Ειδήσεις

Λιακούλη : Παράλογος ο αποκλεισμός 20 χωριών των Σοφάδων από το καθεστώς των σεισμόπληκτων περιοχών


Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών, σχετικά με τον άδικο αποκλεισμό 20 χωριών του Δήμου Σοφάδων από την οριοθέτησή τους ως σεισμόπληκτων περιοχών, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :
«Ο σεισμός της 3ης Μαρτίου 2021, με επίκεντρο την περιοχή της Ελασσόνας του νομού Λάρισας, έπληξε ευρύτερα την περιοχή της Θεσσαλίας. Μεταξύ των πληγεισών περιοχών περιλαμβάνεται ο νομός της Καρδίτσας, και, συνακόλουθα, ο Δήμος Σοφάδων. Τα τοπικά πολιτειακά όργανα, εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα από το νόμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, έγκαιρα, εξέδωσε τις σχετικές αποφάσεις. Με τις αποφάσεις αυτές, οριοθετήθηκαν οι «σεισμόπληκτες περιοχές» και, εν συνεχεία, καθορίστηκαν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες.
Συγκεκριμένα, οι περιοχές που έπληξε το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου της 3ης Μαρτίου 2021, οριοθετήθηκαν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες θεσπίστηκαν οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και οι προθεσμίες για την ένταξη των πληγέντων στην προστασία του νόμου περί στεγαστικής συνδρομής.
Στο Δήμο Σοφάδων, μετά από πρόσκληση του αρμόδιας δημοτικής αρχής, δεκάδες πολίτες δηλώσαν τις ζημιές που υπέστησαν οι περιουσίες τους, ως απόρροια των έντονων σεισμικών δονήσεων. Εθελοντές μηχανικοί του ΤΕΕ, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του Δήμου Σοφάδων, προχώρησαν σε 170 περίπου αυτοψίες, εκ των οποίων το 20% αφορά σε κτίσματα στην πόλη των Σοφάδων, ενώ το υπόλοιπο 80% αφορά σε κτίσματα που βρίσκονται στις υπόλοιπες κοινότητες. Όλα τα παραπάνω στοιχεία, στάλθηκαν έγκαιρα στο Υπουργείο Υποδομών.
Πάρα ταύτα, με τις προαναφερόμενες αποφάσεις, μόνο η Κοινότητα Σοφάδων εντάχθηκε στις σεισμόπληκτες περιοχές. Είκοσι χωριά του Δήμου, όπου ζουν 140 πληγέντες αγνοήθηκαν, δηλαδή, άλλως ειπείν, το 80% των αιτήσεων δεν θα τύχει της συνδρομής του κράτους, όπως νόμος ορίζει.
Πρόκειται για τα χωριά Αγία Παρασκευή, Άγιος Βησσάριος, Άμπελος, Γεφύρια, Γραμματικό, Δασοχώρι, Ερμήτσι, Καππαδοκικό, Καρποχώρι, Κυψέλη, Λιοντάρι, Λουτρό, Μασχολούρι, Ματαράγκα, Μαυραχάδες, Νέο Ικόνιο, Πασχαλίτσα, Πύργος Κιερίου, Ρεντίνα και Φίλια. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, αφορά κύριες κατοικίες που έχουν χαρακτηριστεί απ’ τις εκθέσεις αυτοψίας «κόκκινες».
Είναι σαφές ότι η εν λόγω εξέλιξη αδικεί κατάφορα τους δημότες όλου του Δήμου Σοφάδων, αφού στις σεισμόπληκτες περιοχές εντάσσεται μόνο η Κοινότητα Σοφάδων και αγνοούνται 20 χωριά που μεσολαβούν γεωγραφικά με τον γειτονικό Δήμο Παλαμά, ο οποίος έχει ενταχθεί στο σύνολό του, στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Ωστόσο, η Πολιτεία οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πληγέντες κατοίκους και να αποκαταστήσει την αδικία που υφίστανται
Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τους αρμόδιους Υπουργούς να μας εξηγήσουν τους λόγους του αποκλεισμού των Κοινοτήτων του Δήμου Σοφάδων, από τις σεισμόπληκτες περιοχές και να προχωρήσουν άμεσα στη διόρθωση των ως άνω αποφάσεων, με συμπληρωματική απόφαση για την οριοθέτηση, ώστε να συμπεριληφθούν στις σεισμόπληκτες περιοχές, όλες οι Κοινότητες του Δήμου Σοφάδων, σύμφωνα με τις δηλωθείσες ζημιές σε κτίσματα αλλά και με τις εκθέσεις αυτοψίας της αρμόδιας επιτροπής».

Προηγούμενο άρθρο Εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου σπουδών ενηλίκων
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού την Τετάρτη 30/3