Ειδήσεις

Μαζική σύσκεψη φορέων ενάντια στη διέλευση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών


Σε μια μαζική σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μουζακίου οι φορείς από την περιοχή εξέφρασαν και με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους, στο επιχειρούμενο έγκλημα στον ορεινό όγκο της περιοχής το οποίο παίρνει σάρκα και οστά με την έναρξη της διέλευσης των οχημάτων τα οποία μεταφέρουν εξοπλισμό και τμήματα των Α/Γ τα οποία προορίζονται για την περιοχή του Τυμπάνου. Στη σύσκεψη αυτή στην οποία συμμετείχαν δεκάδες φορείς και άλλες συλλογικότητες. Μετά την εισήγηση από τον Β. Ελευθερίου ακολούθησαν τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των παρευρισκομένων. Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων προτάθηκε και αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, η διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο σημείο διέλευσης των, τεραστίου μεγέθους, φορτηγών εντός της πόλης του Μουζακίου της Τρίτη 02/08 στις 19:00 με το ζήτημα της ώρας να παραμένει ανοιχτό και να ενδέχεται να ετεροπροσαρμοστεί σε περίπτωση που η διέλευση οχημάτων ξεκινήσει εκ νέου. Αποφασίστηκε επίσης και η συμμετοχή στην κινητοποίηση η οποία διοργανώνεται από φορείς την Κυριακή 07/08 στην πλατεία της Φυλακτής του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, επισημαίνοντας πως το επίκεντρο του αγώνα εξακολουθεί να είναι η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα και οι επιχειρούμενες, εκεί, «επενδύσεις». Τέλος οι φορείς προχώρησαν σε ομόφωνη έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εξής: Εμπορικός Σύλλογος Μουζακίου, Παράρτημα Καρδίτσας του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Παράρτημα Θεσσαλίας του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (Σ.Μ.Τ.), Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καρδίτσας, Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Καρδίτσας, Παράρτημα Καρδίτσας του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, Ε.Ο.Α.Σ. Καρδίτσας, Ε.Ο.Α.Σ. Τρικάλων, Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α., Μορφωτικός Σύλλογος Μαυροματίου, Μορφωτικός Σύλλογος Κρανιάς, Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, Σ.Α.Ο.Χ. Τρικάλων, Αντιδήμαρχος του Δήμου Αργιθέας, Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Μουζακίου, Εκπρόσωποι Τοπικών Συμβουλίων Κοινοτήτων της περιοχής, Εκπρόσωποι Μορφωτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στα Αιολικά, Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων.

Κοινό ψήφισμα των φορέων

Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στη σημερινή σύσκεψη των φορέων, εδώ στην πόλη του Μουζακίου, σε μια περιοχή η οποία ακόμη μετράει τις πληγές της, δύο σχεδόν χρόνια μετά, από το πέρασμα του Ιανού, σε μια περιοχή η οποία εδώ και δύο χρόνια είναι, επί της ουσίας χωρίς στοιχειώδη μονάδα υγείας μετά την καταστροφή του βασικού κέντρου υγείας, ενώ στην περιοχή της Αργιθέας αποσπασματικά εμφανίζεται ιατρός ο οποίος κάνει το Αγροτικό του, φαινόμενο το οποίο υπάρχει στην περιοχή εδώ και χρόνια, σε μια περιοχή στην οποία την ώρα που θα τοποθετούνται οι ανεμογεννήτριες, οι ίδιοι αποκλείονται κάθε χρόνο από την ανυπαρξία έργων υποδομής στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο, δηλώνουμε πως δεν συναινούμε και εναντιωνόμαστε με τον πιο εμφατικό τρόπο στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό και ενεργειακό έγκλημα

Σε μια περιοχή όπου ενώ τα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της δεν έχουν προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο όλο το τελευταίο διάστημα, αφήνοντας την ξανά αθωράκιστη, τα έργα υποδομής για το πέρασμα των τεραστίου μήκους και όγκου οχημάτων προς την περιοχή του Τυμπάνου έγιναν μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, στοιχείο το οποίο, μεταξύ άλλων δείχνει και το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της συγκεκριμένης πολιτικής. Παράλληλα δηλώνουμε πως το επιχείρημα για την ένταξη της περιοχής στα ¨Απάτητα Βουνά¨ αποδεικνύεται απόπειρα απόκρυψης το προσχεδιασμένου εγκλήματος και διευκόλυνσής τους, ενώ η παντελής απουσία των επίσημων φορέων της Τοπικής Διοίκησης τις τελευταίες ημέρες με την εξέλιξη στον Τύμπανο αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων και την συναίνεσή τους.

Σήμερα λοιπόν, κι ενώ η πολιτική προστασία και η αντιπυρική θωράκιση των πόλεων και των περιουσιών έχει τα αποτελέσματα τα οποία βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, και δυστυχώς κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια, με τα Δασαρχεία και την πυροσβεστική, με πολιτική ευθύνη, συνειδητά, να παραμένουν υποστελεχωμένα και η Δασοπροστασία να παίρνει μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού, τα επενδυτικά σχέδια για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών συνεχίζονται κανονικά, με αστυνομικού, μάλιστα, τύπου μέτρα με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας για πολλές ημέρες, την ίδια ώρα που στέλνονται δυνάμεις καταστολής ακόμα και σε υψόμετρο 1700 μέτρων για να καταστείλουν τις αντιδράσεις όπως έγινε την περασμένη Κυριακή 24/7. Καταδικάζουμε την απρόκλητη βίαιη επίθεση της αστυνομίας σε διαδηλωτές. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με την αστυνομική βία και τα δικαστήρια, θα κάμψουν τον λαό που αγωνίζεται.

Δηλώνουμε πως ο λαός της περιοχής κανένα απολύτως όφελος δεν έχει από τέτοιου τύπου «επενδύσεις». Εκτός του γεγονότος πως τα μοναδικού κάλους βουνά και συνολικά ο φυσικός πλούτος της περιοχής «βιάζονται» χωρίς επιστροφή, και στο κομμάτι της ενέργειας κανένα απολύτως όφελος δεν θα έχει, όσο αυτές θα έχουν ως βασική κατεύθυνση θα έχει το κέρδος και σε καμία περίπτωση το φθηνό ρεύμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, κάτι το οποίο βιώνουμε καθημερινά τα τελευταία χρόνια με εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος πάνω από 200%.

Καλούμε το λαό της περιοχής να αντισταθεί στο επιχειρούμενο έγκλημα, όπως πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει κάνει ξανά, με επιμέρους κατακτήσεις. Καλούμε σε μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή των βουνοκορφών της περιοχής.

Καλούμε σε:

– Μαζική κινητοποίηση σε σημείο διέλευσης του υλικού που προορίζεται για την περιοχή του Τυμπάνου τη Τρίτη  02/08 στις 19:00 μ.μ

– Καμία εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή των Αγράφων. Ο λαός της περιοχής κανένα απολύτως όφελος δεν θα έχει από μια τέτοια εξέλιξη αντίθετα θα πληγεί ανεπανόρθωτα

 

Προηγούμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος στην οδό Λαχανά
Επόμενο άρθρο Θερινό Ανοιχτό Φιλοσοφικό Σχολείο Φαναρίου Καρδίτσας