Ειδήσεις

Μαζική η συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την υγεία


Μαζική ήταν η συμμετοχή στο Πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο που οργανώθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία της πόλης, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας.

Φορείς και πολίτες διεκδίκησαν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και ενίσχυση του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Η έναρξη έγινε από την Πόπη Μπούτα (αντιπρόεδρος συλλόγου εργαζομένων ΚΥ), ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους φορέων και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πανδημίας.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Πρόεδρο του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ) Έκτορα Γάζο ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Από μόνο του το γεγονός της συνεχούς κινητοποίησής μας αναδεικνύει τόσο τα διαχρονικά προβλήματα και τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, όσο και τα οξυμένα ζητήματα που κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τα οποία τελικά αποκάλυψαν τα σαθρά θεμέλια πάνω στα οποία έχει χτιστεί και διαμορφωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τις φωνές των υγειονομικών και τα αιτήματα όλου του λαού, τα οποία διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή, η κατάσταση δεν θα είχε φτάσει ως εδώ.Γιατί η κατάσταση πλέον έχει φτάσει το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας προ της κατάρρευσης, ακόμα και το πρόγραμμα των εμβολιασμών κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα!!! Επομένως, εάν συνεχιστεί η ίδια εγκληματική πολιτική που εφαρμόζεται έως τώρα, το 4ο επιδημικό κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και 2ο μαζί.

Στο νοσοκομείο Καρδίτσας άρχισε η λειτουργία της ΜΕΘ COVID μόνο μετά από τις τεράστιες πιέσεις μας και ενώ για δεκαπέντε ημέρες υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβει να βρεθεί κλίνη ΜΕΘ, γιατί όλες οι κλίνες ΜΕΘ ήταν κατειλημμένες πανελλαδικά. Μόλις η ΜΕΘ COVID άνοιξε, έφτασε στην πληρότητά της μέσα στο πρώτο 24ωρο. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας. Οι περίπου 40 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη Θεσσαλία είναι πλήρεις εδώ και σχεδόν 1 μήνα.

Το νοσοκομείο με δύο κλινικές COVID 60 κλινών έχει φτάσει ήδη έως και τους 70 νοσηλευόμενους. Οι γιατροί είναι εξαντλημένοι, γιατί εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, ενώ το ελλιπές προσωπικό μετά βίας βγάζει τις απαραίτητες βάρδιες, κατάσταση που χειροτερεύει από τις επαναλαμβανόμενες νοσήσεις, αφού δουλεύουν συνεχόμενα 6ωρα με την ίδια στολή, χωρίς διάλλειμα. Είναι ξανά ορατόςο κίνδυνος ενός νέου Lockdown στο σύστημα παροχής οξυγόνου, όπως συνέβη πέρυσι, με αποτέλεσμα διακομιδές ασθενών άρον άρον σε άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Αντίστοιχα, η μεταφορά της «γενικής» ΜΕΘ, με μείωση από 7 σε 4 κλίνες, έγινε στη μονάδα στεφανιαίων με δύο εντατικολόγους και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Δηλαδή, φτιάχτηκε μετά από δύο χρόνια υποτιθέμενης προετοιμασίας του δημόσιου συστήματος υγείας, μία ΜΕΘ χωρίς τον απαραίτητο αριθμό γιατρών και χωρίς τις κατάλληλες ειδικότητες αυτών.

Σαν αποτέλεσμα, οι 4 κλίνες της μονάδας στεφανιαίων παθήσεων μεταφέρθηκαν στην καρδιολογική κλινική χωρίς το έμπειρο και επαρκές αριθμητικά νοσηλευτικό προσωπικό γιατί αυτό απασχολείται πλέον στη «γενική» ΜΕΘ. Από χτες, μάλιστα, είχαμε και το πρώτο περιστατικό ασθενή που διασωληνώθηκε για άλλο λόγο, εκτός του COVID, αλλά δυστυχώς δεν έβρισκε κρεβάτι σε ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί απλή κλίνη της καρδιολογικής κλινικής. Αυτό είναι, λοιπόν, το αποτέλεσμα της μετατροπής του συστήματος υγείας πανελλαδικά σε μίας νόσου. Κινδυνεύουν ταυτόχρονα ασθενείς με άλλες παθήσεις γιατί ενώ οι ανάγκες έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας αυτής της πολιτικής, οι δημόσιες δομές υγείας δεν έχουν ενισχυθεί με προσωπικό και εξοπλισμούς.

Για όλα αυτά τα σωματεία και οι φορείς, ο λαός της Καρδίτσας, έχουμε πρόταση και αυτή διεκδικούμε:

Ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας που θα παρέχει υψηλού επιπέδου, σύγχρονες και πλήρεις υπηρεσίες για όλο το λαό, κάτω από όλες τις συνθήκες, σε πανδημία ή χωρίς αυτή. Βάση αυτού του συστήματος πρέπει να είναι η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπεία και αποκατάσταση, χωρίς πληρωμές και χαράτσια στις ασφαλιστικές εισφορές.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας, δηλαδή των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και όχι επικοινωνιακές φούσκες με επιστρατεύσεις κάποιων λίγων αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών γιατρών κάτι που ήδη έχει αποτύχει πανηγυρικά δύο φορές ως τώρα
  • Ένταξη των ιδιωτών γιατρών των απαραίτητων ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα υγείας με αποδοχές των Ιατρών του ΕΣΥ – Αύξηση των αποδοχών όλων των υγειονομικών – Ένταξη στα Β.Α.Ε.
  • Να προσληφθούν ΤΩΡΑ, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων και με κατεπείγουσες διαδικασίες, όλοι οι επιλαχόντες γιατροί.
  • Μαζικές προλήψεις μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κενών, αυξάνοντας δραστικά τις οργανικές θέσεις με βάση τις ανάγκες.
  • Να επιστρέψουν τώρα όσοι συνάδελφοι είναι σε αναστολή εργασίας. Κανείς δεν περισσεύει.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ενισχυθεί με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποσαρθρώνεται τελείως.
  • Οργανωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών με ευθύνη του κράτους και την απαραίτητη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, φαρμακοεπαγρύπνηση και παρακολούθηση των εμβολιασμένων.
  • Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στις σχολές και στα ΜΜΜ».
Προηγούμενο άρθρο Με τη φύση και ευρωπαϊκή ενίσχυση, για τη φύση στη δυτική Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για το Σάββατο 27/11