Ειδήσεις

Μαζική η συμμετοχή σωματείων της Καρδίτσας στην απεργία


Μαζική, μαχητική απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσαν τα σωματεία των Οικοδόμων και των ιδιωτικών υπαλλήλων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Στην συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυναν η Ελένη Καρυά πρόεδρος του σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, ο Πάνος Τζόγκας  μέλος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εμπόρων, η Πόπη Μπούτα αντιπρόεδρος των συλλόγου Εργαζομένων Κέντρου Υγείας Καρδίτσας, και ο Θέμης Φαλιάγκας μέλος του παραρτήματος Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Όλοι τους αφού χαιρέτησαν την μεγάλη αυτή συγκέντρωση, τόνισαν την ανάγκη της κοινής δράσης για να αποσυρθεί το αντεργατικό αυτό τερατούργημα.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Παπαδόπουλος γραμματέας του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου Καρδίτσας που μεταξύ των άλλων τόνισε: «Βγήκαμε στον δρόμο γιατί δεν μας έπεισαν τα τρανταχτά επιχειρήματα της κυβέρνησης και του υπουργού της, Κωστή Χατζηδάκη, ότι τάχα προστατεύεται το οχτάωρο με το νομοσχέδιο που φέρανε. Δεν μας έπεισαν ούτε τα ρεπό για τις ελιές, ούτε γιατί  θα είναι για το καλό των οικογενειών μας όπως μια μάνα ,που δε έχει που να αφήσει το παιδί της , ή ένας πατέρας θα πρέπει να δουλεύει 10ωρο και 12ωρο για να έχει ελεύθερες τις Παρασκευές. Και τις Κυριακές που είναι ημέρα ξεκούρασης και μαζεύεται όλη η οικογένεια τι θα γίνεται που θα πηγαίνουμε για δουλειά; Σε ποιόν κόσμο ζουν σε ποια πραγματικότητα; Σίγουρα όχι στη δική μας.  Αυτό το ν/σ είναι αντεργατικό γιατί χτυπάει την ίδια την ζωή και την καρδία των κατεκτημένων δικαιωμάτων της εργατικής τάξης Είναι θέμα συμφωνίας των εργαζομένων με τον εργοδότη μας λένε ,ποιος δεν καταλαβαίνει ότι ο εργαζόμενος θα βγαίνει πάντα χαμένος σε μία συμφωνία που θα ισχύουν οι όροι της ζούγκλας. Να δουλεύουμε όσο θέλουν όποτε θέλουν και να πληρωνόμαστε όποτε και όσο θέλουν.» Συνέχισε λέγοντας:

« Θέλουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου να πνίξουν κάθε φωνή διεκδίκησης για αυτό χτυπούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες . Να αφαιρέσουν από τον λαό , το οργανωμένο κίνημα , κάθε  όπλο αντίστασης. Όπως κάνουνε εδώ και χρόνια και στο αγροτικό κίνημα, όπου αγρότες συνδικαλιστές διώκονται από τα αγροτοδικία επειδή βγήκαν μπροστά διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο αποσπασμένη και μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων βρίσκεται.

Την ίδια στάση με την ΓΣΕΕ κρατάει εδώ και καιρό και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, που τόσο καιρό το είχε ρίξει στη μελέτη και την περισυλλογή. Τόσους μήνες ενώ εμείς βγαίναμε μπροστά και προειδοποιούσαμε για το τι έρχεται, αυτοί κρατούσαν στάση αναμονής να δούμε το ν/σ μας έλεγαν. Εχθρεύονταν κάθε κινητοποίηση  και αποκαλούσαν τις απεργίες παρωχημένες. Φαίνεται ξεκάθαρα σήμερα άλλωστε από τη στάση τους, που έχουν μια συγκέντρωση παραγόντων.

Στις 13/6 έχουμε το συνέδριο του ΕΚΚ και απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή. Τέτοιο ΕΚΚ θέλουμε; Που αντιπρόσωποι της πλειοψηφίας του ΕΚΚ είναι απεργοσπάστες και δεν είναι καν σήμερα εδώ; που σωματεία φαντάσματα θα λάβουν μέρος και δεν έχουν βγάλει μια ανακοίνωση τόσο καιρό; ας αναρωτηθούν όλοι πως θα ήταν σήμερα κατάσταση αν ήταν άλλος ο συσχετισμός, αν είχαμε ένα ΕΚΚ που θα έβγαινε μπροστά και θα οργάνωνε την πάλη και την διεκδίκηση των εργαζομένων. Ένα ΕΚΚ που θα έσπαζε το φόβο και θα έδινε δύναμη σε κάθε φωνή που θέλει να αγωνιστεί και όχι να γεννά την ηττοπάθεια και τον συμβιβασμό. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.» Ολοκληρώνοντας την ομιλία του κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να «Συνεχίσουμε τον αγώνα μας για:

– Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα!»

Τέλος ανακοίνωσε την πρόταση των ταξικών σωματείων για συνέχιση του απεργιακού αγώνα στις 16 Ιούνη.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε δυναμική, μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δεν θα αφήσουμε κανένα νομοσχέδιο να θέσει σε διακινδύνευση βασικές κατακτήσεις μας
Επόμενο άρθρο Πανελλήνιο Τουρνουά ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή ποδοσφαιρικών ομάδων Ρομά