Ειδήσεις

Μαζική κινητοποίηση με τρακτέρ στον Παλαμά


Σε κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα την Κυριακή 29 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στη γέφυρα Σταυρός στον δρόμο Παλαμά – Ιτέας αποφάσισαν οι αγρότες της Καρδίτσας, που διεκδικούν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τη θεομηνία Daniel, του αγροτικού εισοδήματος, των δομών υγείας αλλά και ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων.

Τα νέα αυτά αγωνιστικά βήματα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, το μεσημέρι της Τρίτης, στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς, τα μέλη του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.  Η Ομοσπονδία στηρίζει ακόμα τη συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης που θα γίνει την Κυριακή 29 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας  με συμμετοχή  τοπικών καλλιτεχνών και  του Διονύση Τσακνή και του συγκροτήματος Κίτρινα Ποδήλατα. Ακόμα  σε συντονισμό με τις άλλες Ομοσπονδίες  της Θεσσαλίας θα οργανωθεί την επόμενη εβδομάδα  κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Τζέλλας, τόνισε τα εξής: «Πέρασαν σχεδόν δύο μήνες και αρκετοί πλημμυροπαθείς δεν έχουμε πάρει ακόμα έστω τα 6.600 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, γυροφέρνουμε από συγγενείς σε φίλους χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει με τη στέγασή μας, έχουμε ζητήματα υγιεινής, διατροφής, ακατάλληλο πόσιμο νερό, ενώ το Κέντρο Υγείας Παλαμά ουσιαστικά εξακολουθεί να μη λειτουργεί και πολλά ζητήματα που αφορούν την επιβίωσή μας έχουν εναποτεθεί στην ατομική ευθύνη. Όσο για τις αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν στη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή είναι πέρα και έξω από τις πραγματικές ζημιές και ανάγκες.

Διεκδικούμε ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 250 ευρώ/στρ., συν το ενοίκιο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες, στα ζώα και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, χωρίς τους κόφτες του ΕΛΓΑ. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ, να δοθεί συνδεδεμένη στο καλαμπόκι και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, ως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα.

Διεκδικούμε επίσης :

– Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού για τους πληγέντες.

– Να βρεθούν χώροι κατοικίας για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους. Να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

– Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

– Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ. και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

– Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.

Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

– Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες, εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε Ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

– Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα στον Παλαμά που δεν λειτουργεί και στα άλλα που υπολειτουργούν. Άμεσα καθαρισμός, απολύμανση και επαναλειτουργία όλων των Περιφερειακών Ιατρείων στα χωριά που έχουν πληγεί. Προσλήψεις με άμεσες προκηρύξεις και έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών στα Κέντρα Υγείας, στο Τμήμα Επειγόντων και στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

– Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού.

– Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες.

– Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης».

 

Προηγούμενο άρθρο Συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας
Επόμενο άρθρο Συνεχίζουν μαζί για νέες προκλήσεις «illy» - Α.Σ. Καρδίτσας Ιαπωνική