής μέριμνας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ

Προηγούμενο άρθρο Διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: Τρόποι Καταγραφής Σημειώσεων
Επόμενο άρθρο Έως 20/10 η υποβολή δηλώσεων ζημιάς στον Παλαμά